Sari direct la conținut

Rusia reduce treptat numărul de angajați de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit ucrainenilor

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, vedere din satelit, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, vedere din satelit, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Rusia reduce treptat numărul de cadre de la centrala nucleară Zaporojie ocupată în sudul Ucrainei, a afirmat vineri serviciul de informații militare al Ucrainei, potrivit agenției Reuters. Acesta nu a precizat de ce au plecat unele persoane, iar Reuters notează nu a putut verifica informația în mod independent. Rusia, care a ocupat centrala din martie 2022, nu a comentat imediat afirmația.

  • UPDATE 12:41 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus vineri că Ucraina joacă un joc periculos în ceea ce privește centrala nucleară de la Zaporizhzhia, acuzând Kievul de „pure minciuni” în privința declarațiilor care sugerează că Moscova intenționează să arunce în aer centrala. Lavrov a afirmat că Rusia și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la „acțiunile provocatoare” ale Ucrainei.

Kievul a acuzat luna aceasta Rusia că plănuiește un atac „terorist” la centrala nucleară care implică eliberarea de radiații. Moscova a negat acuzația.

„Conform ultimelor date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare din Zaporojie”, a transmis Direcția principală de informații din cadrul Ministerului Apărării (GUR) pe aplicația de mesagerie Telegram.

GUR a precizat că printre primii care au părăsit centrala nucleară se numără trei angajați ai companiei nucleare de stat rusești Rosatom, care erau „responsabili de activitățile rușilor”.

Acesta a precizat că angajații ucraineni care au semnat un contract cu Rosatom au fost, de asemenea, sfătuiți să plece. Angajații ar trebui să plece până la 5 iulie și să se îndrepte de preferință spre peninsula Crimeea.

GUR a menționat că, de asemenea, numărul patrulelor militare a scăzut treptat pe teritoriul vast al uzinei și în orașul Energodar din apropiere, iar personalului rămas la uzină i s-a spus să dea vina pe Ucraina „în caz de orice situație de urgență”.

Ucraina a efectuat joi exerciții de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro