Sari direct la conținut

Anunț major: Franța va trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP

HotNews.ro
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Franța va începe să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei „SCALP”, ceea ce va permite forțelor Kievului să se apere, a declarat marți președintele Emmanuel Macron, potrivit Reuters și AFP. Este vorba de rachete „SCALP-EG” (Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général). Acestea sunt identice cu rachetele Storm Shadow britanice, dar produse pentru Franța.

  • UPDATE 15:06 Franța a început deja să livreze Ucrainei un număr semnificativ de rachete SCALP, care vor fi integrate în avioane de război neoccidentale, a declarat marți o sursă militară franceză pentru Reuters, adăugând că rachetele, care au o rază de acțiune de 250 km, vor fi folosite doar în interiorul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Parisul nu consideră că este vorba de o escaladare, având în vedere că Rusia a lansat rachete cu o rază de acțiune mult mai mare, a mai spus sursa.

„Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi în profunzime, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să își apere teritoriul”, a declarat Macron la sosirea la summitul NATO din Lituania.

„Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să trimitem un mesaj de sprijin pentru Ucraina, de unitate a NATO”, a adăugat el.

El a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la numărul de rachete.

Rusia a reacționat aproape imediat la anunț, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susținând că livrarea de către Franța de rachete cu rază lungă de acțiune reprezintă o greșeală care va avea consecințe pentru Ucraina. Rusia va trebui să stabilească raza exactă de acțiune a rachetelor, a mai spus Peskov în cadrul unei conferințe de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro