Sari direct la conținut

Oficial: Vladimir Putin nu va merge la summitul BRICS din Africa de Sud

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de Serghei Lavrov, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia
Vladimir Putin alaturi de Serghei Lavrov, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul liderilor țărilor BRICS ce va avea loc luna viitoare în Africa de Sud, acesta urmând a fi înlocuit de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a anunțat miercuri președinția țării africane, citată de Reuters.

Președinția sud-africană a precizat că decizia a fost luată prin „acordul ambelor părți” și că la întâlnire vor participa ceilalți șefi de stat ai alianței informale. BRICS este alcătuită din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Anul trecut președintele Vladimir Putin a participat prin videoconferință la summit. Mai multe agenții de presă ale Rusiei scriu că el va participa și anul acesta prin videoconferință.

Participarea sa în persoană la întâlnirea de anul acesta a fost pusă sub semnul întrebării după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său în luna martie, acuzând că rolul său în deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate constituie o crimă de război.

Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, ar fi fost obligată să-l aresteze dacă intra pe teritoriul său.

Africa de Sud a încercat să obțină o derogare în privința arestării lui Putin

Anunțul Africii de Sud vine la doar o zi după publicarea unui document judiciar care arată că președintele sud-african Cyril Ramaphosa a transmis prin intermediul cancelariei sale o solicitare către CPI privind o derogare de la regulile instituției internaționale, afirmând că arestarea lui Vladimir Putin ar fi echivalentă cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Ramaphosa a făcut aceste remarci într-un răspuns juridic la un proces înaintat de opoziție, Alianța Democrată, pentru a obliga guvernul să-l aresteze pe Putin în cazul în care acesta ar pune piciorul pe pământul Africii de Sud.

Răspunsul lui Ramaphosa, care a fost depus pe 27 iunie, a fost făcut public marți. În răspuns, Ramaphosa a spus că a inițiat proceduri la CPI în temeiul articolului 97, în care statele pot pleda că nu trebuie să efectueze o arestare din cauza problemelor care o împiedică să facă acest lucru.

Ramaphosa a spus că nu poate dezvălui detalii despre aceste proceduri.

„Africa de Sud are probleme evidente cu executarea unei cereri de arestare și predare a președintelui Putin”, arată depoziția acestuia. „Rusia a precizat clar că arestarea președintelui în exercițiu ar fi o declarație de război”, a spus el.

Summitul BRICS dă o nouă lovitură imaginii diplomației ruse în lume

Kremlinul și ministerul rus de externe au refuzat timp de luni de zile să precizeze dacă Putin va merge în Africa de Sud, dat fiind mandatul de arestare emis pe numele său.

Absența sa reprezintă o nouă lovitură de imagine pentru Moscova în condițiile în care la summitul BRICS de anul acesta ar putea fi luate decizii istorice privind extinderea organizației.

În ultimul an Algeria, Bangladesh, Etiopia și Egiptul au depus cereri oficiale de a fi primite în organizație în contextul unei realinieri geopolitice mai ample provocate de războiul din Ucraina, însă solicitarea formulată de Iran ar putea marca o expansiune de anvergură a BRICS.

Următorul summit al BRICS va avea loc în perioada 22-24 august la Johannesburg.

Urmărește ultimele evoluții din a 511-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro