Sari direct la conținut

Ucraina susţine că a împiedicat un atac informatic rusesc împotriva armatei

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia
Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi că a respins o încercare a hackerilor ruşi de a accesa sistemul informatic de luptă al forţelor armate ucrainene.

Ucraina a constatat o creştere a încercărilor Rusiei de a penetra computerele guvernului de la Kiev, ale armatei ucrainene şi ale sistemului energetic naţional, încă de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Moscova a respins de mai multe ori aceste acuzaţii, reaminteşte agenţia citată.

„Ca urmare a unor măsuri complexe, SBU a expus şi blocat acţiunile ilegale ale unor hackeri ruşi de a accesa reţelele militare ucrainene şi de a organiza culegerea de informaţii”, a afirmat serviciul într-un un mesaj postat pe Telegram, potrivit agențiilor Reuters și Agerpres.

Hackerii au încercat să obţină accesul la „informaţii sensibile privind acţiunile forţelor armate ucrainene, localizarea şi deplasările forţelor de apărare, sprijinul tehnic al acestora”, a adăugat SBU.

Serviciul susţine că de atac este răspunzătoare o echipă sofisticată de hackeri ruşi, cunoscută în comunitatea de cercetare în domeniul securităţii sub numele de Sandworm. Experţii informatici au stabilit că hackerii intenţionau să utilizeze tablete militare ucrainene pentru a propaga viruşi în sistemul de luptă.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro