Sari direct la conținut

Rusia nu va lovi intenționat România, iar dacă se va întâmpla accidental, va încerca să ascundă acest lucru- expert militar israelian, pentru HotNews.ro

HotNews.ro
Soldat ucrainean de la o baterie antiaeriană caută drone rusești, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Soldat ucrainean de la o baterie antiaeriană caută drone rusești, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Expertul militar israelian David Gendelman, cunoscut atât publicului din Rusia, cât și din Ucraina, pentru analizele legate de război, a vorbit cu HotNews.ro despre apropierea atacurilor lansate de Kremlin de granițele României și Moldovei și despre probabilitatea ca teritoriile celor două țări să fie lovite la un moment dat.

David Gendelman este cetățean israelian și un blogger și analist militar cunoscut în Federația Rusă pentru analizele sale în limba rusă legate de războiul din Ucraina. Bloggerul își publică pe site propria viziune asupra războiului și explică din punct de vedere militar ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

David Gendelman a dat mai multe interviuri și pentru presa din Ucraina și cea internațională.

Despre apropierea războiului de granițele României și Moldovei: Rusia poate lovi doar accidental teritoriile celor două, nu are interesul acum să atace alte state

Expertul spune că apropierea atacurilor Rusiei de porturile ucrainene pune într-adevăr în pericol teritoriile României și Republicii Moldova. Dar, precizează analistul, dacă aceste teritorii vor fi lovite de drone sau rachete, aceste lovituri vor fi doar accidentale, nu intenționate.

„Rusia nu are în acest moment vreun interes asupra teritoriilor Moldovei sau României”, explică David Gendelman care în același timp nu exclude elementul de imprevizibilitate, deoarece nimeni nu a crezut nici că „Rusia are nevoie de războiul în Ucraina.”

„În cazul atacului de la Reni (n.r.- port ucrainean pe Dunăre, aflat la câțiva kilometri de Galați) acesta a fost aproape de România. Dar este mai puțin probabil ca în viitorul apropiat Rusia să întreprindă atacuri îndreptate în mod special spre teritoriile altor state.

Loviturile pot fi accidentale, pentru că acum vorbim despre țintele ucrainene care se află la o distanță de doar câteva sute de metri de granițe.

Însă la ținte stabilite intenționat pe teritoriul Republicii Moldova și României cel mai probabil nu trebuie să ne așteptăm, pentru că Rusia nu prea are nevoie de așa ceva, în principiu. Și în eventualitatea în care vor fi lovituri accidentale, chiar Rusia va încerca să le ascundă”, susține expertul militar.

Despre atacurile cu drone asupra Moscovei: Deocamdată, acestea nu au provocat o panică reală, Ucraina ar avea nevoie de arme mai puternice pe care nu le are

David Gendelman. FOTO: Screenshot via canalul propriu de Youtube

În ceea ce privește atacurile Ucrainei asupra Moscovei și altor orașe de pe teritoriul Federației Ruse, David Gendelman prognozează că acestea vor continua pentru că scopul lor este presiunea psihologică și informațională.

„Trebuie să vă amintesc, așa cum a spus generalul Zalujnîi în septembrie anul trecut, că Rusia desfășoară acest război în modul în care-l desfășoară din cauza impunității.

Atacurile cu drone asupra Rusiei, în special asupra Moscovei, reprezintă una dintre prioritățile strategice ale Ucrainei. Scopul principal este să transfere războiul pe teritoriul Rusiei, să transmită populației ruse ideea că războiul nu este undeva, acolo, departe, ci este chiar aici.

Din acest motiv, vedem tot mai multe atacuri, atât asupra altor regiuni, cât și asupra Moscovei. Ca strategie militară, dronele sunt folosite în aceste cazuri pentru că sunt mai puțin vizibile, zboară la o înălțime mică. Din acest motiv, depistarea acestora este îngreunată.

În al doilea rând, dacă e să vorbim despre Moscova, dacă aceste drone au ajuns deja pe teritoriul orașului, oriunde nimeresc provoacă daune. Dar efectul de bază pe care îl așteaptă Ucraina de la aceste atacuri, deocamdată, este unul psihologic și informațional. Nu vorbim aici de lupte reale (cu distrugeri mari). Efectul psihologic deja se atinge”, consideră David Gendelman.

Expertul mai precizează însă că, pentru rezultate mai vizibile, Kievul are nevoie de alt tip de tehnica militară.

„Deocamdată nu se observă o panică reală (n.r.- în Rusia). Pentru asta, probabil, este nevoie de un impact mult mai puternic, de mijloace mult mai puternice și distrugeri mult mai mari. Ucraina nu dispune, deocamdată, de mijloace atât de puternice pentru a efectua lovituri la distanțe atât de mari.

De la începutul acestor atacuri, apărarea antiaeriană a Federației Ruse a fost consolidată. Unele drone chiar sunt doborâte, alte sunt prea mici și zboară prea jos, așa cum am menționat”, adaugă analistul.

Despre contraofensiva Ucrainei: Aceasta ar trebui să se termine în septembrie-octombrie, când încep ploile

Referitor la finalul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, David Gendelman susține că în această toamnă lucrurile vor fi mai clare în această privință. Practic, totul va depinde de succesul sau eșecul contraofensivei Ucrainei.

Miza acesteia este de a schimba situația de pe front și de a întări poziția Kievului în eventualele negocieri.

„Contraofensivă Ucrainei este în desfășurare. În continuare rămâne întrebarea dacă această contraofensivă va fi una de succes sau nu. Aici contează câțiva factori: unii pur geografici, alții legați de vreme.

În septembrie-octombrie, când începe sezonul ploilor, contraofensiva ar trebui să se termine. Însă întrebarea este dacă se va finaliza cu succes sau nu. De acest lucru va depinde mersul întregului război.

Miza contraofensivei este de a schimba situația strategică de pe front. Asta este necesar și în cazul în care războiul se va termina, dar și dacă vor începe negocieri de încetare a focului, iar Ucraina în acest caz va avea o poziție mult mai puternică”, spune analistul israelian.

Acesta spune că până la toamnă nu vor fi schimbări importante pe front, iar o analiză despre ce urmează ar trebui făcută atunci.

„Există și altă variantă, aceea că vor începe anumite negocieri, dar și în acest caz foarte multe depind de succesul contraofensivei”, susține David Gendelman.

În acest context trebuie precizat că, în urmă cu câteva zile, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a reafirmat că negocierile dintre Kiev și Moscova vor deveni posibile doar după retragerea trupelor ruse din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro