Sari direct la conținut

Ministrul Apărării, după ultimele atacuri lansate de ruși asupra Portului Reni de la Dunăre: Nu au fost amenințări militare directe la adresa teritoriului României / Exploziile s-au auzit la Galați

HotNews.ro
Atac in portul Reni, Foto: Captura video
Atac in portul Reni, Foto: Captura video

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reacționat dumunică după ultimele atacuri masive cu drone lansate de ruși asupra regiunii Odesa, el spunând că acestea au vizat și infrastructura Podului Reni de la Dunăre, aflat la 13 kilometri de Galați, dar că „în niciun moment nu au existat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”. Exploziile s-au auzit inclusiv la Galați, conform presei locale.

Un nou atac cu 25 de drone lansat de Rusia la primele ore ale zilei de duminic ă a lovit și a deteriorat infrastructura portuară din regiunea Odesa, rănind doi civili, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene, conform Reuters. Unele surse media ucrainene au raportat explozii în portul Reni, unul din cele două porturi de la Dunăre operate de Ucraina.

Viața Liberă a scris că exploziile s-au auzit inclusiv la Galați, aflat la câțiva kilometri de Portul Reni.

„Au fost zgomote infernale care mi-au zgâlțâit serios geamurile în noaptea asta, după ora 02.00. Cred că o serie de 4-5, în interval de o oră sau poate mai puțin. Imediat, gândul mi-a fugit la orașul Reni, cel mai apropiat de noi, fapt confirmat dimineață la un post de televiziune. Au fost bombardate orașele dunărene Reni și Ismail. Asta ca să nu mai aud teorii idioate, conspiraționiste că e „liniște” în Ucraina. Vă dați seama ce trăiesc ucrainenii, dacă și de la 20 kilometri zgomotul bombelor te înspăimântă”, a scris pe Facebook Bogdan Radu Brînzan, vocea Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”, citat de Viața Liberă.

Ministrul Apărării: „În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”

​Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care „condamnă cu tărie atacurile îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina de către Federația Rusă”, spunând că „sunt nejustificate și în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”.

  • „Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, în cursul nopții trecute, asupra infrastructurii portului Reni.
  • În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.
  • Ministerul Apărării Naționale continuă, așa cum am precizat în repetate rânduri, implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”, a mai transmis ministrul Apărării.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis duminică dimineață că Rusia a folosit în total 25 de drone Shahed împotriva regiunilor sudice ale Ucrainei, care au fost lansate din Crimeea ocupată și din orașul-port al Rusiei Primorsko-Akhtarsk din Krasnodarsk Krai, situat pe coasta Mării Azov, conform The Kyiv Independent.

Alerta de raid aerian a fost activată în regiunile Herson, Nikolaev și Odesa, la primele ore ale zilei de duminică.

Infrastructura regională a Odesei a fost lovită în mod repetat de Rusia în ultimele luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro