Sari direct la conținut

GeoConfirmed: O dronă rusească a căzut în România

HotNews.ro
Lovituri rusești cu drone în Izmail, Foto: Captura Twitter
Lovituri rusești cu drone în Izmail, Foto: Captura Twitter

Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, spun că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români neagă vehement.

Voluntarii de la GeoConfirmed spun că au identificat un punct de pe teritoriul României unde probabil s-a prăbușit o dronă rusească în timpul atacului rusesc de luni.

GeoConfirmed a publicat mai multe fotografii pe care le-a analizat pentru a ajunge la concluzia că drona a ajuns pe teritoriul țării noastre după ce Rusia a atacat Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.

Investigația s-a bazat pe declaraţiile mai multor martori, o înregistrare video care surprinde momentul exploziei dronei și pe analiza formelor de relief din zonă.

„Zona estimată a prăbușirii = malul românesc al râului, zona în jur de 45.328864, 28.803601”, potrivit GeoConfirmed, care se referă la latitudinea și longitudinea locului în care s-ar fi prăbușit drona kamikaze, o zonă agricolă de pe malul românesc al Dunării.

Satul Plauru se află la mai puțin de un kilometru și jumătate de acest loc.

„Este foarte probabil ca o dronă Shahed să se fi prăbușit și să fi explodat în România, probabil după ce a fost lovită de apărarea antiaeriană ucraineană”, potrivit GeoConfirmed.

România respinge categoric scenariul

Președintele Klaus Iohannis a spus marți că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma atacului lansat de ruși luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Potrivit acestuia, chiar marți, au avut loc atacuri la 800 de metri distanță de granița României.

„Nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că a fost informat despre astfel de atacuri și că unul dintre acestea a fost lansat chiar astăzi, petrecându-se la 800 de metri distanță de granița României:

„Am avut chiar astăzi atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”.

„Ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO”

Întrebat ce ar face România în situația în care ar cădea o dronă din războiul declanșat de Rusia în Ucraina dacă este posibil să se activeze Articolul 5 şi batalionul aflat la Cincu să se angajeze în operaţiuni de luptă, Iohannis a spus că ştie exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO.

„La ultimul summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete şi ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a declarat Iohannis.

El a mai spus că există un scenariu și un plan pentru fiecare incident posibil, subliniind că astfel de informații nu sunt publice: „E evident, nu înseamnă şi că ne dorim să se întâmple aşa ceva. Nu ne dorim să aibă loc aceste incidente pe pământ NATO, care, în cazul de faţă, este România”.

„Avem dovezi. Este inutil să nege”

Kievul a transmis luni că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului de luni dimineață din zona Dunării. Miniștrii Apărării și de Externe de la București au infirmat aceste informații, însă Ucraina a insistat, spunând că are „dovezi fotografice”.

„Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko.

Ministerul Apărării Naționale de la București a infirmat însă „în mod categoric” informațiile.

Și ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a negat că drone rusești ar fi lovit teritoriul României.

  • Teritoriul României nu a fost lovit de drone sau de resturi de drone în urma atacului de peste noapte asupra unui port ucrainean de peste Dunăre.
  • Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a declarat Luminița Odobescu, aflată într-o vizită la Berlin, a scris The Guardian.
  • „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat oficialul român.

Kievul a insistat însă, ministrul de Externe Dmitro Kuleba spunând, după o conferinţă de presă susţinută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian de peste noapte.

„Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile din România – n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat Kuleba, conform Ukrinform.

El a mai spus că „există tendinţa de a încerca să nu se escaladeze interpretarea unor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicaţi într-un conflict direct”.

„Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtăşim, dar concluziile finale vor fi trase de autorităţile române, care vor trebui nu doar să tragă concluzii, ci şi să spună ce vor face cu ele. Este mai uşor să tragi concluzii decât să faci ceva în legătură cu ele. De aceea avem o reacţie atât de prudentă”, a mai spus ministrul ucrainean de externe.

Urmărește ultimele evoluții din a 560-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro