Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 565: Kim Jong Un merge în Rusia la invitația lui Putin / Trupele speciale ucrainene recuceresc un punct-cheie în Marea Neagră / Rusia ar pregăti mobilizarea a sute de mii de soldați

HotNews.ro
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara, că în ultima săptămână s-au văzut progrese ale contraofensivei pornite în urmă cu trei luni şi criticată de unele medii occidentale pentru ritmul prea lent şi lipsa de rezultate notabile. Moscova susține că a doborât două drone ucrainene în noaptea de duminică spre luni deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

SINTEZA ZILEI

  • Vizita dictatorului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia zilele următoare pentru a se întâlni cu Vladimir Putin ar putea oferi indicii cu privire la intensificarea ajutorului militar acordat de Phenian Moscovei pentru războiul său din Ucraina, dar și semne privind reașezarea relațiilor dintre cele două regimuri, scrie Reuters.
  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe vicepremierul țării, Elkhan Suleymanov, fost ministru al Sănătății, din cauză că îl suspecta că îl otrăvea
  • Ce a făcut ca SUA să ia in considerare trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS Ucrainei
  • Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.
  • Ucraina și Germania au semnat o declarație de intenție privind construirea unui parc eolian în jurul centralei nucleare de la Cernobîl, relatează agenția de știri Ukrinform, citând postul de televiziune german ARD, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Estonia și Letonia achiziționează un sistem german de apărare antiaeriană în valoare de 1 miliard USD
  • Marea majoritate a ucrainenilor îl consideră pe Volodimir Zelenski responsabil pentru corupția din țară, potrivit unui nou sondaj, citat de Sky News.
  • Care a fost impactul retragerii Rusiei din Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră?
  • Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în prima jumătate a acestui an, în timp ce face presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, a declarat, luni, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, citat de hirado.hu.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 565, LIVETEXT:

01:40După demiterea ministrului apărării, Zelenski cere digitalizare în armată pentru a asigura transparenţa aprovizionărilor

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut noului ministru al apărării, Rustem Umerov, şi altor oficiali din guvern să elimine birocraţia din armată prin digitalizare şi să „repornească sistemul contabil” pentru o deplină transparenţă a aprovizionării trupelor, după ce fostul ministru Oleksii Reznikov a fost demis săptămâna trecută în urma unor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile Ministerului Apărării.

01:16 Liderul nord-coreean se urcă la bordul unui tren spre Rusia

Au apărut imagini cu liderul nord-coreean Kim Jong Un urcând într-un tren de la Phenian spre Rusia.

Se așteaptă ca acesta să aibă o întâlnire foarte așteptată cu președintele Vladimir Putin, care a stârnit îngrijorarea Occidentului cu privire la o potențială afacere cu arme pentru războiul din Ucraina al Moscovei.

Ce a făcut ca SUA să ia in considerare trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS Ucrainei

00:26Ucraina și Germania au semnat o declarație de intenție privind construirea unui parc eolian în jurul centralei nucleare de la Cernobîl, relatează agenția de știri Ukrinform, citând postul de televiziune german ARD, potrivit Ukrainska Pravda.

00:02Estonia și Letonia achiziționează un sistem german de apărare antiaeriană în valoare de 1 miliard USD

Estonia și Letonia au semnat luni un acord comun în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Iris-T SLM de la producătorul german Diehl, a anunțat Tallinn, potrivit AFP.

23:42Ce a făcut ca SUA să ia in considerare trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS Ucrainei

Administrația Biden este aproape de aprobarea trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS (Army Tactical Missile System) Ucrainei, oferind Kievului posibilitatea de a provoca daune semnificative mai adânc pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit a patru oficiali americani, relatează Reuters.

22:39 Marea majoritate a ucrainenilor îl consideră pe Volodimir Zelenski responsabil pentru corupția din țară, potrivit unui nou sondaj, citat de Sky News.

În total, 78% dintre cei intervievați consideră că președintele poartă o responsabilitate directă pentru corupția din guvern și din administrațiile regionale.

21:55Care a fost impactul retragerii Rusiei din Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră?

De când Rusia s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră (BSGI), aceasta a:

  • A deteriorat 26 de instalații de infrastructură portuară în Odesa, Ciornomorsk și Reni.
  • A distrus 280.000 de tone de cereale – suficient pentru a hrăni peste un milion de oameni timp de un an.
  • Din cauza retragerii Rusiei, este posibil ca până la 24 de milioane de tone de produse alimentare din Ucraina să nu mai ajungă pe piețele mondiale în cursul anului viitor.
  • Înainte de invazia Rusiei, Ucraina hrănea 400 de milioane de oameni de pe întreaga planetă și reprezenta 8-10% din exporturile globale de grâu și 10-12% din exporturile de porumb și orz.
  • Ucraina a furnizat peste 50% din grâul pentru Programul alimentar mondial în 2022 – fără Ucraina, programul va trebui să înlocuiască acest grâu cu grâu mai scump sau de calitate inferioară.

Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia

21:29 Lituania va elibera documente temporare pentru exilații belaruși

Lituania a anunțat luni că va elibera documente de identitate provizorii numeroșilor exilați belaruși aflați pe teritoriul său, după ce Belarusul a anunțat că cetățenii săi vor trebui de acum înainte să se întoarcă în țară pentru a-și reînnoi actele, potrivit AFP.

20:45Kremlinul afirmă că deplasarea lui Kim Jong Un în Rusia va fi o „vizită la scară largă”

Călătoria lui Kim Jong Un în Rusia și întâlnirea cu Vladimir Putin va fi o vizită la scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Va fi o vizită la scară largă. Este planificat și un prânz oficial”, a declarat Peskov. „Vor avea loc discuții între cele două delegații. Iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii își vor continua comunicarea într-un format individual”, a adăugat el.

20:32Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.

19:52Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în prima jumătate a acestui an, în timp ce face presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, a declarat, luni, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, citat de hirado.hu.

19:25Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „procesul decizional din Germania merge înainte” cu privire la furnizarea de rachete Taurus, după o întâlnire cu ministrul de externe al țării, Annalena Baerbock, spune reporterul BBC Paul Adams, potrivit The Guardian.

Anterior, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut Berlinului să trimită rachete Taurus în Ucraina cât mai curând posibil.

„O veți face oricum, este doar o chestiune de timp și nu înțeleg de ce pierdem timpul”, a spus el ca răspuns la o întrebare la o conferință de presă la Kiev.

19:12Vizita dictatorului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia zilele următoare pentru a se întâlni cu Vladimir Putin ar putea oferi indicii cu privire la intensificarea ajutorului militar acordat de Phenian Moscovei pentru războiul său din Ucraina, dar și semne privind reașezarea relațiilor dintre cele două regimuri, scrie Reuters.

Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe vicepremierul Ceceniei, Elkhan Suleymanov

18:41 Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe vicepremierul țării, Elkhan Suleymanov, fost ministru al Sănătății, din cauză că îl suspecta că îl otrăvea, potrivit canalului rusesc de Telegram VChK-OGPU, citat de cercetătorul independent Chris Owen, care a sesizat situația pe pagina sa de Twitter, dar și de ziarul german Bild și Daily Mail. Suleymanov nu a mai fost văzut și nici nu s-a mai auzit nimic de el din octombrie 2022.

17:54Ponderea petrolului rusesc în importurile Cehiei a crescut în prima jumătate a acestui an, a informat luni compania MERO, operatorul reţelei de conducte petroliere din Cehia, în pofida planului autorităţilor de la Praga de a nu mai depinde de livrările de ţiţei rusesc.

17:47Suedia și-a mărit din nou bugetul de apărare planificat pentru 2024, ducând creșterea totală planificată la 27 de miliarde de coroane (2,44 miliarde de dolari) și depășind pragul NATO de 2% din PIB, a declarat luni guvernul, relatează Reuters.

Ministrul apărării a anunțat că Suedia va adăuga 700 de milioane la apărare în viitorul său buget de toamnă, ridicând cheltuielile totale pentru apărare la 119 miliarde de coroane în 2024, aproape dublu față de 2020.

Cheltuielile sunt de așteptat să fie echivalente cu 2,1% din PIB-ul suedez, a spus el.

17:33FOTO O situație care frizează absurdul a avut loc în una dintre regiunile rusești care au organizat alegeri weekendul acesta, 5 candidați cu același nume de familie înscriindu-se la scrutin pentru a împiedica alegerea unui contracandidat al partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin.

16:51 Uniunea Europeană a avertizat luni Rusia că vor exista „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor – pe care ea le consideră ilegale – în teritoriile ucrainene anexate de Moscova, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Moscova a revendicat duminică victoria partidului preşedintelui rus Vladimir Putin, „Rusia Unită”, în aceste teritorii situate în estul şi sudul Ucrainei.

„Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, afirmă UE într-un comunicat.

„Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea (acestor alegeri) vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale”, afirmă textul.

Ucraina se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă mobilizare în masă

16:33 Armata ucraineană a declarat luni că se așteaptă ca Rusia să lanseze în curând o mare campanie de mobilizare pentru a încerca să recruteze sute de mii de soldați din interiorul Rusiei și din Ucraina ocupată, relatează Reuters.

Statul Major ucrainean nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmația sa. Oficialii ruși au spus că nu există planuri actuale pentru un nou val de mobilizare și că Moscova este concentrată pe recrutarea de soldați profesioniști.

15:49Ucraina va avea nevoie, în 2024, din partea SUA de un ajutor financiar cuprins între 12 şi 14 miliarde de dolari, în condiţiile în care cheltuielile bugetare rămân la un nivel ridicat, a declarat luni ministrul ucrainean de finanţe, Serghei Marcenko.

15:45Germania va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de euro Ucrainei, a declarat luni ministrul de externe Annalena Baerbock, în timpul unei vizite la Kiev, transmite Reuters.

Ajutorul suplimentar va ridica totalul ajutorului acordat de Germania la 380 de milioane de euro în acest an, a precizat ministrul.

Baerbock a avertizat, de asemenea, că Rusia va viza din nou instalațiile energetice ale Ucrainei în această toamnă și iarnă: „Scopul perfid al Rusiei este de a înfometa din nou oamenii în această iarnă și de a-i lăsa să moară de frig”.

Trupurile soldaților ruși uciși pe „drumul morții” recuperate de trupele ucrainene

15:22Rusia a declarat luni că o interdicție a Uniunii Europene privind intrarea rușilor în blocul comunitar cu unele bunuri personale, inclusiv autoturismele, este rasistă, Dmitri Medvedev sugerând inclusiv o măsură diplomatică radicală.

15:05Exercițiul militar comun „Eagle Partner 2023” între Armenia și Statele Unite a început luni în Armenia și va dura până pe 20 septembrie.Rusia a denunțat de mai multe ori organizarea acestui exercițiu militar, vorbind despre o „situație îngrijorătoare” la granița sa de sud.

14:49Uniunea Europeană condamnă cu fermitate desfășurarea așa-numitelor „alegeri” nelegitime în Crimeea și orașul Sevastopol, precum și în unele părți ale regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, a reiterat luni după-amiaza Înaltului Reprezentant al UE pentru relații externe, Josep Borrell.

„Respingem cu fermitate această nouă încercare zadarnică a Rusiei de a legitima sau de a normaliza controlul său militar ilegal și de a încerca să anexeze părți ale teritoriilor ucrainene, [măsuri] care au fost condamnate în Rezoluția Adunării Generale a ONU adoptată la 12 octombrie 2022. Aceasta este o altă încălcare clară a normelor internaționale, inclusiv Carta ONU, legea, independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a afirmat oficialul european într-o declarație remisă presei.

14:23Reportaj: Soldați ucraineni cu măști de protecție pe față împung solul de-a lungul unui drum de țară părăsit, căutând trupurile neînsuflețite ale militarilor ruși pe care speră să le schimbe cu proprii camarazi, în viață sau morți.

Kim Jong Un, vizită oficial în Rusia, anunță Kremlinul

14:12Liderul nord-coreean Kim Jong Un va face o vizită în Rusia în următoarele zile la invitația președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat luni Kremlinul, transmite Reuters.

13:39Preşedintele rus Vladimir Putin participă luni la reuniunea Forumului Economic Estic în oraşul Vladivostok, situat în extremitatea estică a Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit televiziunii de stat Rossia24, citată de CNN.

Deplasarea liderului rus la Vladivostok are loc în contextul în care se pare că şi liderul nord-coreean Kim Jong Un se află într-un tren care se îndreaptă spre Rusia.

Oficialii americani au avertizat săptămâna trecută că liderul de la Phenian s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin pentru a încheia un eventual acord prin care Coreea de Nord să furnizeze armament Rusiei pentru războiul din Ucraina.

The New York Times a scris că potenţiala întâlnire dintre Kim şi Putin ar putea avea loc în campusul universităţii din Vladivostok. (news.ro)

13:23Președintele rus Vladimir Putin nu va avea un concurent care să îi poată face față „dacă” va decide să candideze din nou la alegerile prezidențiale de anul viitor, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

13:09Forțele Kievului au recâștigat controlul asupra mai multor platforme de foraj marin, care extrag gaze și petrol, din apropierea Crimeei, a anunțat luni Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR), informează Reuters.

12:19România nu riscă să fie implicată în războiul din Ucraina și nu există indicii că Rusia vrea să atace un stat NATO, a afirmat secretarul general adjunct al alinței, Mircea Geoană, care consideră că este de înţeles îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina.

Șefa diplomației germane, vizită-surpriză la Kiev

11:51Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare să fi plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, a relatat luni postul de televiziune sud-coreean YTN, citând surse guvernamentale anonime.

10:44Ministrul german de externe Annalena Baerbock a sosit, luni, la Kiev. Această vizită neanunţată este a patra pe care o face şefa diplomaţiei germane de la începutul războiului, relatează CNN și news.ro.

La sosirea în gara din Kiev, Baerbock a declarat că Germania sprijină „în mod „hotărât” Ucraina în eforturile sale de a adera la Uniunea Europeană, potrivit unei declaraţii de pe site-ul ministerului german.

„Extinderea UE este o consecinţă geopolitică necesară a războiului Rusiei”, a spus ea. „În mijlocul ploii de bombe, în faţa tancurilor Rusiei, Ucraina a pornit cu încredere şi hotărâre pe drumul spre Uniunea Europeană”, a remarcat Annalena Baerbock.

„Cu un curaj şi o determinare enormă, Ucraina apără, de asemenea, libertatea noastră, a tuturor”, a subliniat ea.

„În timp ce Ucraina se pune în faţa noastră, ea poate conta şi pe noi”, a mai spus şefa diplomaţiei germane.

10:16Ucraina a anunțat luni că trupele sale au recâștigat mai multe teritorii pe fronturile din est și sud în contraofensiva militară lansată în luna iunie împotriva forțelor ruse, potrivit Reuters

09:48Este de competenţa sistemului judiciar brazilian să decidă dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi arestat în cazul în care va participa la summitul G20 de anul viitor găzduit de Brazilia, a declarat luni preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, după ce anterior dăduse asigurări că liderul la Kremlin nu va fi arestat dacă vine în ţara sa, relatează Reuters.

09:00Trupele rusești au atacat Krivoi Rog de două ori în noaptea de duminică spre luni, potrivit Meduza.

„Explozii. Nu filmăm nimic și nu punem pe internet”, a scris pe Telegram șeful consiliului de apărare din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul.

Canalele locale Telegram au relatat că sistemul de apărare aeriană funcționează în oraș.

Până în acest moment nu se cunosc detalii despre posibile daune sau victime.

O rachetă a lovit vineri o clădire a poliției din Krivoi Rog, rănind peste 70 de persoane și ucigând o persoană.

Drone ucrainene doborâte deasupra regiunii Belgorod, anunță guvernatorul

08:23Peste 31.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei în ultimele 18 luni, relevă datele jurnaliștilor independenți de la BBC Rusia și Mediazona, potrivit The Kyiv Independent.

De la ultima actualizare din august 2023, peste 900 de nume au fost adăugate pe lista victimelor.

Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.

Cei mai mulți soldați ruși care au murit în războiul din Ucraina provin din regiunile Sverdlovsk, Chelyabinsk și Rostov, precum și în Bașkiria și Buriatia.

08:06VIDEO Oamenii războiului: Un soldat ucrainean, rămas fără ochi și, parțial, fără auz, și soția acestuia vorbesc despre viitor: „Nimeni nu va sta în calea noastră să fim fericiți”.

07:45Sirenele de raid aerian au sunat, în noaptea de duminică spre luni, în patru regiuni ucrainene, iar Forţele Aeriene au avertizat că există riscul ca ruşii să lanseze drone kamikaze, potrivit Ukrainska Pravda.

Herson, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Nikoalev au fost zonele vizate.

Forţele Aeriene au precizat că rachete de croazieră și drone kamikaze se îndreptau spre Krivoi Rog, dar alerta a fost ridicată între timp.

În Donețk și Zaporojie avertizarea a rămas în vigoare din cauza bombardierelor rusești.

07:10Rusia a anunţat luni că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, la graniţa cu Ucraina, fără a provoca victime, relatează AFP și Agerpres.

06:19Moscova a anunţat duminică seara victoria partidului preşedintelui Vladimir Putin în alegerile organizate şi în teritoriile anexate din Ucraina, cu peste 70% din voturi, scrutine considerate „ilegale” de Kiev şi aliaţii săi, relatează AFP și Agerpres.

05:58 Tensiunile la nivel mondial provocate de război i-au făcut pe mulți să se îndoias de capacitatea celor 19 state membre plus Uniunea Europeană de a putea ajunge la un acord.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

––––––

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro