Sari direct la conținut

„Aceste atacuri arată cât de disperat este Putin”. Rusia a vizat un cargou civil într-un atac cu rachete în Marea Neagră pe 24 august

HotNews.ro
Port Odesa, Foto: Fiora Garenzi / AFP / Profimedia
Port Odesa, Foto: Fiora Garenzi / AFP / Profimedia

Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.

Ucraina a făcut eforturi pentru a permite navelor blocate în portul Odesa de la începutul conflictului Rusia-Ucraina să navigheze în ape deschise după prăbușirea coridorului pentru cereale din Marea Neagră, susținut de ONU.

Remarcile, făcute în parlamentul Marii Britanii de prim-ministrul Rishi Sunak, reprezintă prima dată când un oficial comentează despre o navă care este vizată de la începutul acestor eforturi ucrainene. Din 18 august, patru nave de marfă au plecat din Odesa.

„Datorită informațiilor declasificate, știm că armata rusă a vizat o navă de marfă civilă în Marea Neagră cu mai multe rachete pe 24 august”, a declarat Sunak în Parlament.

Rachetele au vizat o navă de marfă sub pavilion liberian acostat în port și au fost doborâte cu succes, a anunțat biroul de externe al Marii Britanii într-un comunicat. Rachetele au inclus două rachete „Kalibr” trase de Flota Mării Negre, a adăugat acesta.

De când Rusia s-a retras din acordul intermediat de ONU care permitea Ucrainei să-și exporte cerealele în siguranță prin Marea Neagră, în iulie, Moscova a fost acuzată de Ucraina că amenință navele civile din Marea Neagră.

Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie au avertizat în iulie că Rusia și-ar putea extinde atacurile asupra instalațiilor de cereale ucrainene pentru a include atacuri asupra transportului maritim civil în Marea Neagră.

„Putin încearcă să câștige un război pe care nu îl va câștiga, iar aceste atacuri arată cât de disperat este”, a declarat ministrul de externe James Cleverly.

„În țintirea navelor de marfă și a infrastructurii ucrainene, Rusia dăunează restului lumii”.

Urmărește ultimele evoluții din a 565-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro