Sari direct la conținut

BERD se așteaptă ca investițiile în Ucraina să rămână aproape de 1,5 miliarde de euro pe an

HotNews.ro
BERD, Foto: Jerome Cid | Dreamstime.com
BERD, Foto: Jerome Cid | Dreamstime.com

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se așteaptă să investească o sumă similară – aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,60 miliarde de dolari) pe an – în Ucraina în următorii doi ani, a declarat luni președintele creditorului, potrivit Reuters.

Președinta BERD, Odile Renaud-Basso, a declarat că suma nu este bătută în cuie și că ar putea crește, deoarece există în continuare o nevoie crucială de a sprijini țara după invazia Rusiei din 2022, în special sectorul energetic și infrastructura sa.

„Depinde de scenarii, dar m-aș aștepta cel puțin la fel, la nivelul de 1,5 miliarde de euro pe an în medie, dacă ar fi în contextul unui război”, a declarat ea pentru Reuters, în marja unui eveniment la Chatham House din Londra. „Dar dacă reconstrucția ar începe cu adevărat să se accelereze, ar crește probabil”.

BERD este un creditor multilateral deținut de 71 de țări și instituții ale Uniunii Europene, cu operațiuni în 40 de țări, din Egipt până în Mongolia.

În perioada 2022-2023, banca a pus deoparte 3 miliarde de euro pentru a sprijini infrastructura Ucrainei și a furniza linii de credit în timpul conflictului, desfășurând 1,7 miliarde de euro din acest total anul trecut.

Renaud-Basso a subliniat urgența sprijinirii securității energetice a Ucrainei și a infrastructurii sale.

„Dacă nu există încălzire, nu există electricitate, iarna va fi foarte dificilă. De aceea ne-am concentrat în principal pe acest aspect.”, a spus ea.

BERD a avut o linie de credit rotativă cu compania energetică de stat Naftogas pentru a o ajuta să cumpere suficient gaz iarna trecută și intenționează să mărească această linie de credit.

Anul trecut, creditorul a oferit finanțări de până la 300 de milioane de euro pentru Naftogaz.

Creșterea prețurilor la petrol și gaze naturale, în condițiile în care țițeiul Brent s-a tranzacționat săptămâna aceasta la un maxim al ultimelor 10 luni, aproape de 95 de dolari pe baril, este posibil să exercite o presiune ascendentă asupra inflației pentru țările importatoare din întreaga lume, a declarat Renaud-Basso.

„Acest lucru ar putea avea o influență negativă asupra economiei”, a spus ea, adăugând că BERD se așteaptă în continuare ca economică globală să se relanseze începând de anul viitor. (foto: Jerome Cid | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro