Sari direct la conținut

Cum se văd în rândul militarilor și experților din Ucraina schimbările de la vârful Ministerului Apărării: „Toți au auzit de prețuri exagerate la produsele cumpărate de Armată”

HotNews.ro
Alexei Reznikov, fost ministru al Apărării din Ucraina, Foto: Lyashonok Nina-Ukrinform / Abaca Press / Profimedia Images
Alexei Reznikov, fost ministru al Apărării din Ucraina, Foto: Lyashonok Nina-Ukrinform / Abaca Press / Profimedia Images

Schimbările majore de la vârful Ministerului Apărării din Ucraina, pe fondul unor suspiciuni de corupție în această instituție, au ridicat semne de întrebare inclusiv în Occident. HotNews.ro a vrut să afle cum sunt interpretate aceste evenimente în rândul experților și militarilor din Ucraina.

La începutul săptămânii, opinia publică a aflat că cei șase viceminiștri ai Apărării de la Kiev au fost demiși, la două săptămâni de la plecarea ministrului, Alexei Reznikov.

Autoritățile ucrainene nu au explicat, oficial, această serie de schimbări din cadrul unui minister atât de important pentru o țară aflată în război. Publicația New York Times a scris că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să demonstreze că țara sa este mai atentă la ceea ce se întâmplă în instituția care gestionează ajutoarele oferite forțelor armate de partenerii occidentali.

Într-o discuție cu HotNews.ro, expertul militar și maiorul în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei Oleksiy Getman susține că decizia nu este una surprinzătoare.

„Când este numit un nou ministru, în orice minister, dar mai ales în cel al Apărării, trebuia să ia măsuri pentru a-l gestiona mai eficient. Numirile miniștrilor sunt decizii politice. Ministrul Apărării trebuie să asigure forțele militare ale Ucrainei cu tot necesarul. Pentru asta trebuie să aibă o echipă”, a explicat Oleksiy Getman care a mai spus că aceste schimbări au fost discutate cu „cei mai influenți participanți ai NATO, precum Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii”.

Expertul mai spune că eventualele încălcări sau abuzuri în timpul precedentei conduceri a Ministerului Apărării urmează să fie investigate de structurile specializare în lupta împotriva corupției.

„Demisia lui Reznikov cred că este legată de faptul că ministerul propriu-zis a demonstrat lipsa de eficiență în activitatea sa privind aprovizionarea cu tot ce este necesar pentru militari.

Dacă acolo au fost încălcări serioase, de asta se va ocupa acum Biroul Național Anticorupție, Biroul de Stat de Investigații și alte structuri. Da, au fost scandaluri, toți au auzit deja despre anumite prețuri exagerate, inclusiv pentru produsele alimentare procurate pentru armată”, susține Getman.

Situația în jurul Ministerului Apărării nu va influența mersul războiului, afirmă expertul.

„La mulți dintre noi a rămas din perioada Uniunii Sovietice percepția că ministrul Apărării este cea mai înaltă funcție în forțele armate. Așa a fost în Uniunea Sovietică. În toate țările civilizate această funcție este ocupată de o persoană civilă”, mai declară Getman.

„Au fost mai multe cazuri când militarii răniți solicitau suportul din partea statului, însă acest suport nu prea îl primeau”

Compania de consultanță și media Defence Express acoperă probleme de politică industrială de apărare, cooperare militaro-tehnică, securitate și politica de apărare a Ucrainei.

Analistul militar ucrainean din partea organizației „Defence Express” Ivan Krichevskiy a declarat pentru Hotnews.ro:

„Schimbările din fruntea ministerului nu au influență în privința tacticilor de pe câmpul de luptă, pentru că Ministerul Apărării al Ucrainei nu ia decizii în privința planificării acțiunilor militare.

Mai este un detaliu important: au fost concediați șase adjuncți civili, însă nu a fost concediat primul adjunct al ministrului Apărării, general-locotenent Pavliuk (Oleksandr Pavliuk – n.r.). El a condus forțele armate în Estul Ucrainei, a condus apărarea Kievului în 2022. Este o persoană cu autoritate. Și anume în cazul lui s-a decis să nu fie schimbat.

În privința demisiei lui Reznikov a fost numite mai multe motive, inclusiv scandaluri de corupție, mai exact în ceea ce privește achiziții pentru armată, printre care haine și alte produse la prețuri mai mari. De asemenea, au fost mai multe cazuri când militarii răniți solicitau suportul din partea statului, însă acest suport nu prea îl primeau. Putem să deducem ce motive au stat la baza acestor schimbări de cadre”, susține Krichevskiy.

Totuși, expertul crede că printre motivele demisiilor s-a numărat și percepția negativă a activității ministerului din ultima perioadă.

„Mai degrabă, a fost o reacție pentru Occident. Anumite lucruri care există în perioada de pace, rămân și în cea de război: dacă un oficial acumulează “negativul”, asta înseamnă că acesta trebuie să fie înlăturat din funcție. Și asta doar pentru a nu provoca nemulțumiri.

Dacă e să vorbim despre subiectul armamentului, totuși Reznikov a asigurat armamentul care putea fi asigurat. Ritmul de reînarmare a armatei ucrainene, ca și cantitate și calitate, a fost mai mare decât oricând în 30 de ani. Și aici era vorba nu doar despre deciziile aliaților din Occident, ci și despre eforturile din partea noastră. Și Reznikov a făcut față acestei sarcini”, mai spune Krichevskiy.

La începutul lunii septembrie, Volodimir Zelenski a anunţat că a decis să îl înlocuiască pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, şi că va cere Radei Supreme să îl numească pe Rustem Umerov, şeful fondului de privatizare din Ucraina. Reznikov a fost numit ministru al apărării în noiembrie 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro