„Îmi este foarte greu să mă uit la colegii băiatului meu. Ei se căsătoresc, au copii…” – frustrările mamelor din Rusia pentru că doar UNII tineri au fost trimiși la război
Mai multe femei din Rusia care cer întoarcerea acasă a soților și copiilor lor aflați pe front s-au mobilizat într-un miting la Moscova ce a durat câteva minute, până să fie dizolvat de poliție. Un alt protest, de data aceasta în mai multe regiuni din Federația Rusă, este anunțat pentru 19 noiembrie.
Mai multe femei din Moscova s-au adunat pe 7 noiembrie în centrul orașului, în cunoscuta piață Teatralnaya, la un miting care a durat doar cinci minute. Rusoaicele au cerut nici mai mult, nici mai puțin decât întoarcerea acasă a bărbaților lor de pe front.
Protestul a scăpat vigilenței autorităților pentru că pe data de 7 noiembrie, de ziua Revoluției Bolșevice, tot în piața Teatralnaya s-a desfășurat un miting al Partidului Comuniștilor din Federația Rusă, autorizat de primăria Moscovei.
Inițial, rudele celor mobilizați în războiul din Ucraina au solicitat să organizeze propriul miting public, însă au fost refuzați de autorități. În aceste condiții, femeile, în mare parte soții ale celor trimiși la război, s-au alăturat evenimentului organizat de comuniști.
În grupul creat special pe Telegram, care are deja peste 6.500 de abonați, a fost făcut anunțul că un nou miting urmează să aibă loc pe 19 noiembrie. Evenimentul ar urma să fie unul de amploare și să aibă loc în mai multe regiuni ale Federației Ruse.
Protestatară: „Noi trăim pur și simplu în iad”
Pe mai multe site-uri de opoziție din Rusia, precum și pe grupul de Telegram creat special, se menționează că zeci de femei s-au adunat la mitingul de pe 7 noiembrie pentru a le cere autorităților ca soții lor să se întoarcă acasă.
Relatările de la fața locului mai arată că, la scurt timp, câțiva polițiști ruși s-au apropiat de femei și au studiat pancartele acestora. Mesajele afișate era de genul: „E timpul ca cei mobilizați să vină acasă”, „Aduceți-le copiilor tații înapoi”, „Dreptatea pentru cei mobilizați este demobilizarea”. Mitingul a luat sfârșit după câteva minute.
Mai multe dintre femeile care au participat la protest au fost ulterior citate de bloggeri și portaluri de știri. Am ales, mai jos, câteva dintre mărturiile mai relevante:
„După începutul „operațiunii speciale” și a mobilizării, viața mea s-a schimbat în rău, în mod evident. Eu în niciun caz nu o să votez pentru Vladimir Putin. Copiii întreabă unde este tatăl lor, când se va întoarce, noi nu avem un răspuns pentru ei. Noi trăim pur și simplu în iad”, a declarat o participantă la protest.
Astfel, femeia se declară ferm împotriva acțiunilor autorităților. „Toți de acolo (de pe front – n.r.) vor să se întoarcă acasă, însă nu sunt lăsați să plece. I-au luat ca pe niște sclavi și ei nu pot să se întoarcă de acolo”, a mai adăugat femeia, potrivit unui video publicat pe Facebook.
Femeie care protestează la Moscova: „Eu în niciun caz nu o să votez pentru Vladimir Putin”. Screenshot via Facebook
„Un lucru este interesant: dacă acesta nu este un război, ci o „operațiune”, unde este armata noastră pe bază de contract?”
„Eu nu sunt împotriva „operațiunii militare speciale”, eu sunt împotriva faptului că băieții sunt permanent acolo. Soțul meu a fost rănit. Sigur, eu înțeleg totul, dar de ce la noi în țară nu sunt băieți sănătoși? De ce se întâmplă așa? Au fost răniți – s-au întors?”, se întreabă retoric o altă femeie.
Ulterior, după miting, pe canalul de Telegram a apărut o explicație a unei femei care a declarat că nu toți participanții la miting împărtășesc nemulțumirile unor femei care s-au expus împotriva așa-numitei „operațiuni speciale”, sintagmă folosită de Kremlin pentru a justifica războiul din Ucraina.
„Printre rudele celor mobilizați sunt diferite viziuni față de autorități, „operațiunea specială” și, în general, față de politică. Personal eu nu sunt împotriva „operațiunii militare speciale”, eu sunt împotriva fascismului (n.r.- din Ucraina). Și eu cred că țara noastră are nevoie doar de victorie. Eu cred că victoria este o dorință comună și nu doar unui anumit procent de bărbați care deja au obosit”, a declarat o femeie pe canalul de Telegram, care se numește „Drum spre casă” (Путь домой”, în originar – n.r.).
La postările femeilor de pe acest canal de Telegram, pot fi citite și comentarii, scrise pe un ton disperat, ale unor soții și mame care-și așteaptă bărbații acasă.
„Autoritățile noastre au arătat încă o dată ce înseamnă pentru ei oamenii simpli. Nici măcar nu vor să comunice. Un lucru este interesant: dacă acesta nu este un război, ci o „operațiune”, unde este armata noastră pe bază de contract? Oamenii de rând sunt cei care luptă. Și dacă, Doamne ferește, va fi un război, atunci cine va lupta? Copiii și bătrânii?”, se întreabă o femeie cu numele Lubovi.
„Știți, fetelor, când vorbesc cu soțul meu, simt atâta disperare, tristețe și oboseală în vocea lui… și sunt neliniștită de fiecare dată, îl rog pe Dumnezeu să-i dea răbdare și putere. Nu cer pentru mine, ci pentru ca el să poată face față”, a scris o altă femeie cu numele Evghenia.
„Sunt mama unui copil mobilizat. Îmi e foarte greu să mă uit la colegii lui de clasă”
„Este revoltător că au delegat responsabilitatea doar unei părți a populației (…), iar restul vor trăi ca înainte. Soțiile, copiii, părinții celor mobilizați au fost privați de dreptul de a trăi ca și ceilalți cetățeni ai țării pentru o perioadă nedeterminată de timp. Familiile au fost separate de mai bine de un an! Tuturor băieților și bărbaților noștri, le doresc o întoarcere rapidă acasă”, a scris cineva care se recomandă Irina.
„Sunt mama unui băiat mobilizat. Îmi este foarte greu să mă uit la colegii lui de clasă. Ei se căsătoresc, au copii. Și fiul meu și-a cerut iubita în căsătorie, iar peste două zile trebuiau să plece împreună în vacanță….. și totul s-a destrămat dintr-o dată din cauza acestei nenorocite de mobilizări. Și cel mai important, nici un coleg de clasă, nici un coleg de clasă printre cei mobilizați, doar el singur…. De ce așa ceva? De ce?”, spune Irina Sergheeva, postarea fiind făcută de pe un profil cu fotografie și numele complet.
„Doamne, abia aștept să se termine. Fie ca oamenii noștri să fie aduși deja acasă, cât timp trebuie să mai trăim în acest iad?”, a scris Alina.
Mobilizarea în Rusia pentru așa-zisa „operațiune militară specială” a avut loc în septembrie 2022. Numărul exact al celor chemați la război nu este cunoscut oficial. Publicații independente au estimat însă că în perioada septembrie – octombrie 2022 ar fi fost recrutate aproape 530 de mii de persoane.