Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 638: Ucraina cere ajutor de urgență inclusiv de la România din cauza deficitului de electricitate / Jurnalist rus, ucis după o lovitură în Zaporojie / Istoric de la Yale: Occidentul poate pune 5 regine pe tabla de șah a războiului

HotNews.ro
Condițiile de pe frontul din Ucraina devin tot mai grele odată cu venirea iernii, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Condițiile de pe frontul din Ucraina devin tot mai grele odată cu venirea iernii, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trupele ucrainene se confruntă cu operațiuni defensive „dificile” în unele zone ale frontului estic, în condițiile în care se instalează gerul, dar forțele din sud continuă să desfășoare acțiuni ofensive, a declarat Volodimir Zelenski. De asemenea, președintele ucrainean și ministrul său al apărării au salutat formarea de către aliații occidentali ai Kievului a unei „coaliții” de 20 de națiuni pentru a-i consolida apărarea aeriană, considerată un element-cheie în lupta împotriva forțelor rusești.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 638, LIVETEXT:

01:00Volodimir Zelenski anunță în mesajul său video de joi seară că Ucraina a impus astăzi două noi pachete de sancțiuni – împotriva a peste 300 de entități rusești și a 150 de persoane implicate direct sau care au sprijinit agresiunea militară rusă.

„Fiecare nume de pe listă este direct responsabil pentru teroarea în curs. Sancțiunile ucrainene completează mecanismele de sancțiuni internaționale. Lucrăm pentru a ne asigura că sancțiunile impuse de partenerii noștri sunt extinse la cei care au fost deja sancționați de Ucraina”, a spus el.

00:39 Austria le cere liderilor europeni să nu privească Ucraina „prin ochelari roz” în ceea ce priveşte aderarea la UE

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, le cere liderilor UE, într-un interviu acordat Financial Times, să nu favorizeze Ucraina în detrimentul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte aderarea la blocul comunitar, în condiţiile în care Comisia Europeană a recomandat luna aceasta Consiliului European să aprobe începerea negocierilor pentru ca Ucraina să fie integrată, când va fi pregătită, blocului comunitar.

23:11Un tribunal din Rusia a amendat Google pentru „informații false” despre războiul din Ucraina

Un tribunal rus a amendat joi Alphabet, compania care deţine Google, cu 4 milioane de ruble (41.400 de euro) pentru că nu a șters ceea ce instanța a numit informații false despre desfășurarea „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, scrie Reuters citând agenția rusă de presă RIA.

22:26 Marea Britanie a instruit 30.000 de soldați ucraineni, potrivit Ministerului Apărării de la Londra

Din iunie anul trecut, Marea Britanie a oferit instruire unui număr de 30.000 de recruți ucraineni, fiind de asemenea ajutată de personal militar din „10 țări partenere”, a scris Ministerul britanic al Apărării într-o postare pe X. Printre cele zece țări partenere enumerate e și România.

„Acești soldați luptă acum pentru a-și recâștiga țara”, a mai scris ministerul britanic în postare.

21:34Un ucrainean a fost condamnat la 18 ani de închisoare de către un tribunal militar din Rusia. Dmitri Golubev a fost acuzat că este un agent ucrainean care a comis un atac cu bombă la o clădire administrativă din Melitopol, oraș ocupat de ruși din sud-estul Ucrainei, relatează AFP.

Reprezentanţi ai ocupaţiei ruse sunt vizaţi cu regularitate în atacuri – uneori mortale -, atribuite de către Moscova unor grupări ucrainene care operează în spatele liniilor inamice. Kievul spune că este vorba despre membri ai rezistenţei, în timp ce Moscova acuză „terorişti”.

Inculpatul Dmitri Golubev, un cetăţean ucrainean, a fost condamnat de către Tribunalul Militar din oraşul rus Rostov-pe-Don la 18 ani de închisoare şi urmează să-şi ispășească pedeapsa într-o colonie penitenciară cu „regim sever”, a relatat agenția rusă de presă Interfax. Potrivit sursei citate, el a fost găsit vinovat de „terorism internațional”.

„Eu sunt ucrainean, am apărat Ucraina. Cum este asta o infracţiune? Nu e vorba despre niciun terorism internaţional”, declara Golubev în iunie, la începutul procesului, conform Kommersant.

Potrivit acuzării, citate de agenţia oficială rusă Tass, el lucra începând din februarie 2022, adică de când Rusia a invadat Ucraina, pentru serviciul militar ucrainean de informaţii (GUR), în partea ocupată de către armata rusă a regiunii ucrainene Zaporojie, şi a fost format în „confecţionarea” de explozivi.

Potrivit aceleiaşi surse, el a detonat – la 10 august 2022 – o bombă care a avariat faţada unui centru administrativ al Poliţei Transporturilor din Melitopol, fără să facă victime. El a respins la audieri calificativul de „terorist”, însă ar fi recunoscut că a pregătit această explozie şi că a planificat altele, potrivit unui corespondent al agenţiei Tass.

Cazul fetiței luate din Herson și adoptată în Rusia de un aliat al lui Putin

20:50 Un apropiat al lui Putin dezminte că a adoptat o fetiță ucraineancă, deportată în Rusia

Publicaţia rusă de investigaţie IStories şi radioteleviziunea britanică BBC au dezvăluit joi că Serghei Mironov – un susţinător al invaziei Ucrainei şi un reprezentant al regimului lui Vladimir Putin de peste 20 de ani – a adoptat împreună cu soţia sa o fată ucraineană în vârstă de doi ani, transferată în Rusia. Potrivit BBC, documentele arată că identitatea fetiței a fost schimbată.

BBC precizează că fata – al cărei prenume este Margarita – făcea parte dintr-un grup de 48 de copii trimişi în Rusia dintr-un orfelinat din Herson, sudul Ucrainei, după ocuparea acestui oraş la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022.

Serghei Mironov, în vârstă de 70 de ani, a catalogat rapid aceste informaţii de presă drept „un atac informaţional”. „Există un singur scop în spatele a toate astea: discreditarea celor care adoptă azi o poziţie patriotică fără concesii”, a afirmat el.

19:45Rusia ar fi angajat în luptele de la Avdiivka mai multe coloane de blindate în data de 22 noiembrie, însă atacurile nu ar fi avut succes și pierderile ar fi fost de circa 80% din unități, scrie Kyiv Independent. Pe de altă parte, surse independente spun că forțele rusești ar fi străpuns apărarea ucraineană în zona din sudul Avdiivka, capturând și câteva poziții fortificate.

18:20 NATO se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, consideră Kremlinul. „Asta nu va schimba obiectivele operațiunii speciale a Rusiei”, spune Peskov

„NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict”, a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Aceste circumstanţe, potrivit lui Peskov, nu vor schimba obiectivele Rusiei, pe care preşedintele Vladimir Putin le-a definit ca fiind „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei atunci când a anunţat începerea „operațiunii militare speciale”, în februarie 2022.

Film de război: Cineastul Oleg Sențov a filmat din tranșee, la Avdiivka

17:41 Turcia a început să discute cumpărarea de avioane Eurofighter Typhoon, pe fondul incertitudinii privind achiziţia de F-16

17:09 Camionagiii polonezi, susţinuţi de agricultori, au blocat un nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina / Mii de tiruri sunt blocate la graniță, pe o vreme geroasă. Doi şoferi ucraineni au murit

Transportatorii polonezi care protestează de la începutul lui noiembrie împotriva unei „concurenţe neloiale” din partea transportatorilor ucraineni au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Blocajul se întinde acum până la punctul de trecere de la Medyka (sud), negocierile dintre Varşovia şi Kiev neducând la vreo soluţie.

16:26 Alianţa Nord-Atlantică şi-a avertizat ţările membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa, problemele de logistică, un capitol cheie în războaiele moderne, urmând să ducă întârzieri importante în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia.

16:11 VIDEO Film de război: Cineastul ucrainean Oleg Sențov a filmat cap-coadă, din tranșee, o bătălie purtată de plutonul său la Avdiivka

Bombardamente ruseşti cu muniţie cu dispersie asupra regiunii Herson

15:48 Patru persoane au fost ucise și cinci au fost rănite joi în bombardamente rusești asupra regiunii Herson, în sudul Ucrainei, au anunțat biroul procurorului regional și un oficial prezidențial.

Procuratura a spus că forțele rusești au bombardat orașul Beryslav, ucigând un bărbat care se afla pe bicicletă. Într-un bombardament masiv separat asupra mai multor așezări din districtul Herson, trei persoane – doi bărbați și o femeie – au fost ucise.

„În mod preliminar, se pare că bombardamentele au fost efectuate cu muniție cu dispersie”, a afirmat pe Telegram Andrii Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

15:37 Cel mai mare administrator de fonduri din Europa, Amundi, se așteaptă ca economia rusă să crească de trei ori mai rapid decât cea a zonei euro în 2024, a declarat joi directorul său de investiții, subliniind ineficiența sancțiunilor impuse Moscovei. Amundi estimează că PIB-ul Rusiei va crește cu 1,5% în 2024 și cu 2% în 2025, față de 0,5% și 1,2% pentru zona euro.

„Înseamnă că Statele Unite, Europa, Japonia, Australia – marile țări dezvoltate – sunt incapabile să sancționeze eficient o țară”, a declarat Vincent Mortier, CIO al Amundi, într-o conferință la Paris.

„Asta este ceea ce înseamnă. Putem să deplângem situația, dar este o realitate”. Impactul sancțiunilor a fost vizibil în ceea ce privește înghețarea activelor pentru un anumit număr de persoane, dar nu atât de mult asupra importurilor și exporturilor rusești, a spus Mortier.

15:04 Un incendiu a izbucnit în Belarus la o imensă instalație subterană de depozitare a petrolului din regiunea Vitebsk, a anunțat joi Ministerul belarus pentru Situații de Urgență.

Rezervorul, care poate conține 30.000 de tone de petrol, aparține companiei de stat belaruse Gomeltransneft Druzhba. (Reuters)

Ucraina a cerut ajutor de la România din cauza deficitului de electricitate

14:59UE face primul pas pentru a-l convinge pe Viktor Orban să sprijine Ucraina: Comisia Europeană a aprobat plăți în avans de 900 de milioane de euro pentru Ungaria

14:29Ucraina a declarat joi că dorește ca rutele sale de export prin Polonia să fie deblocate înainte de a purta discuții cu Varșovia și Comisia Europeană pentru a pune capăt protestelor transportatorilor polonezi care afectează exporturile ucrainene, scrie Reuters.

Doi șoferi ucraineni au murit și mii de tiruri sunt blocate de zile întregi în frig, deoarece camionagiii blochează drumurile către trei puncte de trecere a frontierei polono-ucrainene, o rută cheie pentru comerțul ucrainean.

Taras Kachka, reprezentantul pentru comerț al Ucrainei și ministru adjunct al economiei, a declarat că șoferii sunt forțați să trăiască zile întregi la temperaturi scăzute și în condiții de igienă precară.

„Sarcina noastră este să deblocăm mai întâi drumul și apoi să discutăm despre toate cererile pe care le au protestatarii. Acest lucru ar trebui făcut la masa negocierilor… la Bruxelles, sau la Varșovia, sau la Kiev, dar nu pe șosea iarna, provocând daune nu numai economiei, ci și sănătății și vieții șoferilor care sunt blocați acolo”, a declarat el într-un interviu la televiziunea națională.

14:02Ucraina a cerut ajutor de urgență de la România din cauza deficitului de electricitate / Deși rușii nu și-au început loviturile masive contra sistemului energetic, situația a devenit „dificilă” din cauza frigului

Istoric: Occidentul poate pune 5 regine pe tabla de șah a războiului

13:06 Ucraina nu a ajuns la un impas în războiul său cu Rusia pentru că Occidentul poate ajuta Kievul „punând încă cinci regine pe tablă”, potrivit unui influent istoric al Europei de Est.

Timothy Snyder, profesor la Yale, a susținut că menținerea unor niveluri ridicate de ajutor militar ar putea permite Ucrainei să învingă, el reacționând astfel la un interviu recent acordat de comandantul militar suprem al Kievului, generalul Valerii Zalujnîi, care a sugerat că războiul se află într-un impas.

„Urăsc analogia cu impasul, deoarece războiul nu este un joc de șah. La șah, există doar atât de multe piese pe tablă, iar motivul pentru care ajungi în impas este că piesele tale ajung într-un anumit aranjament”, a declarat Snyder într-un interviu acordat The Guardian.

Cu toate acestea, războiul nu seamănă cu șahul – a argumentat istoricul – deoarece cantitatea de resurse sau de armament disponibilă pentru fiecare parte nu este limitată. „Motivul pentru care urăsc analogia cu impasul este că sugerează că nu putem să mai aruncăm încă cinci regine pe tabla de joc a ucrainenilor și că o putem face oricând”, a explicat Snyder.

12:57 „E ca și cum bijuteriile coroanei ar fi fost furate”. Cărți vechi și rare au dispărut din biblioteci majore din Europa de Est și toate urmele duc la Moscova

11:38 Evaluarea ministerului britanic al apărării de joi:

  • La data de 14 noiembrie 2023, câțiva veterani Wagner au primit documente oficiale prin care sunt identificați drept veterani de război. Aceasta a fost prima oară când membrii Wagner au fost recunoscuți oficial drept veterani.
  • Ministerul rus al Apărării a stabilit un nou sistem care permite veteranilor Wagner să primească documente prin care sunt declarați drept vetrani și primesc beneficiile acestora.
  • Grupul Wagner a fost recent încorporat în structura de comandă a Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia). Foarte probabil că noua evoluție semnalează reabilitarea unor elemente Wagner de către administrația rusă.
  • Informațiile vin după o lungă perioadă de incertitudine cu privire la modul în care administrația va privi luptătorii Wagner în urma revoltei Grupării și a „Marșului pentru justiție” eșuat din iunie 2023.

Jurnalist rus, ucis după o lovitură în Zaporojie

11:06 Un jurnalist rus care, potrivit Moscovei, a fost rănit într-o lovitură ucraineană în regiunea Zaporojie, a murit din cauza rănilor suferite, a anunțat joi presa rusă, potrivit AFP.

„Tocmai a venit o veste tragică (…) Boris Maksudov a murit în urma rănilor suferite”, a declarat propagandistul rus Vladimir Soloviov, pe canalul său Soloviev Live. Anunțul a fost făcut în timp ce Soloviov erat în direct cu purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, care i-a transmis „condoleanțe”.

Miercuri, Moscova a acuzat Kievul că este responsabil pentru un atac cu dronă care a vizat un grup de jurnaliști ruși, rănindu-l pe Boris Maksudov, corespondent al postului public de televiziune Rossia 24.

10:35 Bloggerii ruși de război au noi nemulțumiri împotriva comandamentului militar rus pentru ceea ce aceștia percep ca fiind alegeri greșite care contribuie la pierderile de vieți omenești, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Aceștia s-au arătat marți și miercuri furioști după ce un atac ucrainean cu HIMARS asupra Kumachove, regiunea Donetsk (37 km sud-est de orașul Donețk și 61 km de linia frontului) ar fi ucis peste 25 de persoane și ar fi rănit peste 100 de membri ai Brigăzii 810 de infanterie navală (Flota Mării Negre) care participau duminică la un concert pentru o sărbătoare militară.

Bloggerii s-au axat în mare parte pe măsurile de securitate deficitare, criticând comandamentul rus pentru că a permis o adunare mare de oameni în raza de acțiune a HIMARS, încălcând principiile de securitate operațională.

Ei au cerut, în principal, ca armata rusă să interzică astfel de evenimente și și-au exprimat frustrarea că liderii militari nu și-au învățat lecția în ciuda a aproape doi ani de război și a multiplelor cazuri în care informațiile disponibile public au facilitat loviturile ucrainene.

Pierderi mari pentru armata rusă ieri

10:22 Parlamentul rus a adoptat un buget pentru 2024 care crește cheltuielile militare la peste o treime din totalul cheltuielilor guvernamentale, a relatat publicația independentă rusă Meduza, potrivit Kyiv Independent. Dacă se combină cu finanțarea pentru agențiile interne de aplicare a legii, cifra crește la 40%.

Potrivit Meduza, cheltuielile de stat pentru sectorul militar al Rusiei vor depăși pentru prima dată cheltuielile sociale.

Bugetul a trecut prin toate etapele necesare pentru a deveni lege, mai rămâne doar semnătura lui Vladimir Putin pentru ca bugetul să intre în vigoare, cu excepția uneia.

09:45Pierderile rusești de până acum, conform ultimei estimări publicate de către armata ucraineană:

– 321.800 militari (+1.130 în ultima zi)

– 5.466 (+20)

– 10.224 blindate de luptă (+36)

– 7.802 sisteme de artilerie (+33)

– 902 sisteme lansatoare multiple de rachete (+3)

– 591 sisteme antiaeriene (+2)

– 5.799 drone (+15)

– 323 avioane

– 324 elicoptere

– 22 de nave și ambarcațiuni

– 1 submarin

Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO până săptămâna viitoare

09:22 Un deputat ucrainean a fost plasat miercuri în arest preventiv pentru că a oferit mită unui înalt funcționar de stat, a anunțat Parchetul specializat în cazuri de corupție.

Potrivit acestui organism, deputatul i-a oferit aproximativ 10.000 de dolari în bitcoin șefului Agenției de Stat pentru Reconstrucție, Moustafa Nayyem, pentru a se asigura că acesta va debloca fonduri pentru repararea clădirilor universității al cărei rector este deputatul, relatează AFP.

„Instanța a dat curs cererii anchetatorilor (…) și a aplicat suspectului o măsură preventivă sub formă de detenție”, a precizat parchetul pe Facebook.

Deși procurorii nu au dezvăluit identitatea deputatului în comunicatul de presă, potrivit presei ucrainene, este vorba despre Andriy Odarchenko, membru al partidului președintelui Zelenski.

09:06Turcia a informat NATO că ratificarea cererii de aderare a Suediei nu va fi finalizată la timp pentru a permite ceremonia de aderare a țării în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai alianței de săptămâna viitoare, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu situația.

Săptămâna trecută, comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amânat votul privind cererea de aderare a Suediei la NATO pentru a desfășura discuții suplimentare pe această temă. Comisia își va relua probabil marți sau miercuri dezbaterile pe această temă, a declarat una dintre surse.

Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la Bruxelles pe 28 și 29 noiembrie, o reuniune care, conform speranțelor unora din blocul de apărare occidental, ar putea consfinți aderarea Suediei.

08:57 Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a propus miercuri lui Zelenski organizarea în Argentina a unui summit între Ucraina şi ţările Americii latine, în cadrul uneia dintre convorbirile sale cu lideri mondiali după ce a fost ales duminică, informează joi AFP.

Milei, care îşi va prelua funcţia pe 10 decembrie, i-a făcut această propunere lui Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice, a anunţat biroul de presă al preşedintelui ales, fără a oferi alte detalii.

Un spion rus a murit brusc într-o închisoare din Letonia

07:48 Un bărbat de origine rusă deţinut în Letonia pentru spionaj în favoarea Moscovei a murit în închisoare în urma unor probleme de sănătate subite

07:35 Zelenski și ministrul său al apărării au salutat formarea de către țările occidentale a unei „coaliții” de 20 de națiuni pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Liderul ucrainean a declarat că grupul a fost format în cadrul unei reuniuni virtuale a „grupului Ramstein” care a analizat nevoile militare ale Ucrainei.

Ministerul german al Apărării anunțase anterior formarea grupului într-o postare pe X, Germania și Franța asumându-și rolurile principale.

„Mulțumesc fiecărei țări care participă la aceste eforturi pentru că au permis orașelor și satelor noastre să fie mai bine protejate împotriva atacurilor rusești. Nu totul poate fi dezvăluit public în acest moment, dar scutul aerian ucrainean devine mai puternic în fiecare lună”, a declarat Zelenski în discursul său de miercuri noapte.

07:01 În perioada sovietică, cetățenii URSS aveau posibilități foarte limitate de a călători în afara granițelor sale, în special pentru a vizita țările blocului capitalist.

Iar una dintre temerile rușilor este că se va reveni la o situație similară, ceva ce se întâmplă deja parțial după declanșarea ofensivei rusești în Ucraina, care a complicat foarte mult călătoriile ruşilor în țările occidentale.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro