Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 646: Putin ordonă creşterea cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă / Zelenski: Războiul a intrat într-o nouă etapă / Viktor Orban: UE trebuie mai întâi să semneze un parteneriat cu Ucraina

HotNews.ro
Soldat ucrainean în zona Horlivka, Foto: Madeleine Kelly/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Soldat ucrainean în zona Horlivka, Foto: Madeleine Kelly/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Volodimir Zelenski a făcut apel la o construcție mai rapidă a fortificațiilor din sectoarele cheie aflate sub presiunea forțelor rusești, în special în estul Ucrainei. „În toate sectoarele majore în care este nevoie de întăriri, ar trebui să existe un avânt și o accelerare a construcției de structuri. Acest lucru înseamnă, desigur, cea mai mare atenție la Avdiivka, Maryinka și alte sectoare din regiunea Donețk. În regiunea Harkov, acest lucru înseamnă sectorul Kupiansk și linia Kupiansk-Lyman”, a spus președintele ucrainean.

08:53Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 646, LIVETEXT:

00:50Volodimir Zelenski a spus, în mesajul de vineri seară, că spionajul extern ucrainean a făcut o analiză referitoare la posibilele acţiuni ruseşti şi la situaţia internaţională de anul viitor. „Analizăm toate scenariile posibile şi trebuie să existe un scenariu propriu, ucrainean, pentru 2024. Operaţiuni specifice, cu o raţiune foarte specifică, care vor da Ucrainei rezultate foarte specifice”, a arătat Zelenski.

23:48Polonia cumpără încă 150 de obuziere sud-coreene

Polonia a semnat cu Coreea de Sud un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari prin care va cumpăra încă 150 de obuziere autopropulsate K9, a anunţat vineri guvernul de la Varşovia. Acest contract se adaugă celui deja încheiat pentru achiziţia de către Polonia a 672 de astfel de obuziere.

Ţară vecină şi susţinătoare puternică a Ucrainei în războiul cu Rusia, Polonia va aloca anul acesta Apărării 4% din PIB, adică dublu faţă de procentul de 2% cerut în cadrul NATO. De când a început acest război, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament.

22:45 Anchetatorii ruşi confirmă un „act terorist”, după ce Ucraina a revendicat sabotaje feroviare în Extremul Orient rus

Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev, în timp ce ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui „act terorist” efectuat de autori neidentificaţi.

Putin ordonă creşterea cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă

22:05 Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă, Moscova invocând drept motiv al acestei creşteri „ameninţări sporite” din cauza conflictului din Ucraina

Potrivit agenţiei ruse TASS, care citează documentul postat vineri pe site-ul Kremlinului, decretul lui Vladimir Putin echivalează cu o creştere de aproape 170.000 de soldaţi. Potrivit decretului, armata va avea 2,2 milioane de membri, dintre care 1,32 milioane de soldaţi.

„Creşterea dimensiunii forţelor armate se datorează creşterii ameninţărilor la adresa ţării noastre, legate de desfăşurarea operaţiunii militare speciale (din Ucraina) şi de extinderea continuă a NATO”, a susținut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

21:07 Casa Albă face apel la Congres să deblocheze ajutorul suplimentar pentru Ucraina

Congresul SUA ar trebui să acționeze rapid pentru a debloca ajutorul destinat Ucrainei înainte de sfârșitul acestei luni, pentru că după aceea va deveni extrem de dificil să ofere Kievului asistența de care are nevoie, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Avem nevoie de acel ajutor (pentru Ucraina) imediat, astfel încât să le putem oferi asistență într-un mod neîntrerupt”, a declarat Kirby în cadrul unui briefing de presă.

20:33Camionagiii slovaci au început blocarea graniței cu Ucraina: „Vom rămâne aici până când vor fi luate măsuri de limitare a concurenţei făcute de transportatorii ucraineni”

Transportatorii rutieri slovaci au început vineri blocarea unuia din punctele de frontieră cu Ucraina pentru a protesta faţă de concurenţa cu care se confruntă din partea celor ucraineni, la aproape o lună după ce transportatorii polonezi au început şi ei un astfel de protest care de atunci blochează mai multe puncte de frontieră ale Poloniei cu Ucraina.

Zelenski cere schimbări în sistemul de mobilizare din Ucraina

19:52 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, în mesajul său video difuzat în fiecare seară, că sunt necesare schimbări în sistemul de mobilizare militară din Ucraina.

Zelenski a afirmat că o reuniune a comandamentului militar a luat în discuție, vineri, scenarii care ar putea produce „rezultate concrete” pentru țară anul viitor în războiul împotriva Rusiei.

„În special, problema mobilizării. Toată lumea din Ucraina înțelege că sunt necesare schimbări în acest domeniu”, a spus el.

19:08 Guvernul din Rusia a numit vineri un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, dirijorul Valery Gergiev, în funcţia de director al Teatrului Balşoi, în contextul unei represiuni accelerate asupra sectorului cultural din Rusia de la atacul asupra Ucrainei.

18:34COP28: Trei preşedinţi refuză fotografia de familie, întrucât apare şi Lukaşenko / Iranul părăseşte summitul pentru că participă Israelul

Preşedinţii polonez, leton şi lituanian au refuzat vineri să apară în fotografia de familie a şefilor de stat şi de guvern care participă la Dubai la summitul asupra schimbărilor climatice COP28, din cauza prezenţei acolo a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, în timp ce delegaţia iraniană a părăsit summitul ca urmare a participării unei delegaţii israeliene.

Şoigu susține că armata rusă avansează „în toate direcţiile”

17:51VIDEO Un britanic căsătorit cu o româncă a înființat o organizație caritabilă în Republica Moldova: „Situația refugiaților ucraineni de aici se complică pentru că multe agenții pleacă deoarece nu mai au bugete”

​​Fost om de afaceri și realizator al unei emisiuni la BBC, Chris Lomas este fondatorul unei organizații de caritate din R. Moldova, care de trei ani luptă împotriva sărăciei, a traficului de persoane și a consecințelor conflictelor din această țară. Corespondenta HotNews.ro a realizat un reportaj video la fundația lui Lomas și a stat de vorbă cu oamenii pe care acesta îi ajută.

17:23 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a acuzat de „laşitate” pe şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi pe secretarul de stat american Antony Blinken pentru că nu au participat alături de el la o reuniune a Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se încheie vineri la Skopje.

16:54Rusia deschide noi urmăriri penale împotriva opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi. Îl acuză acum de „vandalism”

16:00Serghei Şoigu susține că armata rusă avansează „în toate direcţiile” în Ucraina

Fostul președinte ucrainean Poroșenko, împiedicat să părăsească țara

15:55 Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a declarat că a fost împiedicat să părăsească țara vineri dimineață, în ceea ce el a descris ca fiind o încercare motivată politic de a-i întrerupe activitatea.

Poroșenko, care a condus Ucraina din 2014 până în 2019 și care este acum deputat al opoziției, a postat o înregistrare video cu el însuși la un punct de trecere a frontierei cu Polonia, spunând că a fost refuzat și ținând în mână documente care, potrivit lui, arătau că are permisiunea oficială de a trece.

În conformitate cu legea marțială, oficialii ucraineni trebuie să obțină o aprobare specială pentru a călători în străinătate.

Vicepreședintele parlamentului ucrainean, Oleksandr Korniyenko, a confirmat ulterior că a anulat permisiunea lui Poroșenko de a părăsi țara. Korniyenko a declarat că, deși parlamentarilor li se permite să călătorească pentru evenimente politice de partid, el a primit o scrisoare, pe care nu o poate detalia, care l-a determinat să anuleze permisiunea pentru călătoria lui Poroșenko. (Reuters)

15:40 UE are deja un acord de asociere cu Ucraina, a declarat vineri Consiliului European, Charles Michel, după ce a fost solicitat de Reuters să comenteze solicitarea Ungariei de a semna un „parteneriat strategic” cu Kievul înainte de a începe negocierile de aderare.

„Avem un acord de asociere cu Ucraina, care oferă o mulțime de posibilități pentru o cooperare strânsă cu Ucraina. În decembrie, vom avea o dezbatere aprofundată cu cei 27 de colegi pentru a evalua ce decizie vom lua”, a spus Charles Michel.

15:29 Ministerul ucrainean al infrastructurii a afirmat vineri că a ajuns la un acord cu Polonia cu privire la unele măsuri pentru a ușura situația de la punctele de trecere a frontierei blocate de camionagii polonezi.

Cu toate acestea, ministerul a precizat că cererile de reintroducere a unui sistem de permise pentru camionagii ucraineni care intră în Uniunea Europeană – una dintre principalele revendicări ale protestatarilor polonezi – nu au fost discutate.

Printre măsurile convenite între cele două țări se numără deschiderea unui punct de control pentru trecerea liberă a camioanelor goale, ceea ce ar trebui să reducă presiunea la alte puncte de control. (Reuters)

15:06 VIDEO Ucrainenii au aruncat în aer un tren în cel mai lung tunel din Rusia/ Aceasta a fost însă doar prima parte a planului SBU

Zelenski: Războiul a intrat într-o nouă etapă

13:36Zelenski a spus că războiul se află într-o nouă etapă, iar iarna va complica luptele, după o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele dorite din cauza lipsei de armament și de forțe terestre. Totuși, în ciuda eșecurilor, el a spus că Ucraina nu va renunța.

„Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt. Iarna, în general, reprezintă o nouă fază a războiului”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat joi pentru The Associated Press în Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Întrebat dacă este mulțumit de rezultatele contraofensivei, el a dat un răspuns complex: „Uitați, noi nu dăm înapoi, sunt mulțumit. Luptăm cu a doua (cea mai bună) armată din lume, sunt mulțumit. Pierdem oameni, nu sunt mulțumit. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi mulțumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult”.

13:04 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Industria de apărare rusă încearcă să reducă decalajul de capacitate față de Ucraina în ceea ce privește dezvoltarea de vehicule de suprafață fără echipaj de atac unidirecțional (OWA USV).
  • La 27 noiembrie 2023, Mihail Danilenko, șeful firmei ruse KMZ, a anunțat că USV-urile lor vor fi testate în cadrul „operațiunii militare speciale” în vederea stabilirii producției de serie începând cu 2024.
  • KMZ a fabricat anterior o gamă de USV-uri, dar în ultimele luni a început să își promoveze capacitățile OWA. Danilenko a declarat că drona maritimă poate transporta până la 600 kg de explozibil.
  • Forțele navale au folosit USV-uri încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, tipurile moderne, care seamănă cu niște bărci rapide pline de explozibili, folosite de forțele ucrainene, s-au transformat într-o capabilitate cheie în domeniul maritim după invazia rusă.

12:51 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Moscova nu a văzut niciun semn că Kievul este pregătit să se îndrepte spre o soluție politică și că nu există niciun motiv pentru ca Rusia să schimbe obiectivele „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina. Lavrov a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă susținute în Skopje, în Macedonia de Nord.

Rusia afirmă că avansează pe toate fronturile

12:37Rusia: Nu avem nicio îndoială că sancțiunile Occidentului vor dura mulți ani. Ne asumăm acest lucru

12:16 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că armata rusă avansează în toate direcțiile în Ucraina, a relatat agenția de presă de stat RIA.

Șoigu a mai spus și că Rusia va organiza anul viitor o rundă exerciții navale militare, numite Ocean-2024.

11:48 Un recent sondaj de opinie indică faptul că numărul rușilor care susțin pe deplin războiul din Ucraina aproape că s-a înjumătățit față de februarie 2023 și că sunt mai mulți ruși care susțin retragerea forțelor rusești din Ucraina decât cei care nu o fac.

Organizația independentă de sondare a opiniei publice Chronicles a afirmat că datele din sondajul său telefonic realizat în perioada 17-22 octombrie 2023 indică faptul că respondenții care sunt susținători „consecvenți” ai războiului – cei care și-au exprimat sprijinul pentru război, nu susțin o retragere a trupelor rusești din Ucraina fără ca Rusia să își atingă obiectivele de război și consideră că Rusia ar trebui să acorde prioritate cheltuielilor militare – au scăzut de la 22% la 12% între februarie 2023 și octombrie 2023.

Chronicles a spus că 40% dintre respondenți au susținut o retragere a trupelor rusești din Ucraina fără ca Moscova să își atingă obiectivele de război și că această cifră a rămas constantă la aproximativ 39-40% pe parcursul anului 2023.

Circa 33% dintre respondenți nu susțin o retragere a Rusiei și sunt în favoarea continuării războiului, dar – subliniază sursa citată – acest număr a scăzut constant, după ce era 47% în februarie 2023 și 39% în iulie 2023.

Ucraina va primi abia anul viitor proiectile GLSDB

11:17 Ucraina va trebui să aștepte până anul viitor pentru a primi primul transport important de bombe propulsate de rachete pe care SUA le-a modificat pentru a lovi cu o rază de acțiune de aproape 160 km, potrivit Pentagonului și unor surse Reuters.

Atunci când SUA au fost abordate pentru prima dată de Boeing pentru a cumpăra și a expedia bombe cu diametrul mic lansate de la sol (GLSDB) în Ucraina în toamna anului trecut, cel mai optimist termen pentru expediere era în jurul primăverii acestui an, potrivit unui document văzut de Reuters la acea vreme. În februarie, Politico a scris că livrările vor avea loc spre sfârșitul acestui an.

Ucraina are nevoie de GLSDB pentru a lovi ținte la o distanță de două ori mai mare decât cea la care pot ajunge rachetele pe care le lansează acum cu sistemele HIMARS.

10:42Alexei Navalnîi a afirmat vineri pe rețelele de socializare că a fost informat despre noi acuzații penale împotriva sa.

Navalnîi ispășește deja într-o colonie penală sentințe care totalizează peste 30 de ani de închisoare pentru mai multe acuzații, inclusiv de extremism, pe care le neagă.

În postări publicate prin intermediul asociaților săi pe rețelele de socializare, el a spus că a fost acuzat acum în temeiul articolului 214 din codul penal, care se referă la vandalism.

Viktor Orban: Ue trebuie mai întâi să semneze un parteneriat cu Ucraina

10:27 Un tribunal din orașul rus Kazan a prelungit arestul preventiv al jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmasheva de la Radio Free Europe/Radio Liberty până la 5 februarie 2024, potrivit unui reporter Reuters aflat în sala de judecată.

Kurmasheva este jurnalistă la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), cu sediul la Praga, care este finanțat de Congresul SUA și desemnat de Rusia ca agent străin, ceea ce înseamnă că primește fonduri străine pentru activități considerate politice.

Ea deține atât pașaport american, cât și pașaport rusesc, și a intrat în Rusia la 20 mai pentru a face față unei urgențe familiale, a precizat RFE/RL. În timp ce Kurmasheva își aștepta zborul de întoarcere pe 2 iunie, a fost reținută, iar pașapoartele i-au fost confiscate.

Potrivit documentelor judiciare, Kurmasheva a fost amendată cu 10.000 de ruble (103 dolari) la 11 octombrie pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse. O săptămână mai târziu, ea a fost acuzată de neînregistrarea ca agent străin, o infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

10:03 Rubla s-a stabilizat vineri, îndepărtându-se ușor de minimul de peste o săptămână atins în ședința precedentă, fiind susținută de controalele de capital, de prețurile ridicate ale petrolului și de așteptările privind o nouă majorare a dobânzii în această lună.

La ora 07:44 GMT (09:44 în România), un dolar era tranzacționat pentru 89,44 ruble, iar un euro pentru 97,62 ruble.

Moneda rusă a rămas fără sprijinul perioadei de plăți a impozitelor de sfârșit de lună, în care, de obicei, exportatorii își vând veniturile în valută pentru a achita obligațiile locale, iar revenirea rublei dă semne de atenuare după șapte săptămâni succesive de creșteri. (Reuters)

09:10 Uniunea Europeană ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, în loc să înceapă negocierile de aderare cu această țară, a declarat vineri premierul maghiar Viktor Orban la radioul de stat din Ungaria.

„Acest (acord) ar putea dura până la 5-10 ani, haideți să le apropiem, deoarece decalajul este prea mare acum. Să ne acordăm timp pentru a lucra împreună, iar când vom vedea că putem lucra împreună, atunci să aducem în discuție problema aderării”, a declarat Orban, potrivit Reuters.

Pierderi mari pentru armata rusă ieri

09:02 Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat vineri că a arestat un cetățean cu dublă cetățenie, ruso-italiană, care locuiește în orașul Ryazan, pentru că a plasat bombe pe liniile de cale ferată.

Într-un comunicat postat pe Telegram, Comitetul de Investigații a afirmat că deținutul, care s-a născut în 1988, a fost recrutat de serviciile de informații ucrainene în februarie 2023.

08:24 Ucrainenii spun că armata rusă a avut pierderi mari ieri: 1.280 soldați, 13 tancuri, 32 de alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 13 echipamente speciale și 38 diferite vehicule:

08:11 Marina rusă a distrus vineri o dronă ucraineană care se îndrepta spre Crimeea, a afirmat Ministerul Apărării.

„În jurul orei 08:00, ora Moscovei, o ambarcațiune fără echipaj a marinei ucrainene a fost descoperită în vestul Mării Negre, îndreptându-se spre Peninsula Crimeea.Ținta observată a fost distrusă”, a transmis Ministerul Apărării.

Zelenski cere ridicarea de fortificații în zonele cheie ale frontului

08:05 Armata ucraineană a doborât 18 din cele 25 de drone de atac lansate de Rusia azi-noapte timpul nopții, au declarat autoritățile ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au raportat, de asemenea, distrugerea uneia dintre cele două rachete de croazieră trase de ruși.

Nu există deocamdată informații despre pagubele provocate de atacurile de azi-noapte, ce ar fi fost lansate din sud-vestul Rusiei și din Crimeea și ar fi vizat în principal estul și sudul Ucrainei.

07:49 Statele Unite lucrează cu Ucraina pentru a o pregăti pentru atacurile pe care Rusia le va desfășura în această iarnă, inclusiv prin furnizarea de echipamente și provizii pentru ca oamenii să nu rămână fără căldură și electricitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Kirby a spus că SUA se așteaptă ca Rusia să încerce să distrugă infrastructura energetică esențială a Ucrainei în această iarnă. (Reuters)

00:37 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care joi şi-a continuat vizitele în regiunile prin care trece linia frontului, a avut întâlniri cu o serie de comandanţi militari – inclusiv cu unii al căror nume a fost vehiculat că ar putea fi demişi – cărora le-a trasat ca sarcină construirea cu prioritate de fortificaţii în condiţiile în care, pe măsură ce se apropie iarna, Rusia şi-a intensificat atacurile în special în estul ţării.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente

  • ––––––
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro