Sari direct la conținut

Rușii par să fi făcut progrese în Mariinka, „orașul fantomă” din Ucraina unde nu mai este niciun civil / Imaginea emoționantă postată de armata ucraineană – UPDATE

HotNews.ro
Maryinka, orașul în care nicio clădire nu a scăpat de bombardamente, Foto: Captura YouTube
Maryinka, orașul în care nicio clădire nu a scăpat de bombardamente, Foto: Captura YouTube

Controlul asupra Mariinka, un oraș din estul Ucrainei practic distrus de peste un an de lupte duse acolo, este incert la acest moment, dar informații neoficiale sugerează că forțele rusești au înregistrat unele progrese pe acest front, notează Reuters.

  • UPDATE 13:56 Un blogger militar și un corespondent de război rus au recunoscut însă că nici vorbă ca Mariinka să fi fost cucerită de trupele Moscovei. Ce au spus cei doi, la finalul acestui articol.

Cele mai multe relatări despre Mariinka, situat la sud-vest de centrul regional Donețk, controlat de ruși, îl descriu drept un oraș fantomă, în contextul în care zilnic se raportează că forțele ucrainene apără diferite districte.

Cândva un oraș de 10.000 de locuitori, acum acolo nu mai există civili.

Imaginea emoționantă postată de armata ucraineană

Statul major ucrainean a postat sâmbătă dimineață pe platforma X o fotografie aeriană emoționantă, în care se văd ruinele în care s-au transformat clădirile orașului.

„Ocupanții ruși distrug tot ce pot să atingă” se spune în postarea ce însoțește imaginea, iar lângă numele Mariinka a fost pus un emoji cu o inimă frântă.

Armata ucraineană, în raportul său de vineri seară, a declarat că forțele rusești nu au avut succes în încercările de a avansa asupra satelor din apropierea Mariinka, dar nu a spus nimic despre mișcările de trupe în oraș.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio mențiune despre oraș în comunicatele sale.

Rușii par să fi făcut progrese în Mariika

Bloggerul rus Rybar a comentat însă imagini care circulă pe rețelele de socializare și care arată forțele rusești arborând steagul național în sud-vestul orașului.

Forțele ucrainene, a adăugat acesta, au rămas sub controlul altor districte. „Totuși, dacă informațiile despre mișcarea trupelor rusești spre sud sunt corecte, retragerea inamicului ceva care se apropie cu pași repezi”, a mai spus Rybar.

Rușii spun că l-au cucerit din martie anul trecut

Conturi ucrainene de pe rețelele de socializare au menționat avansurile rusești, dar au citat soldați care au respins ideea că trupele Moscovei controlează întregul oraș.

„Rușii spun că au cucerit Mariinka încă din martie 2022. Mariinka este în ruine de mai bine de un an”, se spune într-o postare pe blogul DeepState.

Forțele rusești din estul Ucrainei atacă de la jumătatea lunii octombrie orașul Avdiivka, situat la 40 km nord de Mariinka.

Ucraina afirmă că forțele sale controlează Avdiivka, oraș în care nici măcar o singură clădire nu a rămas intactă.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Volodymyr Fitio, care a făcut declarații la televiziunea națională, nu a făcut nicio referire la Mariinka sau Avdiivka, dar a spus că forțele rusești lansează atacuri în multe sectoare ale frontului de 1.000 km.

Forțele ucrainene, a spus el, au respins atacurile în apropiere de Kupiansk, o zonă din nord-estul țării, confiscată de Rusia după ce a invadat-o în februarie 2022, dar recucerită de trupele ucrainene în urmă cu un an.

„Mai avem încă un kilometru pentru a lua cu asalt Mariinka”

Bloggerul militar rus Roman Saponkov a avertizat că este „prea devreme să ne bucurăm de (cucerirea) Mariinka”, notează Kyiv Post.

„Pentru a spune lucrurilor pe nume, o unitate a decis să ridice steagul pe cea mai îndepărtată casă din oraș și să raporteze despre capturarea Mariinka ca întreg”, a continuat el.

„Poate că într-un alt război, capturarea primei case ar fi dus la capturarea satului, dar puțin mai târziu. Dar în acest război nu este deloc așa”, a spus bloggerul

Canalul de telegram Mash, care a dat un clip cu doi soldați ruși care susțineau că Mariinka este cucerit acum de trupele Moscovei, a suferit recent schimbări editoriale care i-au afectat calitatea informațiilor, a subliniat Saponkov.

„Vă sfătuiesc să vă dezabonați imediat de la această ghenă de gunoi”, a spus e.

O confirmare suplimentară a faptului că informațiilor privind capturarea Mariinka de către forțele Moscovei sunt premature a venit de la corespondentul militar rus Alexander Sladkov, care a scris: „De la linia unde se termină controlul nostru până la Mariinka, până la limitele orașului, e un kilometru. Mai avem încă un kilometru pentru a lua cu asalt Mariinka.

„Zilele trecute am încercat să încercuim Mariinka pentru a suta oară, dar nu am reușit”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro