Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski a dezvăluit ce a vorbit cu Viktor Orban în scurta lor întâlnire din Argentina, dar „încă așteaptă răspuns”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski si Viktor Orban, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Volodimir Zelenski si Viktor Orban, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a dezvăluit ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban duminică, când au fost filmați discutând la învestirea președintelui argentinian Javier Milei.

Întrebat despre o conversaţie recentă avută cu premierul ungar, Viktor Orbán, care miercuri şi-a reafirmat opoziţia faţă de începerea negocierilor de aderare la UE cu Kievul, Zelenski a spus că i-a cerut un motiv pentru care blochează aderarea Ucrainei la UE, relatează News.ro.

Duminică, Volodimir Zelenski a fost văzut discutând pentru scurt timp cu Viktor Orban la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Argentinei, Javier Milei. Ulterior, în discursul său nocturn, preşedintele ucrainean a declarat că a avut o conversaţie „sinceră” cu premierul ungar.

„A fost o discuţie cât se poate de sinceră – şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene”, a declarat Zelenski, fără a da alte detalii.

Miercuri, la Oslo, Zelenski a precizat că „încă aşteaptă un răspuns” de la premierul ungar. Zelenski a mai spus că premierul ungar, Viktor Orban, nu are niciun motiv să blocheze aderarea Ucrainei la UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că ţara a îndeplinit toate cerinţele pentru ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar a anticipat că summitul european care va aborda această chestiune nu va fi uşor din cauza opoziţiei premierului ungar Viktor Orban.

„Este un fapt că Ungaria blochează. În ce ne priveşte, noi am fost foarte constructivi. Am făcut absolut totul, am urmat toate recomandările Comisiei Europene, toate recomandările partenerilor noştri”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Store.

Ucraina are un singur plan, acela de a adera la UE, pentru că „este alegerea noastră, alegerea poporului nostru”, a adăugat preşedintele Zelenski, sosit într-o vizită neanunţată în Norvegia după cea a fost în SUA, pentru a obţine mai mult sprijin occidental în războiul cu Rusia.

Vorbind după o întâlnire cu liderii nordici, Zelenski a insistat, pe de altă parte, că a primit un „semnal pozitiv” în timpul deplasării sale la Washington din această săptămână, iar SUA vor continua să sprijine şi să ajute Ucraina, în ciuda părerilor că Ucraina ar putea pierde sprijinul celui mai puternic aliat al său.

Totuşi, Zelenski a recunoscut că ar putea exista probleme de sincronizare şi de politică internă, dar a spus că este încrezător în sprijinul SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro