Sari direct la conținut

Președintele Cehiei spune că Vladimir Putin așteaptă să negocieze cu Trump încheierea războiului pe la spatele Ucrainei și al Europei

HotNews.ro
Petr Pavel in 2017, cand ocupa functia de presedinte al Comitetului militar al NATO, Foto: Wiktor Dabkowski / DPA / Profimedia Images
Petr Pavel in 2017, cand ocupa functia de presedinte al Comitetului militar al NATO, Foto: Wiktor Dabkowski / DPA / Profimedia Images

Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv.

„Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”, a declarat Pavel într-un interviu acordat ziarului ceh Seznam Zpravy.

Liderul de la Praga a avertizat că dacă Donald Trump ar redeveni președinte al Statelor Unite, Putin ar putea încerca să negocieze cu el „indiferent ce crede Ucraina sau restul Europei” despre acest lucru.

Petr a spus de asemenea că asemenea negocieri între Putin și Trump ar putea duce „la un fel de compromis care să reîntoarcă Rusia teoretic la statutul de jucător cheie, iar alții vor trebui să găsească cumva un mod de a accepta acest lucru”.

Pavel, care a devenit președintele Cehiei la începutul acestui an, este un susținător puternic al Ucrainei, pledând pentru sprijin „nelimitat” acordat Kievului de către partenerii săi.

Însă în calitate de fost militar și fost președinte al Comitetului militar al NATO, Pavel a fost mai circumspect decât alți lideri din alianță față de perspectivele unei înfrângeri militare rapide a Rusiei.

Petr Pavel a prevăzut „oboseala” din Statele Unite față de ajutorarea Ucrainei

De exemplu, el avertiza în luna martie, când se credea că armata ucraineană își va lansa ofensiva de anul acesta în cursul primăverii, că aceasta va fi singura șansă a Kievului de a înfrânge decisiv armata rusă înainte ca în Occident să se instaleze „oboseala” față de susținerea Ucrainei.

„Oboseala de război nu ține doar de epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii în Ucraina, ci și de oboseala în țările care acordă ajutor. Multe țări, mulți politicieni se așteaptă la unele progrese în acest an. Cred că Ucraina va avea o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră”, a explicat acesta la momentul respectiv.

„Prin urmare, dacă [Ucraina] decide să lanseze o contraofensivă majoră și aceasta nu reușește, va fi extrem de greu să obțină fonduri pentru următoarea”, a mai spus atunci Petr Pavel, care a fost președintele Comitetului militar al NATO din 2015 până în 2018 și șef al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe din 2012 până în 2015, cu gradul de general.

Cuvintele sale s-au dovedit profetice în condițiile în care ultimul pachet de asistență pregătit de Casa Albă pentru Ucraina a fost blocat de republicanii din Congresul american și tot mai mulți legiuitori conservatori de la Washington se arată circumspecți față de continuarea sprijinului pentru Kiev.

Majoritatea acestora sunt susținători puternici ai fostului președinte Donald Trump, care de la declanșarea invaziei rusești anul trecut a declarat, printre altele, că SUA nu ar fi trebuit să trimită bombe cu dispersie sau tancuri Kievului și că ar fi luat în considerare posibilitatea de a lăsa Rusia să ocupe părți din Ucraina ca parte a unui acord de pace între cele două țări.

Urmărește ultimele evoluții din a 664-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro