Sari direct la conținut

Rușii au mușamalizat numărul real al deceselor după inundațiile provocate de aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Hahovka

HotNews.ro
Imagine din satelit a barajului Nova Khakovka la 28 mai, distrus pe 6 iunie , Foto: AFP / AFP / Profimedia
Imagine din satelit a barajului Nova Khakovka la 28 mai, distrus pe 6 iunie , Foto: AFP / AFP / Profimedia

Administrația de ocupație rusă a ascuns în mod deliberat numărul real al victimelor inundațiilor majore din regiunea Herson după ce Rusia a aruncat în aer imensul baraj al hidrocentralei Hahovka în iunie, relatează Associated Press, citând cadre medicale, voluntari de salvare, persoane care au fugit din teritoriul ocupat, potrivit Ukrainska Pravda. Astfel, numai în orașul Oleșkî numărul real al persoanelor decedate ar depăși cu câteva sute numărul morților declarați de ruși.

Rusia, care nu a răspuns la întrebările adresate de AP pentru acest articol, a declarat că 59 de persoane s-au înecat pe teritoriul pe care îl controlează, aproximativ 408 de kilometri pătrați de zone inundate. Dar numai în orașul Oleșkî ocupat de ruși, despre care oficialii militari ucraineni estimează că avea o populație de 16.000 de locuitori în momentul inundațiilor, numărul este de cel puțin câteva sute. O cifră exactă a morților – în Oleșkî, cel mai populat oraș din zona ocupată înainte de război – ar putea să nu fie cunoscută niciodată, chiar dacă forțele ucrainene reia teritoriul și vor putea investiga pe teren.

Autoritățile ruse au preluat controlul asupra eliberării certificatelor de deces, îndepărtând imediat cadavrele care nu erau revendicate de familie și împiedicând lucrătorii locali din domeniul sănătății și voluntarii să se ocupe de morți, amenințându-i atunci când sfidau ordinele.

Persoanele care au vorbit cu AP au spus că au fost săpate gropi comune, iar cadavrele neidentificate au fost luate și nu au mai fost văzute niciodată.

„Amploarea acestei tragedii, nu doar Rusia, ci nici măcar Ucraina nu o realizează”, a spus Svitlana, o asistentă care a supravegheat inițial procesul de colectare a certificatelor de deces și mai târziu a evadat pe teritoriul controlat de Ucraina. „Este o tragedie uriașă.”

AP a citat de asemenea informații de pe un canal de Telegram, legat de Oleșkî, unde locuitorii au raportat cadavre întinse pe străzi, cadavre adunate de poliție și persoane dispărute.

„Laolaltă, aceste informații relevă o încercare calculată a autorităților ruse de a mușamaliza adevăratul cost al prăbușirii barajului, despre care AP a descoperit că a fost cauzat probabil de Moscova. Locuitorii din Oleșkî se tem că traumele lor de durată riscă să fie uitate, deoarece războiul continuă, iar casa lor iubită, cândva idilica, este treptat depopulată”, mai relatează AP.

Citește și:

FOTO Imaginea dramei unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război / Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele

Cum a fost distrus barajul Kakhovka din Ucraina? Cea mai probabilă cauză, o explozie în tunelul de sub barajul din epoca sovietică – The New York Times

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro