Sari direct la conținut

Germania: Creşte presiunea asupra cancelarului Scholz pentru a trimite Ucrainei rachete de croazieră Taurus

HotNews.ro
Olaf Scholz, Foto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images
Olaf Scholz, Foto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră Taurus se intensifică atât dinspre opoziţia creştin-democrată, cât şi în propria sa coaliţie de guvernare, după ultimele atacuri aeriene ruseşti masive asupra teritoriului ucrainean.

„Ucraina are nevoie urgent de rachete Taurus pentru a se putea apăra de atacurile ruseşti pe propriul teritoriu”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru politică externă al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), principalul partid de opoziţie, Norbert Rottgen. „Ucraina a folosit armele pe care le-a primit pentru a-şi apăra teritoriul şi nimic nu sugerează că ar proceda altfel cu rachetele Taurus”, crede acesta, după cum relatează miercuri agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

„De ce Rusia să poată cere unilateral ca războiul să se desfăşoare numai pe teritoriul ucrainean?”

Vicepreşedintele grupului parlamentar al CDU, Johannes Wadephul, s-a pronunţat şi el pentru furnizarea rapidă de rachete Taurus către armata ucraineană. „Ucraina ar avea astfel posibilitatea să lovească liniile de aprovizionare ruseşti departe de linia frontului. Aceasta i-ar obliga pe ruşi să-şi mute mai departe depozitele de muniţii şi centrele de comandă”, explică parlamentarul de dreapta. „Rusia a început războiul. Atunci de ce ea să poată cere unilateral ca războiul să se desfăşoare numai pe teritoriul ucrainean?”, întreabă acelaşi parlamentar.

Şi în interiorul coaliţiei guvernului federal german există politicieni care cer includerea rachetelor Taurus în ajutorul militar oferit Ucrainei, cum este preşedintele comisiei parlamentare pentru Afaceri Europene, Anton Hofreiter, membru al partidului Verzilor condus de titulara Externelor, Annalena Baerbock.

„Germania a făcut deja mult în apărarea antiaeriană, dar pentru a proteja populaţia Ucrainei este nevoie de mai mult”, a indicat parlamentarul ecologist. „Este în mod special urgent să li se trimită rapid (rachete) Taurus”, consideră acesta.

„Dorim să ajutăm Ucraina, dar să evităm ca Germania şi NATO să fie parte a războiului”

Dar purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebreit, a declarat miercuri că nu are nimic nou de anunţat cu privire la acest subiect. „Dorim să ajutăm Ucraina cu tot ce este posibil şi în acelaşi timp să evităm ca Germania şi NATO să fie parte a războiului. Pe de altă parte, tot ajutorul nostru trebuie coordonat cu aliaţii”, a explicat oficialul german.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost până în prezent reticent să trimită Ucrainei rachete Taurus, unul dintre motive fiind că aceste rachete care au rază de acţiune de peste 500 de kilometri i-ar permite Kievului să atace teritoriul Rusiei.

Livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, întrucât forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina sau includerea în pachet a avioanelor adaptate pentru lansarea acestor rachete şi implicit instruirea piloţilor ucraineni, care necesită timp.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro