Sari direct la conținut

Uriașul exercițiu NATO Steadfast Defender marchează o „întoarcere irevocabilă" a alianţei la manevrele Războiului Rece, spune un oficial rus

HotNews.ro
Execițiu NATO în Lituania, Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images
Execițiu NATO în Lituania, Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images

Amploarea exerciţiilor NATO Steadfast Defender 2024 marchează o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la manevrele Războiului Rece, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia de presă RIA, relatează Reuters.

NATO a anunţat joi că lansează cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece, implicând aproximativ 90.000 de soldaţi, în care va exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia, pe flancul estic al alianţei, în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar „aproape egal”, scrie News.ro.

„Aceste exerciţii sunt un alt element al războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat Gruşko pentru RIA.

„Un exerciţiu de această amploare marchează întoarcerea definitivă şi irevocabilă a NATO la manevrele Războiului Rece, când procesul de planificare militară, resursele şi infrastructura sunt pregătite pentru confruntarea cu Rusia”.

NATO nu a menţionat Rusia pe nume în anunţul său referitor la exerciţiu, dar documentul său strategic de top identifică Rusia ca fiind cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii membrilor NATO.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, în ceea ce Kievul şi aliaţii săi occidentali au declarat că este o acaparare imperială neprovocată de teritorii. De atunci, Moscova şi şeful diplomaţiei sale, ministrul de externe Serghei Lavrov, au acuzat deseori „Occidentul colectiv” că duce un „război hibrid” împotriva Rusiei, sprijinind Ucraina cu ajutor financiar şi militar.

Steadfast Defender 24, cel mai important exerciţiu al NATO „de decenii”, va începe săptămâna viitoare şi se va desfăşura timp de mai multe luni, cu participarea a 90.000 de militari din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, vizând să arate că-şi poate apăra teritoriul până la frontiera cu Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro