Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 716: Zelenski numește un nou șef de Stat Major / Cinci povocări cheie pentru Oleksandr Sîrski / Verhofstadt, despre interviul lui Carlson: „Așa mor democrațiile…” / Reacție furioasă a lui Medvedev după numirea lui Sîrski

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe un tanc în zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni pe un tanc în zona Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vladimir Putin a declarat într-un interviu cu jurnalistul conservator american Tucker Carlson, difuzat joi seară, că Rusia va lupta pentru interesele sale „până la capăt”, dar nu are niciun interes să extindă războiul din Ucraina în alte țări, precum Polonia și Letonia. Liderul de la Kremlin a susținut că liderii occidentali au ajuns în momentul în care conștientizează că este imposibil să îi provoace Rusiei o înfrângere strategică și se întreabă ce să facă în continuare. „Suntem pregătiți pentru acest dialog”, a spus el. În Ucraina, președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful armatei, Valeri Zalujnîi, și l-a promovat pe acest post pe Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre. Zelenski a spus că Sîrski este „cel mai experimentat general din Ucraina”, subliniind că a comandat apărarea Kievului la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape doi ani, apoi ofensiva din toamna anului 2022 care a eliberat regiunea Harkov.

09:08Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 716 – LIVE pe HotNews.ro:

01:25Zelenski le-a conferit titlul de „Erou al Ucrainei” lui Valeri Zalujnîi şi lui Kirilo Budanov şi anunţă noi schimbări în armată

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în mesajul de vineri seară că le-a conferit titlul de Erou al Ucrainei generalilor Valeri Zalujnîi, proaspăt demis de la șefia armatei ucrainene, şi Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, şi a făcut noi numiri la conducerea armatei, înlocuindu-l pe generalul locotenent Serhii Şaptala de la conducerea Statului Major General.

00:11 Anchetatori internaţionali au localizat opt copii ucraineni duşi cu forţa în Rusia

Anchetatori internaţionali au descoperit locaţiile a opt copii ucraineni care ar fi fost duşi cu forţa în Rusia, a anunţat poliţia olandeză vineri. Operaţiunea coordonată de la sediul central al Europol din Haga a implicat 60 de anchetatori din 23 de ţări.

23:22Oficialii ucraineni raportează un atac cu drone asupra Harkovului, al doilea oraș din Ucraina

Dronele au atacat vineri seara târziu infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraș din Ucraina, iar oficialii au raportat explozii în oraș.

Forțele rusești încearcă să încercuiască Avdiivka

23:17 Șeful administrației militare din Avdiivka a confirmat că forțele rusești pătrund pe la periferia orașului. „Inamicul încearcă în continuare să taie legătura dintre uzina de cocs și oraș și presează foarte puternic acolo”, a declarat Vitali Barabaş într-o intervenție la televiziune.

Descriind situația ca fiind extrem de dificilă, el a spus că trupele rusești încearcă să încercuiască orașul dinspre sud și nord.

Cu toate acestea, Vitali Barabaş spune că trupele ucrainene reușesc să respingă cu succes forțele rusești. „Forțele inamicului sunt mult mai numeroase. Citesc uneori pe canalele Telegram că ‘Avdiivka a căzut deja’. Nu există așa ceva”, a insistat el.

Aproape 1.000 de locuitori au rămas în Avdiivka, în ciuda eforturilor de evacuare. (Sky News)

22:48Primarul Kievului cere explicații cu privire la demiterea comandantului militar

După ce șeful armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a fost demis de președintele Volodimir Zelenski, Vitali Klitschko, primarul Kievului și o figură proeminentă în timpul războiului din Ucraina, a cerut autorităților să ofere publicului „explicații pentru astfel de schimbări”.

22:01 Ministrul român de externe Luminița Odobescu a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul britanic, secretarul de stat pentru afaceri externe David Cameron.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București, cei doi miniștri au „reiterat interesul comun pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei în fața agresiunii ilegale și nejustificate a Rusiei, precum și pentru consolidarea cooperării pe linie de apărare, atât în plan bilateral, cât și în cadrul NATO”.

Potrivit MAE român, un accent special a fost pus pe situația de securitate de la Marea Neagră și, totodată, pe necesitatea întăririi posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO.

Ce spun oficialii polonezi despre interviul lui Putin: „Delirează”

21:34Zelenski numește un nou șef de Stat Major, pe Anatolii Bargilevich

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit vineri pe general-maiorul de divizie Anatoli Bargilevich ca nou șef al Statului Major al Ucrainei, înlocuindu-l pe Serhi Șaptala.

Zelenski a anunțat numirea în discursul său video de seară, spunând că aceasta a fost făcută la recomandarea noului comandant suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, numit joi.

20:46Trei morți în urma unei lovituri rusești în nord-estul țării, anunță un ministru

Trei persoane au fost ucise și patru rănite într-un atac rus în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, a anunțat vineri ministrul ucrainean de interne.

„Trei morți și patru răniți: consecințele unei lovituri rusești în regiunea Șumî”, a anunțat ministrul, Igor Klimenko, pe Telegram. El a precizat că victimele se aflau într-un „atelier al unei companii agricole” dintr-un sat care a fost lovit de bombardament.

19:16Ce spun oficialii polonezi despre afirmațiile lui Putin în interviul acordat lui Carlson: „Delirează. El e un pericol mortal pentru toată Europa” / „Nu este credibil și nu ne va adormi vigilenţa”

18:50Umerov a avut prima întâlnire cu Sîrski în calitate de comandant-șef

Ministrul apărării Rustem Umerov a avut prima întâlnire cu generalul Oleksandr Sîrski după numirea acestuia în funcția de nou comandant-șef al Ucrainei, pentru a discuta planurile pentru forțele armate ale țării în 2024, a informat vineri Ministerul Apărării.

Cu o zi înainte, președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Zalujnîi și l-a numit pe Sîrski drept noul comandant-șef, după luni de speculații privind o ruptură în conducerea Ucrainei. Zalujjnîi a condus armata țării din iulie 2021.

18:17Poliţia din Republica Moldova a deschis dosar penal în cazul unui incendiu izbucnit la Centrul de informare NATO din Chişinău. „Examinăm versiunea unei incendieri cu intenţie”

Cinci povocări cheie pentru Oleksandr Sîrski

17:49Cum otrăvește războiul din Ucraina apele, aerul și solul din România – un material Panorama.ro

17:12Cinci povocări cheie pentru Oleksandr Sîrski, noul comandant al forțelor armate ucrainene

Noul comandant-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, numit joi, chiar înainte de a se împlini doi ani de la invazia rusă, își preia funcția într-un moment precar, scrie France Presse, care prezintă cinci provocări cheie cu care se confruntă generalul de 58 de ani, născut în Rusia.

16:40 Agricultorii ungari au blocat un punct de frontieră cu Ucraina

Sute de agricultori ungari au blocat vineri un punct de frontieră cu Ucraina, într-un protest împotriva prelungirii fără restricţii a importurilor de produse agricole ucrainene, decisă de Comisia Europeană. Fermierii ungari insistă că nu pot concura cu preţurile produselor agricole din Ucraina, care pot intra în UE fără taxe vamale şi fără a respecta standardele europene.

Agricultorii, care au blocat punctul de frontieră Zahony, au asigurat că vor lupta împotriva importurilor de cereale ucrainene „prin toate mijloacele posibile” şi s-au adunat la graniţa cu Ucraina „pentru a protesta împotriva acestor importuri şi pentru a transmite către Bruxelles un mesaj clar că pe aici nu va trece niciun grăunte” de cereale ucrainene.

15:43 Guvernul norvegian a propus Parlamentului său să comande încă zece unități de lansare și patru centre de control al tirului pentru sistemul antiaerian NASAMS de la Kongsberg Defense and Aerospace (KDA).

Acestea vor fi în plus față de echipamentele militare deja donate Ucrainei, a spus ministerul norvegian al apărării, precizând că investiția totală se ridică la 3,45 miliarde de coroane norvegiene (302 milioane de euro).

Sîrski dă asigurări că este preocupat de limitarea pierderilor în rândul soldaților săi

15:36 Guvernul ucrainean lucrează la revizuirea sistemului de reglementare a afacerilor pentru a elimina sau actualiza sute de acte pentru a ajuta întreprinzătorii și pentru a stimula economia devastată de război, a declarat un ministru adjunct al economiei.

Revizuirea a aproximativ 1.300 de documente de reglementare, licențe și permise existente a început anul trecut. Aproximativ 100 de documente au fost deja anulate. Alte 400 vor fi eliminate în acest an, iar 500 de proceduri vor fi actualizate și digitalizate, a declarat pentru Reuters Oleksiy Sobolev, un ministru adjunct al economiei care supervizează reforma.

„Ideea principală este că acum oamenii ar trebui fie să lupte, fie să muncească”, a spus Sobolev într-un interviu acordat în cartierul guvernamental din Kiev.

14:42Noul comandant şef al forţelor ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a dat asigurări vineri că este preocupat de limitarea pierderilor în rândul soldaților săi în contextul îngrijorărilor că el nu ar fi la fel de precaut în această privință precum predecesorul său, Valeri Zalujnîi.

14:40 Aproximativ 100 de ruși au zburat vineri în Coreea de Nord pentru un tur privat, devenind primul grup străin care vizitează acest stat izolat în urma pandemiei COVID-19, ambasada rusă anunțând că „Phenianul își deschide porțile”.

Un zbor Air Koryo, operat de Coreea de Nord cu o flotă învechită de avioane în mare parte de fabricație rusească, a transportat cei 100 de turiști la aeroportul internațional din Phenian, a precizat vineri ambasada rusă într-o postare pe Facebook.

Din grup făceau parte reprezentanți din domeniul turismului și „călători din literalmente toate părțile Rusiei, de la Kaliningrad la Vladivostok”, care vor petrece patru zile vizitând obiective turistice din Nord, inclusiv o importantă stațiune de schi, a transmis ambasada.

Putin: Al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei

14:26 Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că interviul de aseară cu Vladimir Putin a fost doar o repetare a „minciunilor” și a „propagandei de război” obișnuite ale acestuia, care au ca scop „justificarea atrocităților” și „normalizarea agresiunii”.

„Nu am văzut nimic nou în interviul lui Putin”, a declarat joi un purtător de cuvânt pentru afaceri externe. „

Regretăm că lui Putin i s-a oferit de fapt o platformă pentru a manipula și răspândi propaganda. Putin și-a reluat minciunile bine cunoscute despre Ucraina. Acestea sunt minciuni periculoase”, a adăugat el, potrivit The Guardian.

13:38 Noul șef al forțelor armate ucrainene a declarat vineri că drumul Ucrainei spre victorie în războiul împotriva Rusiei depinde de inovarea constantă a modului în care se duce războiul, evidențiind elemente tehnologice precum dronele și războiul electronic.

Într-o declarație postată pe Telegram, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi a promis, de asemenea, să protejeze viețile și sănătatea militarilor ucraineni, precum și să asigure o logistică de încredere. (Reuters)

13:10 Declarație halucinantă a lui Vladimir Putin: Al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei, care nu a cedat în fața lui Hitler.

Vladimir Putin a făcut o declarație cel puțin șocantă în interviul cu jurnalistul conservator Tucker Carlson ce a fost făcut public joi seară, președintele rus susținând că Al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei, care nu a cedat la solicitările Germaniei naziste și l-a provocat astfel pe Hitler să o atace.

Reacție furioasă a lui Medvedev după numirea lui Sîrski

12:22„Fie ca pământul să ardă sub picioarele lui!”: Reacție furioasă a lui Dmitri Medvedev după ce la comanda armatei Ucrainei a fost numit un general născut în Rusia

12:10 Săptămâna viitoare va fi una aglomerată pentru liderii politici de rang înalt, notează The Guardian.

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei se va reuni miercuri la Bruxelles. Miniștrii apărării din cadrul NATO se vor reuni joi. Sesiunea va include o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.

De asemenea, începând de vineri, înalți oficiali se vor reuni pentru Conferința de securitate de trei zile de la München, unde printre vorbitori se vor număra secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele israelian, Isaac Herzog.

Verhofstadt, despre interviul lui Carlson: „Așa mor democrațiile…”

12:07 Drone ucrainene au atacat azi-noapte rafinăria de petrol Ilsky din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, provocând un incendiu de proporții, într-o operațiune dirijată de serviciul de securitate SBU, a declarat o sursă ucraineană pentru Reuters.

Sursa, care a refuzat să fie identificată, a declarat că dronele SBU au atacat și rafinăria petrolieră rusească Afipsky, aflată în apropiere, dar că rezultatele operațiunii sunt încă în curs de clarificare.

Autoritățile regionale din Rusia au afirmat anterior că la rafinăria de petrol Ilsky a izbucnit un incendiu care a fost stins în aproximativ două ore. Rușii nu au datdetalii cu privire la cauzele incendiului sau la impactul acestuia asupra producției rafinăriei.

11:46 Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actual membru al Parlamentului European, a spus că interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin „este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată” liderului rus.

„America de mâine va avea de suferit de pe urma faptului că el a răspândit minciuni necontestate și fără filtru. Așa mor democrațiile…”, a scris Verhofstadt pe X.

Declarații șocante ale lui Peskov despre civilii morți în Mariupol

11:25 Kremlinul a afirmat vineri că nu a analizat încă raportul Human Rights Watch privind bilanțul persoanelor ucise în orașul Mariupol, dar a acuzat forțele ucrainene că sunt responsabile pentru numărul mare de morți în rândul civililor.

Cel puțin 8.000 de persoane au fost ucise de lupte sau din cauze legate de război în timpul cuceririi de către Rusia, timp de câteva luni, a orașului Mariupol, una dintre cele mai mari bătălii din acest război, potrivit Human Rights Watch.

Comentând raportul HRW, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat forțele ucrainene că au folosit civilii din Mariupol drept scuturi umane și că i-au împușcat în spate.

11:18Ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Oksana Markarova, a avertizat că țara se confruntă cu o lipsă acută de echipament militar, scrie Ukrainska Pravda.

„Avem încă destui oameni care vor să lupte – nu avem de ales, de fapt pentru noi, ne apărăm casele – dar rămânem fără echipamente, în special rachete și interceptoare”, a declarat Markarova pentru Bloomberg, adăugând că Ucraina avea deja nevoie de acest sprijin „de ieri”.

11:09 Kremlinul a afirmat vineri că nu crede că schimbarea de la vârful conducerii militare ucrainene va modifica rezultatul a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:13 Emiratele Arabe Unite au anunțat că au reușit să medieze eliberarea a 100 de prizonieri de război ruși în schimbul a 100 de prizonieri de război din partea ucraineană, a anunțat vineri agenția de presă de stat din Emiratele Arabe Unite, WAM, citând ministerul de externe.

Ministerul rus al Apărării, într-o postare pe Telegram, a remarcat „medierea umanitară” a Emiratelor Arabe Unite, la fel ca și Zelenski și organismul ucrainean care gestionează schimburile de prizonieri de război.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a afirmat că acesta este al treilea efort de mediere între Rusia și Ucraina din acest an, adăugând că face apel la diplomație, dialog și dezescaladare, a relatat WAM.

08:54 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 910 soldați, 2 tancuri, 22 de alte blindate de luptă, 24 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 38 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Rusia și Ucraina s-au atacat reciproc azi-noapte cu drone

08:18 Rusia a lansat în cursul nopții 16 drone asupra Ucrainei, apărarea aeriană distrugând 10 dintre ele, a anunțat vineri armata ucraineană. Autoritățile civile ucrainene au afirmat că dronele au avariat „exclusiv infrastructura civilă” în regiunea estică Harkov, fiind rănită o persoană.

08:12 Rusia a afirmat vineri că a neutralizat 19 drone ucrainene în timpul nopții în patru regiuni diferite și deasupra Mării Negre.

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind 19 drone aeriene împotriva unor obiective de pe teritoriul rus a fost împiedicată”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Atacul a vizat în special infrastructura energetică, potrivit autorităților locale.

07:49Donald Trump a câștigat lejer reuniunile electorale din Nevada și Insulele Virgine, e tot mai aproape de a deveni candidatul republican la prezidențiale. Trump este împotriva asistenței pentru Ucraina, iar facțiunea republicană care este de partea sa a blocat în Congresul SUA pachetul de ajutor pentru Kiev.

07:33 Sistemele antiaeriene rusești au dejucat o tentativă ucraineană de atac cu drone asupra instalațiilor unui complex de carburanți și energie din regiunea Oryol, a afirmat vineri dimineață pe Telegram guvernatorul local, Andrei Klychkov.

Olaf Scholz este în SUA pentru a discuta cu Joe Biden

07:20 Cancelarul german va fi primit vineri de Joe Biden, și se așteaptă ca Olaf Scholz să insiste asupra necesității stringente de a crește ajutorul militar acordat Ucrainei, notează AFP.

Înainte de întâlnirea sa cu președintele american, programată în jurul orei locale 14.45 (21:45 în România), cancelarul german va discuta cu membri ai Congresului – inclusiv reprezentanți republicani – în cadrul unui dineu la Washington.

Pe ordinea de zi: Ucraina și eforturile pe care trebuie să le facă Occidentul pentru a sprijini această țară. Cancelarul a dat tonul înainte de plecare, cerând UE și Statelor Unite să „facă mai mult”, considerând că angajamentele luate până acum sunt „insuficiente”.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câștige”, a scris el într-un editorial pentru Wall Street Journal, adăugând că, altfel, lumea riscă să devină „mai instabilă, mai amenințătoare și mai imprevizibilă decât a fost în timpul Războiului Rece”.

Rusia va lupta „până la capăt”, a spus Putin în interviul cu Carlson

07:11 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că forțele rusești au avut succes în majoritatea zonelor de luptă din Ucraina și a cerut operațiuni de recunoaștere mai profunde și mai active, potrivit agenției de presă Interfax.

Ministerul a precizat că Șoigu a făcut declarația la o întâlnire cu comandanții grupului de armate „Vest”, unde a apărut alături de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. De menționat că Gherasimov nu mai fusese văzut în public de la sfârșitul anului trecut, fapt ce a declanșat o mulțime de speculații, inclusiv că ar fi murit.

02:04 Putin spune că a discutat cu Bill Clinton despre aderarea Rusiei la NATO. Vladimir Putin i-a oferit o informație interesantă jurnalistului american Tucker Carlson în interviul pe care i l-a oferit acestuia și care a fost publicat joi seară.

01:34 VIDEO Tucker Carlson, interviu cu Vladimir Putin: Liderul de la Kremlin exclude o invazie a Poloniei sau a Letoniei / A discutat cu Bill Clinton despre aderarea Rusiei la NATO / „O înfrângere în Ucraina e imposibilă”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro