Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 719: De ce există riscul ca Rusia să se impună în războiul din Ucraina? / Rusia a atacat Ucraina cu rachete Zircon pe 7 februarie – Institut de cercetare / Exporturile rusești către Europa continuă să se prăbușească / Iohannis a convocat o ședință a CSAT

HotNews.ro
Aparatori ucraineni la Avdiivka, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Aparatori ucraineni la Avdiivka, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Cu două săptămâni înainte de intrarea în cel de-al treilea an al războiului, Rusia a lansat în cursul nopții noi atacuri cu drone asupra Ucrainei. Forțele Aeriene au declarat că au doborât 14 din 17 vehicule aeriene fără pilot și o rachetă de croazieră.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 719 – LIVE pe HotNews.ro:

00:50Președintele Volodimir Zelenski ar putea vizita în curând mai multe capitale vest-europene pentru a le îndemna să-și mărească ajutorul pentru Ucraina pe fondul încetinirii finanțării SUA, relatează Bloomberg, potrivit Ukrainska Pravda.

00:24Familiile luptătorilor din Azov aflați în prizonierat așteaptă cu disperare, în timp ce Rusia obstrucționează schimburile de prizonieri

Ultima dată când Natalia Kravtsova a auzit vocea fiului ei a fost pe 18 mai 2022, la două zile după ce a fost capturat de trupele rusești în Mariupol. De atunci, nu a mai primit nicio veste de la el, potrivit Kyiv Independent.

La scurt timp după ce, la 24 ianuarie, a apărut informația că un avion militar rusesc de transport Il-76 s-a prăbușit la nord de Belgorod, în Rusia, autoritățile ruse au afirmat că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni și că toți au fost uciși.

UE convine asupra unor noi măsuri de izolare a fondurilor rusești înghețate

23:27 Scholz pledează pentru o producție de armament „pe scară largă” în Europa: „Germania a fost mult timp un exemplu negativ”

Un „semnal” pentru industria de armament? Într-o Europă care se luptă să furnizeze muniție Ucrainei, producătorul german Rheinmetall investește pe termen lung cu o nouă fabrică de obuze și cu ambiția de a crește producția de zece ori.

Începând cu 2025, aceasta va produce muniție de artilerie de 155 mm, cu scopul de a crește treptat capacitatea sa până la 200.000 de proiectile pe an.

Potrivit cancelarului, acesta este un „semnal” pentru europeni, care sunt chemați să consolideze baza industrială de apărare a continentului, favorizând comenzile grupate și pe termen lung.

22:46Rusia anunță sancțiuni împotriva a 18 cetățeni britanici

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat pe 12 februarie noi sancțiuni împotriva a 18 cetățeni din Marea Britanie, inclusiv oficiali și academicieni, pe motiv că persoanele în cauză ar demoniza Rusia și denigra rușii, potrivit Kyiv Independent. Rusia a sancționat anterior cetățeni occidentali pe care îi acuză de ostilitate.

Lista oficialilor sancționați îi include pe ministrul adjunct al Apărării, James Cartlidge, pe consilierul adjunct pentru securitate națională, Sarah MacIntosh, și pe directorul de submarine, Simon Asquith.

22:16UE convine asupra unor noi măsuri de izolare a fondurilor rusești înghețate

Consiliul European a convenit luni asupra unui set de noi măsuri care vizează profiturile provenite din activele înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei, deschizând posibila cale pentru ca veniturile să fie în cele din urmă redirecționate către Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Țările occidentale au imobilizat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele Băncii Centrale a Rusiei la începutul invaziei la scară largă. De atunci, Washingtonul, Bruxelles-ul și Kievul au discutat modalități legale de canalizare a acestor fonduri pentru a ajuta eforturile de reconstrucție ale Ucrainei, dar nu au ajuns încă la o concluzie definitivă.

Națiunile din Grupul celor Șapte (G7) s-au angajat ca activele rusești aflate în jurisdicțiile lor să rămână înghețate până când Moscova va plăti despăgubiri de război Ucrainei.

Rusia a lansat o rachetă hipersonică „Zircon” în timpul unui atac asupra Ucrainei din 7 februarie

21:27Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea complexă de site-uri pentru a răspândi propagandă pro-rusă pentru a submina guvernele lor, avertizând cu privire la o răspândire în masă a unui astfel de conținut înainte de alegerile UE din iunie

20:15Lacrimi și furie la înmormântarea unei famili ucise de un atac rusesc / Trei copii arși de vii

Furia s-a amestecat luni cu lacrimile în rândul rudelor unei familii ucrainene care a pierdut trei copii arși de vii într-un atac rusesc sâmbătă la Harkov, un mare oraș din nord-estul țării, potrivit AFP.

„De ce au murit micuții mei copii? În vârstă de șapte ani, patru ani și zece luni”, a spus bunica lor, Tetiana Putiatina, plângând la înmormântare.

„Nu știu cum o să trec peste asta”, a adăugat ea. Sâmbătă, ea și-a pierdut, de asemenea, fiul și soțul. Cuplul și cei trei copii ai lor au murit într-un incendiu provocat de un atac cu dronă asupra unei benzinării, sâmbătă.

19:39Europa are nevoie de o „a doua asigurare de viață”, pe lângă NATO, a declarat luni șeful diplomației franceze Stéphane Séjourné, după ce Donald Trump a afirmat că va „încuraja” Rusia să atace țările NATO dacă acestea nu își plătesc partea, relatează AFP.

Avem nevoie de o a doua asigurare de viață, nu ca înlocuitor, nu împotriva NATO, ci în plus” acestei organizații, a spus Séjourné în timpul unei întâlniri în suburbiile Parisului cu omologii săi germani și polonezi. „Alianța atlantică nu este un contract cu o companie de securitate”, a observat șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski.

18:22Rusia a lansat o rachetă hipersonică „Zircon” în timpul unui atac asupra Ucrainei din 7 februarie, a declarat luni şeful Institutului de Expertize Criminalistice din Kiev, un organism de cercetare ştiinţifică, relatează Reuters.

17:40Procuratura poloneză a anunțat luni că a deschis o anchetă cu privire la un incident la granița polono-ucraineană în care fermierii polonezi care blocau punctele de trecere au aruncat pe drumuri cereale din Ucraina destinate Uniunii Europene, relatează AFP.

16:33Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone capabile să ajungă la Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

De ce există riscul ca Rusia să se impună în războiul din Ucraina?

16:12Forţele militare ruse obţin terminale de satelit Starlink în mod ilicit de la ţări terţe şi sporesc utilizarea acestora pe linia frontului, a declarat luni, pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al agenţiei militare ucrainene de spionaj, fără a explica de unde ştie acest lucru, relatează Agerpres.

Andrii Iusov, oficialul militar, a afirmat că se lucrează pentru a împiedica forţele ruse să folosească terminalele de internet prin satelit de mare viteză produse de SpaceX a lui Elon Musk pentru a coordona atacurile în părţile ocupate ale Ucrainei.

„Contrabandă din ţări terţe”, a spus Iusov, când a fost întrebat cum obţin forţele ruse dispozitivele.

„A crescut utilizarea în prima linie”, a precizat el.

15:41Comentariile fostului președinte american Donald Trump referitoare la apărarea țărilor NATO „rău-platnice” au stârnit un val de reacții luni în Europa în condițiile în care retorica tot mai belicoasă a Moscovei provoacă îngrijorări privind o extindere a conflictului din Ucraina.

15:38Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, a capacităţii sale militar-industriale de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi a sprijinului oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii al Norvegiei, potrivit AFP.

14:41Exporturile ruseşti spre Europa au scăzut cu peste două treimi în 2023, după ce UE şi-a redus drastic achiziţiile de petrol şi gaze ruseşti, arată datele oficiale publicate luni, transmite AFP. Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68% până la 78,8 miliarde de euro (84,9 miliarde de dolari), a informat Administraţia vămilor din Rusia, citată de agenţia de presă Interfax.

Conform acestor date, au scăzut şi importurile ruseşti din Europa, cu 12,3%, până la 78,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile ruseşti spre Asia, regiune care a înlocuit Europa în poziţia de principalul client pentru energia rusească, au crescut cu 5,6% până la 284 miliarde de euro (306,6 miliarde de dolari).

Aceasta, în timp ce importurile Rusiei din ţările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%, până la 174 miliarde de euro (187,5 miliarde de dolari).

14:10 Polonia va începe să verifice calitatea cerealelor ucrainene din toate transporturile care tranzitează țara, a anunțat luni Michal Kolodziejczak, viceministrul polonez al agriculturii.

UE critică la rândul ei comentariile făcute de fostul președinte american Donald Trump

13:22​NATO nu poate fi o „alianţă à la carte”, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, ca reacţie la afirmaţiile lui Donald Trump care a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările NATO a căror contribuţie financiară este insuficientă.

12:47 Alexander Stubb, noul președinte al Finlandei, a declarat luni că nu vede niciun sens al unei eventuale întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin în contextul tensiunilor diplomatice dintre Moscova și Helsinki.

„În primul rând, cred că este destul de evident că este dificil să avem orice fel de dialog politic cu Putin în timp ce Rusia poartă un război agresiv împotriva Ucrainei. Așa că nu văd nicio întâlnire cu Putin sau conducerea politică rusă în viitorul apropiat”, a răspuns el, după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect.

12:35Boris Nadejdin, considerat principalul oponent al președintelui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale de luna următoare, a contestat la Curtea Supremă a Rusiei decizia Comisiei Electorale Centrale de la Moscova de a-i invalida candidatura din cauza neregulilor descoperite în listele cu semnături pe care echipa sa de campanie le-a strâns.

12:23Preşedintele Kârgâzstanului, una dintre țările aliate Rusiei, a acuzat luni Statele Unite de amestec în treburile interne, după ce Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea privind un proiect de lege pentru agenţii străini.

11:54 Kremlinul a negat luni informațiile potrivit cărora forțele sale armate ar folosi în Ucraina sistemul de internet prin satelit „Starlink” dezvoltat de compania SpaceX a lui Elon Musk. Miliardarul a respins și el informațiile, afirmând că ele provin din „știri false”.

11:20Premierul armean Nikol Pașinian a reiterat într-un interviu acordat The Telegraph că Armenia nu este un aliat al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

„Când a început războiul din Ucraina, am acordat un interviu pentru CNN și am spus că nu suntem aliați ai Rusiei în problema Ucrainei. Și aceasta este realitatea. Dar vreau să spun, de asemenea, că cooperarea noastră în materie de securitate cu SUA, Franța sau ceilalți parteneri ai noștri nu este îndreptată împotriva altuia dintre partenerii noștri de securitate”, a subliniat el în contextul tensiunilor tot mai mari cu Moscova.

Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT pentru data de 21 februarie

10:51 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru data de 21 februarie, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Se va discuta, între altele, despre situaţia de securitate de la Marea Neagră şi programul de înzestrare a Armatei.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc miercuri, 21 februarie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, a transmis, luni, Administraţia Prezidenţială, citată de News.ro.

Administrația prezidențială a precizat că pe ordinea de zi a Şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la: Evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România; Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului; Raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023; Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2023.

10:39 O echipă a Fondului Monetar Internațional a ajuns luni la Kiev pentru discuții cu reprezentanți ai autorităților ucrainene și alți oficiali din conducerea Ucrainei. Discuțiile se vor axa pe obiectivele politicii economice a autorităților ucrainene și provocările cu care se confruntă economia țării.

Ucraina a primit în decembrie anul trecut a treia tranșă de finanțare în valoare de aproximativ 900 milioane dolari de la FMI.

Iranul, acuzat că antrenează operatori de drone pentru armata rusă

10:20Iranul și Hezbollah antrenează operatori ruși de drone în Siria pentru a-i desfășura în Ucraina, a declarat serviciul de informaţii militare al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Garda Revoluționară iraniană și gruparea militantă susținută de Teheran cu sediul în Liban se pare că efectuează instruirea la baza aeriană Shayrat.

Rusia, Iranul și regimul lui Bashar al-Assad din Siria au cooperat intensiv atât la nivel militar, cât și politic, reprezentând o provocare atât pentru Ucraina, cât și pentru Occident.

Cursul de instruire include stăpânirea unor sisteme precum dronele kamikaze Shahed-136 sau dronele Ababil-3, a precizat agenția de informații militare.

Rusia a importat pe scară largă drone iraniene Shahed pentru atacuri împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene.

Dronele Ababil, un alt vehicul aerian fără pilot dezvoltat de Iran, pot fi folosite atât în scopuri de recunoaștere, cât și de luptă.

09:45 Rusia a pierdut 395.990 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat luni dimineață Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

790 de soldați ruși au murit în ultima zi.

08:48În super-anul electoral 2024, România va fi o țintă pentru Rusia, existând riscul ca Kremlinul să încerce să influențeze alegerile, susține ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, într-un interviu pentru HotNews.ro. „Vedem cum Rusia folosește dezinformarea, influența malignă, tactici de intimidare în multe țări, inclusiv în țara mea, inclusiv în Statele Unite. Așa că da, cred că România, orice țară care trece prin alegeri în acest an este o țintă pentru ruși”, a declarat diplomatul american.

08:34Doi cetăţeni ucraineni, care au trecut ilegal frontiera prin Munţii Maramureşului, în zona comunei Poienile de sub Munte, şi au rămas blocaţi pe munte, au fost găsiţi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră, a anunţat, luni, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

07:51Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei şi creşterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează AFP.

Noul şef al diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, şi pe cel polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format „Weimar” la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deţinut de Ministerul Afacerilor Externe şi unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a şi Jacqueline Kennedy, conform News.ro.

Luni, Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui un nou acord de cooperare pentru a combate operaţiunile de dezinformare străine, în special cele care provin din Rusia, a anunţat Séjourné în weekend.

De asemenea, miniştrii vor prezenta un raport comun cu privire la noile atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări.

Până în prezent, atacurile au fost lansate prin intermediul „fabricilor de troli” şi al site-urilor de ştiri false.

„Vom dezvălui publicului instrumentele acestei dezinformări în mod transparent. Vom dezvălui atacurile care au fost comise. Şi cu dovezi”, a a declarat Stéphane Séjourné.

Potrivit ministrului, aceste atacuri sunt concepute pentru a diviza opinia publică, dacă nu îi divizează pe liderii Uniunii Europene, care intenţionează să continue să susţină Ucraina în război cu Rusia.

07:37 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 14 din cele 17 drone lansate de Rusia în cursul nopții și o rachetă de croazieră Kh-59, au anunțat luni Forțele Aeriene ucrainene, informează Reuters.

Forțele Aeriene au precizat că Rusia a lansat, de asemenea, rachete de la sistemele de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300, dar nu a precizat câte sau dacă acestea au atins vreo țintă.

Oleg Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat duminică seara târziu că Rusia a atacat regiunea sa cu rachete lansate de la sistemele S-300 din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

El a precizat că, potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime, dar fațadele unor clădiri nerezidențiale au fost avariate.

Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a declarat duminică târziu că Rusia a atacat orașul Pavlohrad din regiune cu drone. Nu s-au înregistrat victime, dar unele părți ale orașului au rămas fără electricitate.

Reuters precizează că nu a reușit să verifice în mod independent aceste informații.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro