Sari direct la conținut

Kremlinul ar pregăti condițiile pentru o operațiune hibridă în Republica Moldova, în viitorul apropiat

HotNews.ro
Chisinău, Republica Moldova, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Chisinău, Republica Moldova, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Kremlinul pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova, similară celei folosite înainte de invaziile sale în Ucraina din 2014 și din februarie 2022, astfel încât să poată justifica o posibilă escaladare a conflictului în regiune, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW spune că Rusia a pregătit terenul pentru ca o astfel de operațiune hibridă în Republica Moldova să aibă loc în viitorul apropiat.

Cum încearcă Kremlinul și presa rusă să sădească instabilitate politică în Republica Moldova

În ultima sa evaluare a războiului din Ucraina, ISW arată că oficialii și purtătorii de cuvânt de la Kremlin încearcă să creeze condiții informaționale care să justifice eventualele eforturi rusești de a destabiliza Republica Moldova și de a împiedica integrarea acesteia în UE.

Faptul că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a extins narativele împotriva Chișinăului și a venit cu noi acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova sugerează că Kreminul face eforturi pentru a crea condițiile unei campanii hibridă de destabilizare, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului. Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Guvernul de la Chișinău că încearcă să „sugrume” Transnistria din punct de vedere economic, împiedicând o soluție diplomatică la conflictul transnistrean și confruntându-se cu o nemulțumire internă generalizată față de politicile Guvernului de la Chișinău, arată ISW.

Problema Transnistriei

De asemenea, un blogger militar rus a preluat recent problema Transnistriei pentru a promova narativele Kremlinului, spunând că Republica Moldova „se înarmează pentru a reintegra cu forța Transnistria”, iar Rusia trebuie să se pregătească pentru asta.

Nu este pentru prima dată în acest an când Institutul pentru Studiul Războiului avertizează că retorica Kremlinului și presa rusă de stat continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare.

Vadim Krasnoselski, președintele republicii separatiste Transnistria, susținută de ruși, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Moldovei amenință Transnistria.

În ultimul an, guvernul Moldovei și-a majorat bugetul militar, a participat la exerciții comune cu NATO și a primit ajutoare militare de la statele europene pentru a se proteja de incursiunile militare ulterioare din Rusia.

„Când vecinul nostru, cu care a existat un conflict nerezolvat de mai bine de 30 de ani și care a atacat cu trădare orașele noastre pașnice în trecut, se grăbește brusc să se înarmeze, desigur, aceasta este o amenințare”, a spus Krasnoselski.

Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Trupele ruse au ocupat Transnistria încă de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși.

Și într-o evaluare anterioară, ISW arăta că Rusia conturează încet un spațiu informațional care vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al „vorbitorilor de limba rusă amenințați” în Moldova. Această abordare este aproape identică cu narativele construite de Rusia pentru a justifica invazia pe scară largă a Ucrainei.

Generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, spunea recent că președintele Vladimir Putin „nu se va opri acolo” dacă Rusia va câștiga în Ucraina, iar Republica „Moldova va fi următoarea în vizor, sau poate una dintre statele baltice”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro