Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 726: Zelenski recunoaşte o situaţie „extrem de dificilă” în mai multe puncte ale frontului / Rușii sunt în ofensivă pe frontul de sud, la Robotine / Pilot rus care a dezertat în Ucraina, găsit împușcat în Spania

HotNews.ro
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Trupele ruse au lansat mai multe atacuri la vest de Avdiivka, localitate pe care au capturat-o, încercând astfel să-și mărească avantajul teritorial. Kievul a anunțat că a deschis o anchetă pentru crime de război ale Rusiei după ce au apărut două informații independente cu privire la execuția de către forțele ruse a mai multor prizonieri de război ucraineni.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 726 – LIVE pe HotNews.ro:

01:04 Ecuadorul renunţă să mai livreze Ucrainei material militar din epoca sovietică, prin intermediul Statelor Unite, după o promisiune în acest sens care a declanşat furia Moscovei şi interzicerea importurilor de banane ecuadoriene în Rusia.

00:39Ungaria anunţă că nu va bloca cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, pe care blocul european se pregăteşte să-l aprobe înainte de împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto susține că a reuşit să elimine măsurile care lezau interesele maghiare.

00:20Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pentru a discuta despre un proiect de lege de finanțare pentru războiul dintre Ucraina și Rusia, afirmând că republicanii fac o greșeală dacă se opun pachetului de ajutor, potrivit Reuters.

Senatul a adoptat la începutul acestei luni, printr-un vot bipartizan, un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari care include fonduri pentru Ucraina, dar Johnson a refuzat până acum să îl supună măcar la vot în Camera Reprezentanților, pe care republicanii o controlează cu o diferență strânsă de 219-212. El a cerut o întâlnire cu Biden.

„Sigur că aș fi fericit să mă întâlnesc cu el, dacă are ceva de spus”, a declarat Biden.

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8 „Terminator”, găsit împușcat în Spania

23:55Zelenski recunoaşte o situaţie „extrem de dificilă” în mai multe puncte ale frontului / El critică protestele fermierilor polonezi. „Nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică”

Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este „extrem de dificilă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video către compatrioţi, în care a făcut apel la unitate şi solidaritate naţională.

Zelenski a taxat totodată ceea ce a numit „o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi” şi s-a referit la protestele fermierilor polonezi, care blochează graniţa vestică.

23:40Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a anunțat luni că l-a convocat pe ambasadorul rus în Franța în urma morții în închisoare a opozantului Alexeï Navalnîi.

„Am cerut convocarea ambasadorului rus astăzi la ora 18.30 (ora Parisului)” a anunțat el în timpul unei deplasări în Argentina, afirmând că „regimul lui Vladimir Putin și-a arătat încă o dată adevărata natură”.

23:00Ucraina încearcă să ia măsuri pentru a opri utilizarea de către Rusia a Starlink, spune un ministru

Ucraina a cerut companiei SpaceX Aerospace a lui Elon Musk să acționeze pentru a împiedica Rusia să folosească terminalele sale Starlink pentru comunicații în zonele ocupate de trupele Moscovei, a declarat luni un ministru al guvernului ucrainean, potrivit Reuters.

Terminalele Starlink au fost trimise de urgență pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 și au fost vitale pentru comunicațiile Kievului pe câmpul de luptă. Starlink spune că nu face afaceri de niciun fel cu guvernul sau armata Rusiei.

22:01Macron va vizita Ucraina până la jumătatea lunii martie / Amenințări rusești cu un atac

Președintele francez Emmanuel Macron are „toată intenția de a vizita Ucraina până la jumătatea lunii martie”, a subliniat luni anturajul său, în timp ce rețelele de socializare rusești au retransmis zvonuri privind un atac planificat în timpul vizitei.

„Nu au existat niciodată probleme de securitate în programul vizitei. Această chestiune nu s-a pus niciodată”, a asigurat anturajul șefului statului pentru AFP.

INTERVIU Cum sunt recepționate în Transnistria avertismentele despre „războiul hibrid” al Rusiei în Moldova

21:07Rusia a confiscat fabrica de dulciuri a fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko

Un tribunal din oraşul rus Lipeţk, situat la 340 de kilometri sud de Moscova, a validat luni o cerere a procuraturii ruse de a trece în proprietatea statului rus acţiunile fabricii de dulciuri Roshen, care aparţine fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko.

20:45Spălare de bani rusești în Franța: o vilă de lux legată de Gazprom, confiscată pe Coasta de Azur

O decizie a justiție franceză a pus sechestru pe o vilă în valoare de 120 de milioane de euro pe Coasta de Azur, al cărei „beneficiar real” este gigantul rus Gazprom, în cadrul unei anchete de spălare de bani, a anunțat luni Parchetul din Paris, confirmând o informație din Le Monde.

Parchetul a deschis o anchetă pentru spălare de bani în formă agravată pentru fapte comise începând cu 11 decembrie 2009 la Paris, Cipru, Rusia și Roquebrune-Cap-Martin (Alpes-Maritimes), privind „Villa del Mare”, în prezent „Villa Irina Maria”, potrivit AFP.

20:00 Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că Washingtonul „ia în considerare” sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, după moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

19:42Pilotul rus Maxim Kuzminov, care în august 2023 a dezertat cu un elicopter Mi-8 AMTSh, o variantă modernizată a modelului original care este folosită de trupele aeropurtate ruse pentru operațiuni de asalt aerian, a fost găsit mort în Spania, scrie BBC, citând presa spaniolă.

18:59 ​INTERVIU Cum sunt recepționate în Transnistria avertismentele despre „războiul hibrid” al Rusiei în Moldova: „Nu am vrea să se aplice scenariul din Karabah în cazul nostru”

După ce Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a publicat zilele trecute o analiză în care vorbea despre „o operațiune hibridă” a Rusiei privind destabilizarea Moldovei, HotNews.ro a încercat să afle și o perspectivă din Transnistria referitoare la aceste avertismente.

​Un deputat din „Sovietul Suprem” de la Tiraspol, Andrei Safonov, susține că ISW emite „concluzii părtinitoare” referitoare la războiul hibrid al Rusiei în Moldova și că oficialii de la Chișinău ar fi, de fapt, cei care „provoacă Moscova pentru anumite acțiuni”.

Evoluțiile pe front: Rușii sunt în ofensivă pe frontul de sud, la Robotine

18:47Evoluțiile pe front: Rușii sunt în ofensivă în sud, la Robotine, potrivit Kievului / La Avdiivka „şi-au atins obiectivele tactice” şi „transferă probabil unităţi spre alte sectoare”

18:40Trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi va mai fi ținut încă 14 zile, potrivit purtătoarei de cuvânt a disidentului rus, Kira Kira Iarmîş, citată de Sky News.

18:12Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, avertizează că moartea lui Alexei Navalnîi „a deschis un abis de permisivitate dictatorilor din întreaga lume” și că ea a arătat că președintele Vladimir Putin este capabil de orice.

17:06Crucea Roșie a spus că încearcă să afle ce s-a întâmplat cu 23.000 de oameni care au dispărut în timpul războiului Rusiei în Ucraina.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat luni că încearcă să stabilească situația a 23.000 de oameni dispăruți în timpul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, respectiv dacă au fost capturați, uciși sau au pierdut contactul cu famiiile după ce au fugit din case, scrie AFP.

La scurt timp după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a creat un birou special de urmărire (CTA), dedicat căutării celor dispăruți de ambele părți în conflict.

„A nu ști ce sa întâmplat cu o persoană dragă este chinuitor, iar aceasta este realitatea tragică pentru zeci de mii de familii, care trăiesc într-o stare de suferință constantă”, a declarat șeful biroului CTA, Dusan Vujasanin, într-un comunicat.

CICR a declarat că în ultimii doi ani a primit peste 115.000 de apeluri telefonice, solicitări online, scrisori și vizite din partea unor membri disperați ai familiilor, atât din Rusia, cât și din Ucraina, care caută rude dispărute.

16:44 Rusia spune că doi dintre guvernatorii pe care i-a instalat în teritoriile ucrainene anexate ar fi fost otrăviți

Ministerul rus al apărării a acuzat luni că Ucraina i-a otrăvit pe doi dintre guvernatorii pe care Moscova i-a instalat în teritoriile ucrainene ocupate, dar că ambii au supraviețuit tentativelor de asasinat.

Trump a reacţionat, în sfârşit, faţă de moartea lui Navalnîi

16:39 Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, al cărui partid a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din urmă cu trei luni, dar nu a reuşit până acum să formeze un guvern de coaliţie, a afirmat luni că Olanda este „prostul Europei” pentru faptul că primeşte prea mulţi refugiaţi ucraineni.

16:25Fostul președinte american Donald Trump a publicat luni o primă reacție față de veste morții disidentului rus Alexei Navalnîi, comparând ceea ce se întâmplă în Rusia cu evoluția politică a Statelor Unite.

15:42Finlanda l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei, cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi.

„MAE finlandez l-a convocat astăzi pe ambasadorul Rusiei cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi, pentru a sublinia că Rusia este responsabilă și pentru a cere o anchetă completă și transparentă. Continuăm să cerem eliberarea tuturor prizonierilor politici din Rusia”, a transmis ministerul de Externe din Finlanda, conform The Guardian.

15:39Președintele Volodimir Zelenski, în vizită, luni, în regiunea Harkov:

14:48 Varșovia sprijină pe deplin aderarea Suediei la NATO și ar fi o greșeală dacă vreo țară ar bloca acest lucru, a declarat luni premierul polonez, Donald Tusk, în timp ce alianța așteaptă ca Ungaria să ratifice cererea Stockholmului, scrie The Guardian.

„Ar fi o greșeală ca o țară NATO să blocheze intrarea unei alte țări în NATO. Polonia și cu mine, personal, vom fi pregătiți să acordăm sprijinul nostru deplin în această chestiune”, a declarat Tusk într-o conferință de presă comună cu omologul său suedez.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a spus că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu omologul său maghiar, Viktor Orbán.

Orbán a declarat în weekend că Parlamentul ungar poate ratifica aderarea Suediei la NATO atunci când se va întruni pentru noua sa sesiune de primăvară, în 26 februarie.

Lituania avertizează că NATO s-ar putea confrunta cu propriul moment „Pearl Harbour”

14:34 Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a avertizat luni asupra riscului ca NATO să cunoască un „moment Pearl Harbor” în relaţia cu Rusia, referindu-se la atacul surpriză al avioanelor japoneze asupra bazei americane din Hawaii în 1941.

14:10 Ministerul de externe german l-a convocat luni pe ambasadorul rus la Berlin în urma morţii într-o închisoare din Rusia a liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului german, citată de AFP și Agerpres.

„Urmăririle penale motivate politic împotriva lui Aleksei Navalnîi şi a altor numeroşi critici ai guvernului rus, precum şi condiţiile de detenţie inumane arată cu câtă brutalitate acţionează sistemul judiciar rus împotriva acelor care gândesc diferit şi ce fel de mijloace foloseşte preşedintele Putin pentru a reprima libertatea de expresie în Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată într-o conferinţă de presă.

„Noi condamnăm aceasta în termenii cei mai fermi posibili şi cerem în mod expres eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Rusia, în special (a celor închişi) de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat ea.

13:34 „Vladimir Putin mi-a ucis soțul”, a mai declarat Yulia Navalnaia în mesajul său, în condițiile în care autoritățile ruse nu le-au permis încă rudelor lui Navalnîi să îi vadă trupul neînsuflețit.

13:05 Yulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, a declarat într-un mesaj publicat luni că va continua munca acestuia și lupta pentru o Rusie liberă. „Vreau să trăiesc într-o Rusie liberă, vreau să construiesc o Rusie liberă”, a spus ea.

Reacția Kremlinului la criticile Occidentului pentru moartea lui Navalnîi

12:58Președintele rus Vladimir Putin și regimul său sunt responsabili pentru moartea lui Alexei Navalnîi, a declarat ministrul de Externe, Luminița Odobescu, înaintea întâlnirii de luni cu văduva liderului opoziției din Rusia. Iulia Navalnaia este invitată la reuniunea din Bruxelles a miniștrilor de Externe ai țărilor din Uniunea Europeană.

12:45Germania a anunțat luni că susține impunerea unui nou val de sancțiuni împotriva Rusiei după moartea disidentului Alexei Navalnîi.

„Am văzut forța brutală cu care președintele rus își reprimă proprii cetățeni care ies în stradă pentru a cere libertate sau scriu despre ea în ziare”, a declarat șefa diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock. Ministrul german de externe a mai spus că „vom propune noi sancțiuni având în vedere moartea lui Alexei Navalnîi”.

12:28 Statele membre ale Uniunii Europene sunt aşteptate să discute noi sancţiuni împotriva Moscovei pentru moartea lui Alexei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştilor de Externe din UE, scrie Reuters.

„Trebuie să trimitem un mesaj de sprijin opoziţiei ruse. Aşadar, pe ambele fronturi, cel politic şi cel militar, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi poporul rus care doreşte să trăiască în libertate”, a spus şeful diplomaţiei UE.

12:14 Kremlinul califică drept „inacceptabilă” reacția Occidentului la moartea lui Alexei Navalnîi, susținând însă că declarațiile Statelor Unite și ale Europei nu îl vor afecta pe președintele rus, Vladimir Putin, conform Reuters.

UE va decide în curând asupra celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – ministru german

11:53 Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, nu și-a îmblânzit discursul în drum spre summitul miniștrilor de externe de la Bruxelles, numindu-l pe Vladimir Putin „ucigaș” și spunând că Ucraina are nevoie urgentă de mai multă muniție, conform The Guardian.

„Putin este un criminal. El a ucis o persoană care a luptat pentru libertate, pentru democrație și tocmai de aceea trebuie să continuăm. Am fost întrebat de multe ori în ultimele două zile care este răspunsul nostru la moartea lui Navalnîi. Cel mai bun și cel mai clar răspuns ar fi acesta: în sfârșit, facem treabă. Trebuie să sprijinim Ucraina. (…) Trebuie să dăm Ucrainei această muniție de pe care UE a promis-o de fapt acum un an, pentru luna martie”, a spus el.

11:22 UE va decide în curând asupra celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, adăugând că va fi luată în considerare și moartea lui Alexei Navalnîi, scrie The Guardian.

11:15Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a lansat un atac dur împotriva omologilor săi din UE pentru că nu au reușit să ofere Ucrainei suficientă muniție pentru a învinge Rusia, scrie The Guardian.

La sosirea la summitul miniștrilor de externe de la Bruxelles, el a spus că este un „miracol” că Ucraina a putut să reziste până acum, având în vedere avantajul „6:1” pe care Rusia îl are în materie de muniție.

„Am petrecut doi ani discutând, încercând să ne dăm seama cum putem ajuta Ucraina puțin câte puțin. Dar, din păcate, din moment ce nu am căzut de acord să formulăm un obiectiv strategic pentru ceea ce încercăm să realizăm, nu putem declara că suntem în acest sens pentru victorie (…) Am spus că principala problemă încă de la începutul războiului este că aici, în vest, nu am putut, nu am fost capabili să ne formulăm un scop a ceea ce dorim să realizăm”, a afirmat ministrul de externe al Lituaniei.

11:03Rudelor liderului defunct al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi li se refuză accesul la cadavrul acestuia – de trei zile -, denunţă luni echipa acestuia, care precizează că mama acestuia „nu este autorizată” să intre în morga în care s-ar putea afla cadavrul, relatează AFP, citat de News.ro.

Rusia anunță că a preluat controlul și asupra fabricii de cocs și produse chimice din Avdiivka

10:04 Printr-o cercetare open source, Mediazona, instituție de presă independentă din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 44.654 de soldați ruși care uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

De la ultima actualizare a Mediazona, la începutul lunii februarie, au fost adăugate pe listă numele a 1.194 de soldați ruși.

Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin din surse publice, precum postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.

În ultimele două săptămâni, au fost adăugați pe listă 15 militari cu grad peste cel de locotenent-colonel. De când Rusia și-a început războiul împotriva Ucrainei, peste 3.100 de ofițeri ruși au fost uciși în luptă în Ucraina. Au existat și aproape 5.354 de victime în rândul soldaților ruși nou recrutați.

Până în prezent, generalul locotenent Oleg Tsokov, comandantul adjunct al Districtului Militar de Sud al Rusiei, este cel mai înalt oficial militar rus care a fost ucis în timpul războiului.

Majoritatea celor uciși provin din Rostov, Sverdlovsk, Bașkiria, Chelyabinsk, precum și din republica Buriatia.

Estimările totale ale victimelor Rusiei de la invazia în Ucraina variază foarte mult. Înalți oficiali americani ai apărării estimează că aproximativ 315.000 de soldați ruși au fost fie uciși, fie răniți până acum în război. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia a pierdut 402.430 de soldați în Ucraina.

09:35Rusia anunță că a preluat controlul și asupra fabricii de cocs și produse chimice din Avdiivka. Detalii, aici.

09:11Întârzierile în furnizarea de asistență militară Ucrainei de către Occident contribuie la lansarea de către Rusia a operațiunilor ofensive pe mai multe secțiuni ale liniei frontului, scrie în ultima sa evaluare Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), conform BBC.

În prezent, forțele ruse desfășoară cel puțin trei operațiuni ofensive – de-a lungul graniței regiunilor Harkov și Lugansk, în special, în direcția Kupiansk și Liman, în Avdiivka, din regiunea Donețk, și în jurul ei, și în zona Rabotina din vestul regiunii Zaporojie.

În urma retragerii trupelor ucrainene din Avdiivka și a revendicării controlului de către Rusia asupra întregii Avdiivka, ISW și mai multe surse ucrainene și occidentale au evaluat că întârzierile în furnizarea ajutorului occidental către Kiev, și anume muniție de artilerie și sisteme critice de apărare aeriană, au împiedicat forțele ucrainene să se apere.

09:00În cei 24 de ani în care a condus Rusia cu o mână de fier, Vladimir Putin a redus la zero vocile disidente. Ultimii opozanţi cât de cât cunoscuţi sunt aproape toţi în închisoare sau în exil, relatează Le Figaro.

Ce ar putea urma pentru Vladimir Putin, după moartea lui Navalnîi

08:31În condiţiile în care Ucraina pierde teren, iar sancţiunile occidentale au un impact redus, Vladimir Putin devine din ce în ce mai îndrăzneţ şi ar putea să se lanseze în mişcări mai temerare, scrie The Guardian într-o analiză semnată de Pjotr Sauer, reporter specializat pe Rusia.

08:15 Rusia continuă să sufere pierderi în războiul de agresiune împotriva Ucrainei – doar în ultimele 24 de ore Forțele de Apărare au eliminat 1.290 de invadatori, 34 de rachete antiaeriene, 11 tancuri, neutralizând și 4 drone de atac Shahed lansate asupra Ucrainei

07:45 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a angajat luni că va continua să ofere sprijin pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război, în colaborare cu sectorul privat nipon, valorificând experiența și cunoștințele tehnologice ale japonezilor. Declarația a fost făcută luni, la deschiderea Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, care are loc la Tokyo.

07:15 Zhanna Nemtsova, fondatoarea Fundatiei Boris Nemtov (opozantul rus executat de regimul lui Putin), care a fost ucis în apropierea Kremlinului în 2015, a reamintit cuvintele presedintelui american Joe Biden, care promisese „consecinte grave” daca Navalnîi moare intr-o inchisoare ruseasca. Aceste consecințe ar trebui să se traducă printr-un sprijin acordat Ucrainei în respingerea agresiunii ruse. Nemtsova a făcut această declarație la conferința de la München, potrivit canalului Telegram al Fundației Nemtsov , a informat Ukrinform.

06:47 În Zaporijia, localnicii fideli Rusiei adună informații despre rezidenți și fac presiuni pentru ca aceștia să participe la „alegerile prezidențiale din Rusia”, se arată într-o postare pe Telegram a șefului Administrației Militare Regionale Zaporijia, Ivan Fedorov.

06:38Forțele de Apărare ucrainene au respins 47 de atacuri inamice în ultimele 24 de ore din care 14 atacuri pe malul stâng al râului Nipru.

22:37 Florin Barbu: import de cereale în România nu pot face decât fermierii şi procesatorii români. De import, în România, de cereale ucrainene, nu se pune problema.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că, în luna octombrie a anului trecut, România a exportat o cantitate mai mare de grâu decât cantitatea totală de cereale ucrainene care au tranzitat România. Ministrul susţine că „nu se pune problema” importurilor de cereale din Ucraina în România, potrivit News.ro.

„În momentul de faţă, partea Mării Negre, vorbim de portul Odessa, s-a deblocat şi cerealele au început să plece către ţările terţe unde Ucraina avea contracte. În octombrie, prin România s-au tranzitat din Ucraina, vorbind de grâu, 7,5 milioane de tone iar România deja exportase 9,8 milioane de tone. Practic, noi am exportat mai mult decât s-a făcut tranzit prin România. Doi: am fost în vama Siret, în calitate de ministru al Agriculturii şi am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona. Cum am ajuns în Bucureşti am avut o discuţie cu domnul premier Marcel Ciolacu şi cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi astăzi am văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona”, a afirmat Florin Barbu, la Digi 24, duminică seară.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Confruntându-se cu deficitul de forță de muncă și de muniție, Ucraina a fost forțată să se retragă de la Avdiivka din regiunea Donețk de est, oferind Moscovei primul câștig teritorial major din ultima jumătate de an. Statul major al Ucrainei a raportat 14 atacuri eșuate ale Rusiei asupra satului Lastochkyne, la aproximativ 2 km (o milă) la vest de Avdiivka.
  • Danemarca a decis să-și doneze tot armamentul de artilerie Ucrainei, a declarat sâmbătă premierul danez Mette Frederiksen la cea de-a 60-a Conferință de Securitate de la München.
  • Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său ucrainean că Beijingul nu vinde Rusiei arme letale pentru război. China spune că este parte neutră în conflictul din Ucraina, dar a fost criticată pentru că a refuzat să condamne Moscova pentru ofensiva sa.
  • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a discutat cu omologul său chinez perspectivele de pace. Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, summit pe care Elveția a fost de acord să-l sprijine. Cei doi bărbați „au convenit asupra necesității de a menține contactele Ucraina-China la toate nivelurile și de a ne continua dialogul”.
  • Peste 100 de documente ale Kremlinului obținute de un serviciu european de informații și consultate de Washington Post arată că Rusia a desfășurat o campanie de dezinformare pentru a-l submina pe Volodymyr Zelenski. Publicația americană a spus că instrucțiunile Kremlinului „au rezultat în mii de postări pe rețelele de socializare și sute de articole fabricate” care „au încercat să exploateze tensiunile între Zelenski și comandantul superior al armatei, Valerii Zaluzhnyi”.
  • Ucrainenilor care caută adăpost în Marea Britanie după invazia rusă li se va permite să-și prelungească vizele cu încă 18 luni, a anunțat Ministerul de Interne.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro