Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 727: Putin ironizează „fuga haotică” a armatei ucrainene din Avdiivka / Ungaria, pe cale să aprobe aderarea Suediei la NATO / Noi probleme pentru Ucraina la granița cu Polonia / UE a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei

HotNews.ro
Razboi in ucraina, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia
Razboi in ucraina, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Occidentul se mobilizează pentru a ajuta Ucraina, rămasă în deficit de armament. Potrivit NBC News, Casa Albă este pregătită să trimită rachete tactice cu rază lungă de acțiune, iar Canada va dona Ucrainei peste 800 de drone SkyRanger R70. De asemenea, ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a cerut UE să dezvolte o armată pe fondul nervozității crescânde în legătură cu agresiunea rusă.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 727 – LIVE pe HotNews.ro:

01:07 Statele Unite vor adopta vineri un pachet de „sancţiuni majore” împotriva Moscovei în urma decesului în închisoare al opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat marţi Casa Albă.

00:35Suedia anunță un ajutor militar record pentru Ucraina de peste 600 de milioane de euro

Suedia a anunțat marți, 20 februarie, un nou ajutor militar pentru Ucraina sub formă de echipamente în valoare de 7,1 miliarde de coroane sau aproximativ 633 de milioane de euro, în timp ce Kievul se luptă din greu împotriva Moscovei, potrivit France 24, citat de Rador Radio România.

„Motivul pentru care continuăm să sprijinim Ucraina este o chestiune de umanitate și decență. Rusia a început un război ilegal, neprovocat și nejustificat”, a declarat într-o conferință de presă ministrul suedez al apărării, Pål Johnson.

00:12 Vicepremierul italian Matteo Salvini, criticat de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei pentru legăturile cu partidul lui Vladimir Putin, a fost chemat la ordine după declaraţii controversate asupra morţii lui Aleksei Navalnîi.

„Un ministru al Republicii nu poate fi un partener politic al unui dictator asasin şi imperialist”, a denunțat un lider al opoziției.

23:28 Armata ucraineană respinge afirmația Rusiei că a ocupat un sat în sudul regiunii Herson

Armata ucraineană a respins marți o declarație a ministrului rus al apărării potrivit căreia forțele Moscovei au obținut controlul total asupra satului Krinki, situat pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson, potrivit Reuters.

O declarație pe Telegram a districtului de sud al armatei ucrainene a declarat că forțele rusești nu au făcut niciun progres pe malul estic și că declarația ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, este o „falsificare a faptelor”.

22:17Putin susține că „se opune categoric” armelor nucleare în spațiu

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Moscova se opune „categoric” desfășurării de arme nucleare în spațiu, după ce Washingtonul a acuzat Rusia de dezvoltarea unei astfel de arme antisatelit, potrivit AFP.

21:53Vladimir Putin ordonă armatei ruse, după „succesul absolut” de la Avdiivka, să înainteze mai adânc în interiorul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că trupele ruse îşi vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit oraşul Avdiivka.

„În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat!”, i-a indicat Putin ministrului Şoigu. „Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii”, a mai ordonat preşedintele rus.

Mister în jurul morții pilotului rus care dezertase cu elicopterul Mi-8 în Ucraina

21:32 „Mort, Navalnîi poate fi chiar mai periculos pentru Putin”, interviu cu istoricul Armand Goșu

Analistul Armand Goșu spune, într-un interviu acordat Contributors.ro că Putin se face vinovat de moartea lui Navalnî. „În sistemul penitenciar din Rusia, lucrează oameni cu o anumită mentalitate, cu un nivel intelectual precar, cu un tip de cultură a violenței. Acei oameni nu iau nici o decizie cu capul lor”, spune Goșu.

Mai mult, analistul spune că asistăm la o operațiune clasică de manipulare și propagandă, într-un registru al serviciilor secrete rusești, vorbind de două teorii promovate în spațiul public.

21:12 Moartea lui Navalnîi: UE îl convoacă la Bruxelles pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei

Uniunea Europeană l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Bruxelles, Kirill Logvinov, pentru a-și exprima „indignarea” față de moartea în închisoare a opozantului Alexeï Navalnîi, a anunțat marți serviciul diplomatic al UE, potrivit AFP.

„UE și-a exprimat indignarea față de moartea opozantului Navalnîi, pentru care președintele Putin și autoritățile ruse sunt responsabile în ultimă instanță”, a adăugat acesta.

Directorul general al Serviciului European de Acțiune Externă responsabil pentru Rusia, Michael Siebert, „a cerut Rusiei să permită o anchetă internațională independentă și transparentă” privind moartea opozantului și „a îndemnat Rusia să restituie fără întârziere corpul neînsuflețit al defunctului familiei sale și să le permită să organizeze funeraliile”.

20:30 Departamentul de Stat al SUA: Angajamentul administraţiei Biden faţă de Articolul 5 rămâne de neclintit, dar este important ca toţi aliaţii să se ridice la înălţimea obligaţiilor reciproce din NATO

Întrebată, într-un briefing de presă, cum comentează declaraţiile fostului preşedinte Donald Trump referitoare la solidaritatea NATO, precum şi ideea fostului său consilier, Keith Kellogg, de a elimina conceptul Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, Yuri Kim a menţionat de la bun început că nu va face comentarii despre politica internă, pentru că „asta nu este ceva ce fac diplomaţii”.

Putin ironizează „fuga haotică” a armatei ucrainene din Avdiivka

20:17 Spania: Mister în jurul morții pilotului rus care dezertase cu elicopterul Mi-8 în Ucraina

Moartea unui pilot rus care a dezertat în Ucraina a rămas învăluită în mister marți, autoritățile spaniole refuzând să confirme că un cadavru ciuruit de gloanțe găsit într-o stațiune balneară spaniolă este într-adevăr al acestuia, potrivit AFP.

Opozant al conflictului din Ucraina, Maxim Kuzminov a ținut prima pagină a ziarelor în august anul trecut când a dezertat într-un elicopter Mi-8 al armatei ruse și a trecut pe teritoriul controlat de Ucraina.

19:31 Ucraina, indignată de noile acţiuni ale agricultorilor polonezi, cere un răspuns robust al Comisiei Europene

19:10 Jurnalistul bulgar Christo Grozev, cel care a coordonat investigatorii care au identificat în 2020 echipa de asasini pusă de FSB pe urmele lui Alexei Navalnîi, afirmă că exclude o singură variantă privind moartea acestuia: că ea a reprezentat o surpriză pentru Kremlin.

18:57 Rusia susține că a recucerit capul de pod construit de ucraineni pe malul ocupat al Niprului

Rusia ar fi recucerit orașul Krynky, un cap de pod pe care Ucraina l-a construit cu greu în vara anului trecut, în sudul țării, pe malul ocupat al Niprului, după cum i-a raportat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, președintelui Vladimir Putin.

„Într-adevăr, așa este, Krynky a fost curățat, controlăm de facto întregul mal”, a afirmat Serghei Șoigu, după ce președintele rus i-a cerut să confirme că acest cap de pod a fost preluat, în urma unor imagini difuzate de presa rusă.

18:51Putin ironizează „fuga haotică” a armatei ucrainene din Avdiivka

Președintele rus Vladimir Putin a ironizat marți „fuga haotică” a armatei ucrainene din orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, abandonat săptămâna trecută de forțele Kievului după luni de lupte.

„Această fugă haotică a avut loc chiar în momentul în care comandamentul forțelor armate ucrainene a dat ordinul de retragere, (…) a fost de fapt o fugă în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Putin la o întâlnire cu ministrul său al apărării, Serghei Șoigu.

Reuniune specială prin videoconferinţă a liderilor G7, la împlinirea a doi ani de la invazia rusă în Ucraina

18:45 Preşedinţia italiană a grupului celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) a anunţat marţi o reuniune prin videoconferinţă a liderilor acestor ţări dedicată Ucrainei, la care va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi care va avea loc în 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la invazia rusă în Ucraina.

Reuniunea vine într-un context în care armata ucraineană, aflată în criză de muniţie şi care nu mai primeşte ajutor american din cauza blocajului din Congresul SUA, se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” pe front, mai menţionează guvernul italian, într-un comunicat în care a anunţat această reuniune la care vor participa şefii de stat şi de guvern din G7 (SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia), preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele ucrainean, scrie Agerpres, citând agențiile AFP și EFE.

Una din temele de discuţie va fi în acest context ajutorul pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Guvernul italian nu a oferit alte detalii despre această reuniune, dar, potrivit presei, ar urma să se discute și despre o chestiune asupra căreia statele G7 nu au ajuns la un consens – confiscarea activelor ruseşti îngheţate prin sancţiunile impuse Rusiei şi transferul acestora către Ucraina.

18:16Ministerele de Externe din Polonia și Slovenia i-au convocat marți pe ambasadorii Rusiei, în urma morţii în penitenciar a opozantului rus Alexei Navalnîi, conform AFP.

În timpul întâlnirii cu ambasadorul rus, Varşovia „a cerut autorităţilor ruse să îşi asume responsabilitatea morţii lui Alexei Navalnîi şi să declanşeze o anchetă completă şi transparentă pentru a stabili circumstanţele şi cauzele decesului său”, a tranmis ministerul polonez.

Ministerul polonez şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la „numărul tot mai mare de deţinuţi politici în Rusia, dintre care mulţi sunt deţinuţi în colonii penitenciare, în condiţii aspre care le ameninţă sănătatea şi viaţa”.

La rândul său, Slovenia a anunțat că l-a convocat de pe ambasadorul rus la Ljubljana pentru a-şi exprima „indignarea” şi a cere Moscovei să îi elibereze toţi deţinuţii politici închişi în prezent, precum şi să înceteze să-i sancţioneze pe cetăţenii care îi aduc public un omagiu lui Navalnîi pe teritoriul Rusiei.

Şi alte capitale europene, printre care Paris, Madrid, Stockholm, Berlin, Haga şi Oslo, i-au convocat luni pe ambasadorii ruşi aflaţi la post în ţările lor.

17:39 ​​În ciuda embargoului tehnologic european, produse din UE, importante pentru război, continuă să ajungă în industria rusă de apărare. Citește AICI: Cum este alimentată mașinăria de război a Rusiei pe filiera UE

17:13Ambasadorul României la Moscova Cristian Istrate a depus o coroană de flori la Piatra Solovetsky, un monument al victimelor represiunii politice, în memoria morţii opozantului rus Alexei Navalnîi. „Gândurile noastre se îndreaptă către familia acestuia şi către toţi oamenii din Rusia care tânjesc după democraţie, libertate şi demnitate”, arată mesajul postat pe contul reţelei X al Ministerului Afacerilor Externe.

Franța cere o investigație independentă asupra morții lui Navalnîi

16:26 Premierul eston Kaja Kallas a declarat marți că țara sa a dejucat o „operațiune hibridă” planificată de serviciile de securitate ale Rusiei pe teritoriul Estoniei.

15:54 Franţa cere „o anchetă independentă şi aprofundată” asupra decesului în detenţie al opozantului rus Aleksei Navalnîi, moarte de care consideră „în totalitate responsabile” autorităţile ruse, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe francez, publicat marţi și citat de AFP.

„Franţa consideră autorităţile ruse în totalitate responsabile de moartea lui Aleksei Navalnîi, ale cărui condiţii de detenţie se degradaseră puternic după transferul lui în colonia penitenciară”, şi „cere să fie declanşată o anchetă independentă şi aprofundată” asupra decesului său, scrie adjunctul purtătorului de cuvânt al ministerului francez.

Ambasadorul Rusiei în Franţa a fost convocat luni la Ministerul Afacerilor Externe francez, aminteşte adjunctul purtătorului de cuvânt. Franţa „cere eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici din Rusia şi îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu starea de sănătate critică a opozantului Vladimir Kara-Murza”, condamnat anul trecut la 25 de ani de închisoare, adaugă reprezentantul ministerului francez.

15:16 Rețeaua de socializare „X” deținută de Elon Musk a suspendat contul văduvei lui Alexei Navalnîi, Yulia Navalnaia, la o zi după ce aceasta l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că este „ucigașul” soțului ei.

14:43 Vladimir Putin l-a avansat în grad pe prim-directorul adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) după moartea lui Alexei Navalnîi în colonia penală din Siberia.

14:21 Kremlinul a respins marţi drept „grosiere şi nefondate” acuzațiile văduvei lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, care a afirmat cu o zi în urmă că preşedintele Vladimir Putin a dat ordin ca soţul ei, principalul opozant al regimului rus, să fie ucis în închisoare, relatează AFP.

„Evident, acestea sunt acuzaţii grosolane şi total nefondate la adresa şefului statului rus, dar având în vedere că Iulia Navalnaia a rămas văduvă cu câteva zile în urmă, nu voi comenta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Vladimir Putin l-a ucis pe soţul meu, Alexei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Odată cu el, (Putin) a dorit să ne ucidă speranţa, libertatea, viitorul”, a afirmat luni Iulia Navalnaia într-un discurs video către ruşi, anunţând că va continua lupta răposatului ei soţ. Potrivit lui Peskov, Vladimir Putin nu a vizionat această declaraţie video a Iuliei Navalnaia.

14:00Din copaci au mai rămas doar cioturi înnegrite, casele sunt distruse și aproape fiecare clădire din Avdiivka poartă urmele războiului. Cu toate acestea, Rusia a publicat un reportaj oficial în care arată orașul din regiunea Donețk pe care susține că l-a „eliberat”.

13:45Ucrainenii au publicat un clip video în care arată cum ar fi reușit, folosind drone mici kamikaze, să distrugă mai multe blindate de luptă rusești adunate într-o hală. Pe filmare se vede că dronele ucrainene ar fi reușit să avarieze sau să scoată din uz două tancuri T-72, un blindat de luptă Terminator, precum și alte vehicule aflate în hala care în cele din urmă ia foc.

12:50 ​Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care l-a înlăturat pe generalul Serghei Surovikin din Consiliul de Administrație al Roscosmos, prima veste despre fostul comandant al forțelor ruse de invazie după mai bine de jumătate de an.

Ungaria va organiza un vot asupra aderării Suediei la NATO săptămâna viitoare

12:41 Președintele sârb Aleksandar Vucic intenționează să mențină o politică independentă în privința sancțiunilor anti-ruse, în ciuda „presiunii colosale” din partea Occidentului, a declarat marți liderul de la Belgrad într-un interviu exclusiv cu directorul general TASS, Andrei Kondrașov.

„Când a început conflictul în Ucraina, am spus că nu știam cum vor evolua evenimentele. Și atunci am decis la nivel de stat să condamnăm conflictul, la fel ca toți ceilalți, dar am spus că poziția noastră nu este să impunem sancțiuni. Am spus asta atunci pentru că știm noi înșine cum este când sunt impuse sancțiuni împotriva ta. Avem un popor prietenos cu noi și ar fi nedrept să facem asta poporului rus”, a spus Vucic.

12:13 Fermierii polonezi îşi vor amplifica marţi protestele la frontiera cu Ucraina, blocând aproape tot traficul în ceea ce spun ei că este o încercare de a-şi salva mijloacele de existenţă, dar despre care Kievul afirmă că îi dăunează efortului de război.

11:58 Ungaria, ultimul stat membru NATO care nu a ratificat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, urmează să se exprime printr-un „vot final” asupra acestei aderări „pe care intenţionează s-o susţină”, a declarat marți partidul Fidesz al lui Viktor Orban.

„Cer preşedintelui Parlamentului să înscrie pe agenda sesiunii de la 26 februarie votul final asupra Protocolului aderării Suediei la Tratatul Alianţei Nord-Atlantice, pe care intenţionăm să-l susţinem”, a anunțat pe Facebook preşedintele grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis.

După un an și jumătate de tergiversări, premierul ungar Vikor Orban a dat un semnal favorabil aderării Suediei la NATO sâmbătă, într-un discurs de spre „starea naţiunii”.

11:45Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, a devenit marți primul oficial de rang înalt de la Moscova care a comentat moartea pilotului rus care a dezertat cu elicopterul său Mi-8 „Terminator” în Ucraina, afirmând că militarul era un „cadavru moral”.

UE a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei până anul viitor

11:29 Uniunea Europeană a prelungit din nou sancțiunile impuse împotriva Rusiei până la 24 februarie 2025. Rezoluția corespunzătoare a Consiliului UE a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

10:58VIDEO O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare a surprins luptele grele ce s-au dat în timpul retragerii din Avdiivka, arătând cum un vehicul blindat M1224 MaxxPro a intrat în oraș sub focul puternic al militarilor ruși pentru a-i evacua pe unii dintre apărătorii.

10:33Disidentul rus Ilia Iaşin, condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare din cauză că a denunţat atacul rus asupra Ucrainei, jură într-o scrisoare deschisă să-şi continue lupta împotriva lui Vladimir Putin după moartea în închisoare a vechiului său prieten Alexei Navalnîi.

„Atât timp cât inima îmi va bate în piept voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu-mi va fi frică de rău. Şi cât timp voi respira voi fi alături de poporul meu. Jur”, scrie într-o scrisoare publicată marți de apropiați ai lui Iașin.

10:15 Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat dur luni la Havana „dominaţia”, „agresivitatea” şi „hegemonia” Statelor Unite şi a ţărilor occidentale asupra ordinii mondiale, în prima zi a unui turneu în America Latină ce urmează să continue în Venezuela şi Brazilia

10:10Bono, solistul U2, i-a adus un omagiu lui Alexei Navalnîi în timpul concertului U2 Sphere Residency din Las Vegas, unde a cântat o melodie în onoarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit subit, vineri, la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din Rusia, scrie revista People.

10:05Statele Unite iau în considerare să impună sancțiuni firmelor chineze suspectate că ar alimenta războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a informat CNBC, citând membrii Congresului SUA. Acest lucru vine la scurt timp după ce Uniunea Europeană a propus să includă măsuri similare în cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni, fiind pentru prima dată când blocul european a luat în considerare să vizeze direct firmele din China.

09:49Forțele ruse au lovit din nou regiunea Sumî, în această dimineață. Atacul a ucis doi civili, conform administrației regionale. Regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei este atacată aproape zilnic, din cauza apropierii sale de granița cu Rusia.

Vladimir Putin va ține discursul său anual în parlament pe 29 februrarie

09:23Președintele rus Vladimir Putin își va rosti discursul anual către parlament în 29 februarie, a anunțat marți Kremlinul, scrie Reuters, citând agenția de presă de stat TASS.

09:10Ucraina a primit 42,5 miliarde de dolari din finanțare externă anul trecut, dintre care 11,6 miliarde de dolari au fost granturi nerambursabile, a anunțat Ministerul de Finanțe ucrainean. Ministrul de Finanțe Serhii Marchenko a declarat anterior că Ucraina va avea nevoie de cel puțin aceeași sumă și în acest an.

08:37Guvernul suedez va anunța un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (682 de milioane de dolari), cea mai mare contribuție a țării până în prezent, a informat ziarul suedez Dagens Nyheter (DN). Sprijinul țării nordice pentru Kiev de la izbucnirea invaziei ruse s-a ridicat deja la 22,2 miliarde de coroane suedeze (2,13 miliarde de dolari). Următorul pachet al 15-lea urmează să fie anunțat în timpul unei conferințe de presă pe 20 februarie de către premierul suedez Ulf Kristersson și ministrul Apărării Pal Jonson

Rusia a pierdut peste 400.000 de militari de la începutul războiului, susține Ucraina

08:22Rusia a pierdut 404.950 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 20 februarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit raportului , Rusia a pierdut, de asemenea, 6.503 tancuri, 12.268 vehicule blindate de luptă, 9.773 sisteme de artilerie, 988 sisteme de lansare multiplă de rachete, 675 sisteme de apărare aeriană, 337 avioane, 325 elicoptere și drone, 25 de nave de război și bărci.

08:08Unitățile de apărare aeriană ucrainene au interceptat peste noapte 23 de drone de atac Shahed lansate de Rusia, a anunțat Forțele Aeriene pe 20 februarie. Forțele ruse au lansat, de asemenea, două rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 și o rachetă Kh-31 în timpul nopții. Rachetele au fost lansate din poziții din regiunea Belgorod din Rusia și din regiunea Zaporizhzhia ocupată, în timp ce dronele au fost lansate din orașul-port rusesc Primorsko-Akhtarsk.

07:39Diplomatul Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, potrivit Ministerului de Externe ucrainean. „Partea ucraineană, în calitate de mediator continuă să acorde asistență Chișinăului și Tiraspolului în găsirea unor modalități de înțelegere reciprocă, în primul rând în problema reintegrării Republicii Moldova”, a spus Rohovei.

06:59 Ucraina a invitat Japonia să investească în proiecte de mediu cu un potențial estimat la 28,4 miliarde de dolari. Declarația a fost făcută de ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strilets, în timpul Conferinței Japonia-Ucraina pentru Promovarea Creșterii Economice și Reconstrucției.

06:30Oficialii ucraineni și danezi au purtat o nouă rundă de negocieri privind încheierea unui acord bilateral de securitate, potrivit Biroului Președintelui Ucrainei. Ca parte a acordurilor la care au ajuns președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul danez Mette Frederiksen în timpul întâlnirii lor de la Conferința de securitate de la München, Ucraina a mai semnat un acord bilateral privind cooperarea în materie de securitate și sprijin pe termen lung.

Canada donează Ucrainei peste 800 de drone

05:50 Canada va dona Ucrainei peste 800 de drone SkyRangers, echipate cu sisteme de navigație autonome și care pot transporta încărcături utile, inclusiv muniție, de până la 3,5 kilograme. Sunt concepute pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.

05:45Trupele ucrainene se confruntă cu un „foc puternic” din partea forțelor ruse în regiunea de sud Zaporijia, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP. Declarația vine după ce Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei.

05:30Forțele ruse „profită” de întârzierile aliaților occidentali în a oferi Ucrainei ajutor militar suplimentar, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de luni seara.

Rusia continuă bombardamentele în Ucraina

05:00Rusia a bombardat 9 comunități din regiunea Sumy, rănind 4 persoane. Forțele ruse au bombardat regiunea Sumi de 252 de ori în 54 de atacuri separate pe parcursul zilei, rănind 4 persoane, a informat Administrația Militară a Regiunii Sumi.

04:50 Serviciile de informații britanice spun că personalitățile publice din Rusia continuă să se confrunte cu presiuni substanțiale pentru a-și manifesta sprijinul deschis pentru războiul din Ucraina. Presa rusă a scris că la începutul lunii februarie, administrația lui Putin a transmis organizatorilor de concerte din Rusia o „listă neagră” reînnoită cu 50 de artiști cărora li s-a interzis să cânte în Rusia.

01:04 Ecuadorul renunţă să mai livreze Ucrainei material militar din epoca sovietică, prin intermediul Statelor Unite, după o promisiune în acest sens care a declanşat furia Moscovei şi interzicerea importurilor de banane ecuadoriene în Rusia.

00:39Ungaria anunţă că nu va bloca cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, pe care blocul european se pregăteşte să-l aprobe înainte de împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto susține că a reuşit să elimine măsurile care lezau interesele maghiare.

23:55Zelenski recunoaşte o situaţie „extrem de dificilă” în mai multe puncte ale frontului / El critică protestele fermierilor polonezi. „Nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică”.

Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este „extrem de dificilă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video către compatrioţi, în care a făcut apel la unitate şi solidaritate naţională.

Zelenski a taxat totodată ceea ce a numit „o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi” şi s-a referit la protestele fermierilor polonezi, care blochează graniţa vestică.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro