Cum este alimentată mașinăria de război a Rusiei pe filiera UE
În ciuda embargoului tehnologic european, produse din UE, importante pentru război, continuă să ajungă în industria rusă de apărare. Agenția anticorupție a Ucrainei a publicat o bază de date cu componente ale armelor rusești, fabricate în Occident.
Sancțiuni cu bătaie scurtă
La doi ani de la atacul rusesc asupra Ucrainei, UE vrea să anunțe un nou pachet de sancțiuni, al treisprezecelea. „Suntem în faza finală și sperăm că vom adopta acest lucru în curând”, a declarat luni, ministrul federal de externe, Annalena Baerbock, la Bruxelles.
Măsurile vor viza în primul rând o mai bună aplicare a interdicțiilor existente, de export către Rusia. Scopul UE a fost să blocheze accesul Rusiei la tehnologiile occidentale, să reducă veniturile Kremlinului și să slăbească economia țării în ansamblu. Rezultatele politicii de sancțiuni de până acum par a fi mai slabe, decât scontat.
Războiul s-a transformat într-o bătălie materială în care Ucraina este inferioară. „Economia de război a Rusiei produce suficiente resurse de luptă și continuă să se bazeze pe componente occidentale”, relatează, marți, Handelsblatt.de.
Consecințele sunt fatale: atacurile rusești cu drone s-au dublat în a doua jumătate a anului 2023, comparativ cu prima jumătate. Ucrainenii sunt sub presiune și pe front. După luni de lupte, rușii au capturat orașul Avdiivka.
Lista CHP
UE, SUA, Marea Britanie și alți aliați politici ai Ucrainei au convenit asupra unei liste comune de produse și componente tehnologice. Aceste „bunuri critice de război”, cunoscute în jargonul tehnic ca „produse comune cu prioritate înaltă” (bunuri CHP), nu sunt arme în sine, dar joacă un rol important în producția de arme – semiconductori, echipamente de comunicații, circuite, anumite componente electrice și de computer.
Iată care e declarația de intenție, de la finele anului trecut: List of Common High Priority Items (europa.eu)
UE și partenerii săi internaționali au răspuns războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie 2022 cu măsuri restrictive masive și cuprinzătoare. Sancțiunile urmăresc să reducă capacitatea Rusiei de a duce războiul, privând-o de tehnologii și piețe critice și slăbind în mod semnificativ baza sa industrială. Regulamentul 833/2014 care impune sancțiuni împotriva Rusiei s-a accentuat și include interdicții privind exportul, vânzarea, transferul de bunuri cu dublă utilizare și articole de tehnologie avansată, pentru a viza sectoarele sensibile din complexul industrial militar al Rusiei și pentru a limita accesul acesteia la tehnologii avansate esențiale.
Lista bunurilor CHP este revizuită continuu, pe baza informațiilor despre armele rusești utilizate în Ucraina. În decembrie 2023, agenția anticorupție a Ucrainei a publicat o bază de date cu componente ale armelor rusești fabricate în Occident. Acest lucru arată că Rusia se poate baza pe componente occidentale, pentru aproape fiecare sistem de arme.
Din Germania, de exemplu, au fost găsite microcircuite în elicopterul de atac rusesc Ka-52. Potrivit informațiilor ucrainene, dronele Geran-2 pe care Rusia le folosește pentru terorizarea orașelor ucrainene conțin și electronice de fabricație germană.
Pe de o parte, aceasta înseamnă că Rusia e încă dependentă de tehnologia occidentală. Pe de altă parte, se dovedește că aplicarea sancțiunilor e deficitară.
„Ocolirea sancțiunilor începe acasă”
Rusia „continuă să poată importa cantități mari de bunuri necesare producției de apărare”, scrie Școala de Economie din Kiev într-un studiu recent, citat de Handelsblatt. În primele zece luni ale anului trecut, au ajuns în Rusia bunuri critice de război în valoare de 8,77 miliarde de dolari. Adică doar cu 10% mai puțin decât în perioada corespunzătoare, înainte de aplicarea sancțiunilor.
Potrivit studiului citat de publicația economică germană, “aproape jumătate (44 %) provin de la companii din țări care susțin de fapt Ucraina, în lupta sa defensivă. Companiile americane furnizează 26% din importuri”. Volumul total al mărfurilor CHP provenite din UE ar valora 535 de milioane de dolari.
Mai multe guverne europene par a nu lua măsuri împotriva încălcărilor sancțiunilor, de către companiile lor. „Ocolirea sancțiunilor începe acasă”, avertizează un oficial UE, potrivit Handelsblatt.
Aplicarea sancțiunilor este responsabilitatea autorităților naționale, cum ar fi vămile și poliția – iar disponibilitatea acestora de a acționa variază foarte mult, de la o țară la alta.
Majoritatea bunurilor importante pentru război nu se livrează direct din UE sau SUA, ci acestea ajung în Rusia prin țări terțe. China joacă un rol cheie, în acest sens. Mai mult de jumătate din importuri ajung în Rusia prin Republica Populară, urmată de Hong Kong, Turcia și Emiratele Arabe Unite.