Sari direct la conținut

Ucraina, indignată de noile acţiuni ale agricultorilor polonezi, cere un răspuns robust al Comisiei Europene

HotNews.ro
Camioane la graniță, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Camioane la graniță, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noile proteste ale agricultorilor polonezi au provocat indignare în Ucraina vecină, care a cerut marţi Comisiei Europene un „răspuns robust” împotriva acţiunilor acestor agricultori, ce au blocat aproape complet punctele de frontieră cu Ucraina, plus circa o sută de şosele şi au deversat vagoane cu grâu ucrainean pentru a protesta împotriva „concurenţei neloiale” a produselor agricole ucrainene care, spun ei, în virtutea regulilor adoptate de Comisia Europeană, intră necontrolat în Polonia.

Un organizator al protestului polonez la punctul de frontieră Doruhusk a declarat că agricultorii permit marţi doar trecerea unui autobuz pe oră, dar nu vor lăsa să treacă niciun camion între orele locale 08:00 şi 18:00, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP și Agerpres.

„În opinia mea, frontiera trebuie închisă. Procedurile şi sistemele trebuie clarificate şi abia după aceea ar putea fi redeschisă, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că la ora actuală poţi aduce (din Ucraina) în Polonia orice doreşti, oricât de mult doreşti”, a explicat organizatorul protestului.

Manifestanţii polonezi au deversat vagoane cu grâu ucrainean

La un alt punct de frontieră, la Medika, manifestanţii polonezi au deschis vagoane de marfă încărcate şi au deversat din acestea grâul ucrainean, sporind astfel indignarea Kievului. „Împrăştierea cerealelor ucrainene pe şinele de cale ferată este o nouă provocare menită să divizeze naţiunile noastre”, a susţinut vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

La rândul ei, ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, a declarat că a sesizat Comisia Europeană, căreia i-a cerut un „răspuns robust” faţă de acţiunile agricultorilor polonezi. Potrivit ministrului ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, cerealele deversate de agricultorii polonezi aveau ca destinaţie Germania.

În acest timp, transportatorii ucraineni au început o contramanifestaţie la trei puncte de frontieră cu Polonia. „Blocada împotriva Ucrainei este o trădare a valorilor europene!”, au scris aceştia pe o pancartă afişată la protestul lor.

Noul guvern pro-UE al premierului polonez Donald Tusk a transmis că înţelege nemulţumirile agricultorilor, dar le-a cerut acestora să nu recurgă la acţiuni de natură să afecteze transportul ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia. Acesta este şi argumentul Kievului, care susţine că blocarea graniţei poloneze îi afectează capacităţile militare şi astfel serveşte Rusiei. În opinia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, situaţia de la frontiera poloneză demonstrează „erodarea solidarităţii în fiecare zi”.

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat anterior că sunt în derulare negocieri cu Kievul şi că un acord cu acesta asupra limitării importurilor ucrainene ar putea fi convenit până la sfârşitul lunii martie.

Agricultorii pun acum presiune pe noul guvern de la Varşovia

Agricultorii polonezi au început în noiembrie blocarea punctelor de frontieră cu Ucraina, dar luna trecută au acceptat să-şi suspende acţiunea pentru a oferi noului guvern condus de Donald Tusk un răgaz să negocieze cu Kievul o soluţie care să vină în întâmpinarea revendicărilor lor. Ei protestează împotriva intrării libere pe piaţă a produselor ucrainene cărora nu li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi prin urmare sunt mai ieftine şi distorsionează piaţa.

Dar în urma deciziei Comisiei Europene de a menţine accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE, agricultorii polonezi au decis la rândul lor reluarea acţiunilor de protest suspendate în ianuarie, când guvernul de la Varşovia le-a oferit o serie de facilităţi pentru compensarea pierderilor, precum reduceri de impozite şi un pachet de împrumuturi cu dobânzi preferenţiale şi subvenţii pentru producţia de porumb. Prin reluarea blocării unor puncte de frontieră agricultorii caută de asemenea să determine guvernul lui Tusk să pună în aplicare aceste promisiuni, care însă necesită o aprobare tot din partea Comisiei Europene.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro