Sari direct la conținut

Premierul slovac: Țări membre NATO și UE vor să trimită trupe în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale

HotNews.ro
Robert Fico, Foto: MARTIN DOMOK / News and Media / Profimedia
Robert Fico, Foto: MARTIN DOMOK / News and Media / Profimedia

Mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale, a declarat luni premierul slovac Robert Fico, informează Reuters. El a precizat că Slovacia nu va face acest lucru.

Fico, care se opune de mult timp livrărilor militare către Ucraina și a adoptat o poziție considerată de unii critici ca fiind pro-rusă, nu a oferit detalii, iar alți lideri europeni nu au comentat imediat informația prezentată de premierul slovac.

El a făcut aceste comentarii înaintea unei reuniuni a liderilor europeni de la Paris, la care urmează să participe în cursul zilei de luni.

„”Mă voi limita la a spune că aceste teze (în pregătirea reuniunii de la Paris) implică faptul că o serie de state membre NATO și UE iau în considerare posibilitatea de a-și trimite trupele în Ucraina pe bază bilaterală”, a declarat Fico în cadrul unui briefing televizat după o reuniune a Consiliului de securitate al Slovaciei.

„Nu pot spune în ce scop și ce ar trebui să facă acolo”, a spus el, adăugând că Slovacia, membră a UE și a alianței militare NATO, nu va trimite soldați în Ucraina.

Fico a spus că vede riscul unei mari escaladări a conflictului din Ucraina și că mai multe informații nu pot fi dezvăluite publicului.

Reuniune la Paris

Aproximativ 20 de şefi de stat şi de guvern, majoritatea din Uniunea Europeană, se reunesc luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situaţie foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, conform AFP.

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenţie prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu va fi prezent, luni având loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. Ungaria și Slovacia sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor participa de asemenea reprezentanţi din SUA şi Canada, precum şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron.

Scopul este de a „remobiliza şi examina toate mijloacele de a susţine eficace Ucraina”, a indicat Palatul Elysée.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la această reuniune de lucru privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Kievului.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii europeni la Palatul Elysee pentru o reuniune de lucru anunțată din scurt din cauza a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii rusești în ultimele săptămâni.

Fico a declarat că reuniunea arătă că strategia Occidentului privind Ucraina a eșuat. El a spus că va participa într-un spirit constructiv, deși discuțiile invocate i-au provocat „fiori pe șira spinării”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro