Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 741: Curtea de la Haga a emis mandate de arestare pentru doi înalți comandanți ruși / O navă rusească de patrulare, lovită de drone maritime pe Marea Neagră / Parlamentul European va discuta problema Tezaurului României

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană în acțiune pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană în acțiune pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Drone maritime ucrainene au lovit și scufundat o mare navă de patrulare a Flotei ruse a Mării Negre în largul Crimeei ocupate, într-un atac desfășurat în timpul nopții, a anunțat marți armata ucraineană. Agenția de informații militare ucrainene a precizat că unitatea specială „Grupul 13” a folosit drone maritime Magura V5 în atacul asupra navei Serghei Kotov în apropierea Strâmtorii Kerci. „În acest moment, nava se află pe fundul mării ca urmare a pagubelor provocate de incendii”, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, Dmytro Pletenchuk, adăugând că este posibil ca la bordul acesteia să se fi aflat și un elicopter. Unii bloggeri de război ruși au spus că s-a încercat remorcarea navei în port, dar aceasta s-a scufundat în cele din urmă.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 741 – LIVE pe HotNews.ro:

01:19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de marți seară:

  • „Nu există porturi sigure pentru teroriștii ruși în Marea Neagră. Și nu vor exista. La fel cum nu va exista nici spațiu sigur în aer pentru ei dacă Ucraina are suficientă forță. Iar acest lucru se referă atât la livrările partenerilor, cât și la producția internă”.

01:12Președintele argentinian se va întâlni Zelenski

Președintele argentinian Javier Milei se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev în timpul unei călătorii în Europa în iunie, potrivit unui articol al publicației locale Infobae pe care liderul argentinian l-a distribuit marți pe platforma de socializare X.

00:51Diplomația franceză revine după declarațiile lui Macron: „Trebuie să învingem Rusia fără a duce un război cu ea” / Despre „riscul unui Brexit generalizat”

Trebuie să „zădărnicim planurile Rusiei” fără „a ne război”, a declarat ministrul francez de externe Stéphane Séjourné într-un interviu acordat marți seară postului de televiziune francez LCI, citează AFP.

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune care ar trebui să ne determine să ne opunem Rusiei și trebuie să folosim raportul de forțe pentru a-i proteja pe francezi și pe europeni”, a spus el, adăugând: „Suntem convinși că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, țară invadată de Rusia la 24 februarie 2022.

23:43 Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi Republica Moldova

Acordurile iniţiale au fost semnate în iunie 2022 şi ulterior prelungite până la sfârşitul lunii iunie 2024. Acestea acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor din Ucraina, din Republica Moldova şi din UE pentru teritoriile celeilalte părţi. Având în vedere perturbarea sau închiderea rutelor de transport tradiţionale din regiune din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a indisponibilităţii Mării Negre ca rută comercială tradiţională pentru cele două ţări, prelungirea până cel puţin la sfârşitul anului 2025 va contribui la securizarea lanţurilor de aprovizionare.

23:12SUA reacționează după declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru țara sa, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, întrebat despre comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Nu vor exista trupe americane pe teren în Ucraina. Și știți ce? Nu asta cere președintele Zelenski. El cere instrumente și capacități. El nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru țara sa”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Traian Băsescu: Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării

23:01Ungaria, nemulţumită de răspunsul Ucrainei în chestiunea drepturilor minorităţii maghiare, nu consideră oportună o întâlnire Orban-Zelenski

22:37Ce crede Băsescu despre războiul din Ucraina: „Noi, Occidentul, nu știm să definim ce înseamnă victorie în acest război”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, e de părere că Ucraina e în pierdere, în prezent, în războiul cu Rusia. Într-un interviu la Digi24, fostul președinte spune că armata ucraineană a ratat ofensiva de anul trecut, ajutoarele occidentale întârzie, iar Rusia a preluat inițiativa. „Marea problemă a Ucrainei este lipsă de trupe. Nu au cu ce înlocui pe cei care au pierit”, a continuat fostul șef de stat. De asemenea, fostul președinte Băsescu a mai spus și că „marea problemă a Occidentului este că nu știm să definim ce înseamnă victorie în războiul din Ucraina”.

22:03Traian Băsescu: Este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu / Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării, pentru că „atunci va putea lua Transnistria”

Stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus în România, crede fostul președinte Traian Băsescu, arătând că, în cazul unei invazii, trebuie să existe o armată care să poată rezista până când se mobilizează forțele NATO.

Macron spune că îşi asumă îndemnul la „un salt strategic” în război

21:07 Rusia susține că a interceptat trei avioane militare franceze deasupra Mării Negre / Franța neagă

19:34Iulia Navalnaia a fost invitată la discursul lui Biden în fața Congresului, dar nu va participa

Casa Albă a invitat-o pe Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, să asiste la discursul președintelui Joe Biden privind starea Uniunii, dar aceasta nu va putea fi prezentă, a declarat marți un înalt responsabil pentru AFP.

Democratul în vârstă de 81 de ani va rosti joi acest important discurs anual în fața Congresului, care capătă o semnificație deosebită cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, la care este candidat.

În fiecare an, Casa Albă invită cetățeni și personalități care întruchipează prioritățile politice ale momentului să asiste la acest discurs alături de Prima Doamnă – în acest caz Jill Biden.

19:07Preşedintele Ungariei a promulgat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO

18:48După declarațiile privind trimiterea de trupe în Ucraina, Macron spune că îşi asumă îndemnul la „un salt strategic” și avertizează împotriva „spiritului defetist” în războiul cu Rusia.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a afirmat marți preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

„Rusia nu trebuie să învingă în acest război”, a insistat Macron. Dar, a adăugat el, „noi nu vrem escaladare, n-am fost niciodată în beligeranţă”.

CPI a emis mandate de arestare pentru doi înalți comandanți ruși

16:51Comisia Europeană a cerut marţi Băncii Europene de Investiţii (BEI) să-şi schimbe anul acesta politica pentru a finanţa proiecte de apărare, în condiţiile în care Europa caută să-şi majoreze urgent producţia în acest domeniu, pentru a se pregăti de o potenţială agresiune rusească.

15:55 Șeful spionajului moldovean a declarat marți că Rusia plănuiește noi încercări de a se amesteca în afacerile interne ale țării prin provocarea de proteste, interferența în viitoarele alegeri prezidențiale și perturbarea planurilor de aderare la Uniunea Europeană.

Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate, a declarat că agenția sa a interceptat un nivel record de activități ale serviciilor de securitate rusești începând cu 2023 și că se așteaptă la mai multe acțiuni destabilizatoare în acest an și anul viitor.

„Serviciile de informații rusești intenționează să intervină și în acest an în procesele electorale”, a declarat Musteața presei, potrivit Reuters.

15:21 Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare împotriva înalților comandanți ruși Serghei Ivanovici Kobylash și Viktor Nikolaevici Sokolov.

15:09 Roskomnadzor a blocat site-ul de internet al dicționarului de limbaj al semnelor „Spread The Sign” pentru că ar fi răspândit informații false despre operațiunea militară specială, pe care proprietarul resurselor nu le-a eliminat la cerere și în termenul stabilit de lege, a precizat serviciul de presă al Roskomnadzor pentru agenția rusă TASS.

Rusia și China vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună

14:57 Presa poloneză a relatat marți că trei obiecte neidentificate care arată ca niște baloane meteorologice au fost găsite în nord-estul țării, iar unele dintre ele aveau inscripții în chirilică.

Obiectele se aflau în districtul lacustru Mazury din Polonia, la o distanță cuprinsă între 20 de kilometri și 100 de kilometri de granița cu exclava rusă Kaliningrad. Radioul privat RMF FM a afirmat că niciunul dintre baloane nu avea atașat vreun dispozitiv special.

Emilia Plawska, de la poliția locală din Szczytno, a declarat presei că armata a fost notificată și va inspecta obiectele.

14:23Rusia și China vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună. Cele două țări ar vrea ca unitatea nucleară să fie instalată pe suprafața selenară până în 2033-2035, potrivit lui Iuri Borisov, șeful Roscosmos.

13:55Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat marţi, la reuniunea anuală a ambasadorilor ţării sale, că hegemonia occidentală a luat sfârşit şi că noua ordine mondială emergentă necesită evaluare şi analiză constante în vederea dezvoltării alianțelor cu alte țări „suveraniste”.

UE a propus un nou program pentru industria de apărare

13:42 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Serghei Chemezov, președintele producătorului rus de apărare Rostec, a declarat luni că cel mai avansat tanc principal de luptă (MBT) rusesc, T-14 Armata, a intrat în serviciul armatei ruse, dar nu va fi trimis în Ucraina. Chemezov a spus că acest lucru se datorează costurilor ridicate care limitează fabricarea la scară largă a MBT-ului Armata.
  • T-14 Armata și-a făcut debutul de Ziua Victoriei în 2015, dar s-a stricat în timpul unei repetițiilor. Armata 1 de tancuri a Gărzii trebuia să primească T-14 în 2021, însă este foarte puțin probabil ca livrarea către vreo unitate de front să fi avut loc. Următoarea generație de tancuri principale de luptă rusești a fost văzută în timpul unor exerciții din sudul Rusiei în decembrie 2022, iar agențiile de presă de la Kremlin au afirmat că va fi folosită în Ucraina.
  • Este aproape sigur că T-14 Armata nu a fost desfășurat până acum în Ucraina. Acest lucru se datorează, foarte probabil, potențialelor daune reputaționale cauzate de pierderea acestui vehicul de „prestigiu” în luptă și cerinței de a produce cantități mai mari de MBT-uri, care nu poate fi satisfăcută decât prin alte variante.

13:33 Comisia Europeană a propus marți un nou program pentru industria de apărare în valoare de 1,5 miliarde de euro, care va fi finanțat din bugetul Uniunii Europene între anii 2025 și 2027.

Noul program invită statele membre ale UE să achiziționeze în mod colectiv cel puțin 40% din echipamentele lor de apărare până în 2030, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Comisia a propus, de asemenea, să utilizeze o parte din profiturile obținute din activele rusești înghețate pentru a finanța achizițiile de arme pentru Ucraina. (Reuters)

13:19 Ministrul german al apărării Boris Pistorius a prezentat marți primele concluzii ale Bundeswehr privind conversația secretă dintre generalii săi care a provocat tensiuni puternice cu Moscova după ce a fost interceptată de Rusia.

Parlamentul European va discuta problema Tezaurului României

13:02 Eveniment major: Parlamentul European va discuta problema Tezaurului României, furat de ruși / Eugen Tomac: „Toate grupurile politice susțin adoptarea unei rezoluții” / Mugur Isărescu: România are un drept de creanță deplin valabil

12:14 O dezbatere urmată de un vot pe tema susținerii Ucrainei va avea loc pe 12 martie în Adunarea Națională franceză, iar pe 13 martie în Senat, au declarat marți surse parlamentare pentru AFP, iar Emmanuel Macron urmează să-i primească joi liderii partidelor pentru a discuta despre situația din Ucraina.

Palatul Elysée a anunțat la sfârșitul lunii februarie că a cerut guvernului să facă o declarație în fața Parlamentului „cu privire la acordul bilateral de securitate încheiat cu Ucraina” la 16 februarie, urmată de o dezbatere și un vot.

11:38 Serviciile secrete militare ucrainene (GUR) au efectuat un atac cu drone asupra unui depozit de petrol din regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a declarat marți pentru AFP o sursă din cadrul acestei structuri.

Potrivit acestei surse, atacul a lovit amplasamentul unei companii petroliere din satul Dolgoe, în districtul Goubkine, la aproximativ 90 km nord de Belgorod, capitala regiunii. (AFP)

Exporturile de armament elvețiene s-au prăbușit din cauza „neutralității” țării

11:06 Se apropie o nouă criză energetică? Oficialii Comisiei Europene pregătesc scenarii sumbre pentru iarna următoare.

O nouă criză energetică ar putea cuprinde Europa iarna următoare, când ar urma să expire acordul de tranzit de gaze dintre Ucraina și Rusia. Un document intern al Comisiei Europene, obținut de Politico, arată că oficialii de la Bruxelles sfătuiesc țările membre să se pregătească pentru noi scumpiri și să ia în calcul cele mai pesimiste scenarii.

10:57Elveția plătește scump pentru că a blocat livrările militare ale altor țări către Ucraina: Exporturile de armament s-au prăbușit anul trecut.

Exporturile elvețiene de armament s-au prăbușit cu mai mult de un sfert anul trecut, a anunțat marți guvernul, mai multe voci critice dând vina pentru această situație pe poziția neutră a țării, care a blocat reexportul de arme și muniții fabricate în Elveția către Ucraina.

10:54VIDEO GUR arată cum a scufundat nava rusească „Serghei Kotov” în Marea Neagră.

Directoratul Principal de Informații (GUR) al Ucrainei a publicat marți dimineața o înregistrare video care arată cum a atacat cu drone navale nava rusească de patrulare „Serghei Kotov” în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea.

Rușii acuză lovituri în regiunile Kursk și Belgorod

10:23 O gară a fost atacată în regiunea rusă Kursk, de la granița cu Ucraina, fără a fi raportate victime, potrivit guvernatorului regional Roman Starovoit, citat de France Presse.„Gara Glushkovo a fost ținta unor lovituri din partea ucraineană”, a scris Starovoit pe Telegram, adăugând că atacul „nu a provocat răniți”.

Loviturile au provocat un incendiu care a fost stins rapid și au avariat liniile de înaltă tensiune, lăsând gara Glushkovo și satul Koulbaki, aflat în apropiere, fără energie electrică, potrivit aceleiași surse.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a distrus în cursul nopții trei drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, care se află și ea la granița cu Ucraina.

09:46 Bosnia ar putea începe negocierile de aderare la UE în martie, dar Înaltul Reprezentant internațional în Bosnia atrage atenția asupra legăturii apropiate a unor politicieni cu Vladimir Putin.

„Trebuie să spunem clar că acest comportament antieuropean și această relație apropiată cu politica lui Putin privind războiul din Ucraina nu sunt acceptabile”, a declarat Christian Schmidt într-un interviu pentru AFP, referindu-se la relația președintelui rus cu liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik.

„Sunt puțin surprins (…) că nu toată lumea din Uniunea Europeană a înțeles că Dodik nu este un adevărat strateg, ci unealta altcuiva – și nu este exclus ca o parte din strategia sa să vină direct de la Moscova”, a adăugat Înaltul Reprezentant.

09:39 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că jurnaliștii germani vor trebui să părăsească Rusia dacă Berlinul va lua măsuri împotriva jurnaliștilor ruși din Germania, transmite agenția de presă RIA.

Zaharova a spus și că ambasadorii occidentali de la Moscova se amestecă în afacerile interne ale Rusiei și că acest comportament ridică semne de întrebare cu privire la activitatea lor în Rusia, a relatat și agenția TASS.

O navă rusească de patrulare, lovită de drone maritime pe Marea Neagră

09:07 Agenția de informații a armatei ucrainene (GUR) a precizat că unitatea sa specială Grupul 13 a atacat nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei rusești din Marea Neagră în apropiere de strâmtoarea Kerci

„Ca urmare a unui atac al dronelor maritime Magura V5, nava rusă Project 22160 Serghei Kotov a suferit avarii la pupa, la tribord și la babord”, a precizat aceasta, adăugând că nava valora aproximativ 65 de milioane de dolari.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, a scris marți, pe Telegram, că „flota rusă din Marea Neagră este un simbol al ocupației. Nu se poate afla în Crimeea ucraineană”.

08:31 Dronele maritime ucrainene au avariat o navă de patrulare a Flotei ruse a Mării Negre în largul Crimeei ocupate, a declarat marți pentru Reuters o sursă de informații ucrainene. „(A suferit) lovituri și daune semnificative”, a declarat sursa.

Potrivit unor informații neconfirmate de pe rețelele de socializare, ar fi vorba de o navă mare de patrulare, „Serhiy Kotov” (Project 22160). De asemenea, circulă un clip video neverificat ce ar arăta momentul loviturii.

08:26 Rusia a lansat azi-noapte din zona Balaklava din Crimeea 22 de drone de atac Shahed, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

„Unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian. Ca urmare a operațiunilor de luptă, apărarea aeriană a distrus 18 (drone) „Shahed” în cadrul regiunii Odesa”, a spus sursa citată.

Belgia a expulzat zeci de așa-ziși diplomați ruși

08:22 Armata ucraineană a afirmat că forțele sale au blocat înaintarea rusă în jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, cucerit de inamic luna trecută, dar că trupele Moscovei se regrupează într-o zonă mai la sud.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmytro Lykhoviy, a recunoscut într-o intervenție la televiziunea națională că forțele rusești controlează parțial alte două sate în zonă, dar a adăugat că avansul lor a fost oprit.

„În acest sector, cel mai fierbinte al asaltului direct al Rusiei, reușim să stabilizăm situația, iar înaintarea inamicului a fost oprită”, a spus el. „Inamicul depune eforturi uriașe, dar nu face niciun progres”, a adăugat Lykhoviy.

06:54 Alexander De Croo a anunțat că zeci de spioni ruși au fost arestați în Belgia

„În ultimele luni, Belgia a expulzat zeci de așa-ziși diplomați ruși. Pe hârtie, sunt diplomați, dar știm foarte bine că desfășoară și alte activități în Belgia. Belgia a făcut-o de mai multe ori fără să vorbească prea mult despre asta. Sunt activități de spionaj, activități de destabilizare, știm că se întâmplă în Belgia”, asta a afirmat Alexander De Croo.

01:03 VIDEO Zelenski: Am înţeles care este următorul plan al inamicului, îl vom contracara.

Preşedintele ucrainean a declarat luni seară că a primit un raport din partea şefului serviciului de informaţii externe al ţării, Oleksandr Litvinenko, referitor la „zonele internaţionale sensibile” şi „planurile actuale ale Rusiei” şi a promis că acesta vor fi zădărnicite.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro