Sari direct la conținut

Rusia, de neoprit în Ucraina pentru cel puțin doi ani, arată un raport al agențiilor de informații lituaniene

HotNews.ro
Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMP, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images
Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMP, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

Prețurile ridicate ale petrolului, eludarea sancțiunilor și investițiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina la intensitatea actuală pentru încă cel puțin doi ani, se arată într-un raport al agențiilor de informații lituaniene, informează Reuters.

Rusia și-a reformat și consolidat armata care a luptat în Ucraina în 2023 și este pe cale să își extindă capacitățile militare de-a lungul graniței sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care a aderat la alianță anul trecut, au afirmat agențiile de informații lituaniene în evaluarea anuală a amenințărilor cu care se confruntă țara baltică.

„Moscova este capabilă să evalueze lecțiile învățate și să își îmbunătățească eficacitatea de luptă”, potrivit raportului care a fost pus sub embargo pentru publicare joi dimineață.

Raportul a fost făcut de către două agenții: Departamentul de contrainformații al Securității de Stat și Serviciul de Informații și Securitate al Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale din Lituania.

Ministrul rus al apărării a declarat marți că Rusia și-a întărit forțele militare în nordul și vestul țării ca răspuns la ceea ce Moscova consideră că este o acumulare de forțe NATO la granițele sale.

Lituania, vecină atât cu Rusia, cât și cu aliatul său Belarus, a fost odată condusă de Moscova, dar este acum membră a NATO și a Uniunii Europene.

Potrivit agențiior de informații lituaniene, serviciile secrete rusești depun eforturi de a se sustrage sancțiunilor impuse industriei de apărare a țării după ce a invadat Ucraina.

În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme și muniție doar de către Iran și Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacțiile internaționale ale Rusiei, se mai precizează în raport.

De asemenea, de când Rusia a desfășurat focoase nucleare în Belarus în 2023, a construit în mod constant infrastructura pentru utilizarea lor acolo.

Raportul mai precizează că agențiile de informații rusești și belaruse și-au intensificat eforturile de recrutare a lituanienilor care traversează granița, iar autoritățile au reținut mai mulți cetățeni ai țării în 2023, pe care i-au acuzat că au furnizat date pentru serviciile de informații belaruse în schimbul banilor.

China și-a sporit eforturile de spionaj în Lituania în 2023, după decizia autorităților de la Vilnius de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său în 2021, potrivit raportului citat de Reuters.

Raportul a precizat că s-a constatat „actori cibernetici afiliați cu China” au fost descoperiți în mod regulat verifică dacă instituțiile guvernamentale lituaniene au vulnerabilități „cu scopul de a pătrunde în rețelele lor” și de a sustrage date”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro