Sari direct la conținut

Franța ar putea apela la o măsură excepțională pentru a accelera livrările de armament către Ucraina

HotNews.ro
Sisteme franceze de armament pregatite pentru a fi trimise Ucrainei, Foto: Bob Edme / AFP / Profimedia Images
Sisteme franceze de armament pregatite pentru a fi trimise Ucrainei, Foto: Bob Edme / AFP / Profimedia Images

Guvernul francez ar putea rechiziționa fabrici de muniții și armament, o măsură excepțională impusă de regulă pe timp de război, pentru a accelera producția și livrările către forțele armate ucrainene, a declarat marți ministrul apărării Sebastien Lecornu, citat de Reuters.

Lecornu, în prerogativele căruia ar intra o astfel de măsură, a declarat că este „pregătit” să își folosească puterile în acest sens pentru a prioritiza livrările de arme și proiectile de care Ucraina are nevoie pe câmpul de luptă.

„Aceste întrebări sunt pe masă”, a afirmat el în timpul unei conferințe de presă, adăugând că liniile de producție și stocurile franceze de proiectile și rachete antiaeriene ​sunt cele pe care sunt puse cele mai mari presiuni din cauza necesităților Ucrainei.

Comentariile sale vin după ce pe 12 martie guvernul francez a prezentat în legislativul de la Paris strategia de asistență pentru Ucraina, premierul Gabriel Attal spunându-le deputaților că o victorie a Rusiei în război ar fi un „cataclism” pentru francezi.

„Nu ne impunem nicio limită în fața Rusiei, care nu-și stabilește nicio limită”, a subliniat premierul francez. El a insistat asupra riscurilor „concrete” și „tangibile” ale unei victorii rusești asupra „vieții de zi cu zi” a francezilor, un „cataclism pentru puterea lor de cumpărare”: „o inflație alimentară de zece ori mai mare, o explozie a prețurilor la energie de zece ori mai mare”.

Luna trecută președintele Emmanuel Macron a produs neliniște în rândul aliaților din NATO după ce a declarat că nu poate exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

Ulterior mai mulți oficiali de rang înalt de la Paris, printre care ministrul de externe Stephane Sejourne și șeful Statului Major francez, au ieșit să explice că Macron nu se referea la trimiterea unor trupe în roluri de luptă în Ucraina.

„Intenţia preşedintelui francez este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de miza situaţiei din Ucraina”, a explicat şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard. „Armata ucraineană nu are neapărat nevoie de trupe care să producă efecte alături de ea. Ea luptă cu mult curaj şi este deja remarcabil de eficientă”, a subliniat generalul Burkhard.

Franța a avertizat că Rusia va amenința România și Republica Moldova dacă va ieși victorioasă în Ucraina

Președintele Macron a lansat luna aceasta un nou avertisment privind expansionismul vizat de omologul său rus Vladimir Putin, afirmând că liderul de la Kremlin ar putea lua în vizor țara noastră și Republica Moldova dacă triumfă în Ucraina.

„Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”, a avertizat el pe 15 martie.

„Dacă situația se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiți și vom fi pregătiți să luăm deciziile necesare pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga niciodată”, a mai afirmat Emmanuel Macron într-un interviu televizat.

„Securitatea” poporului francez depinde de „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, a afirmat el, spunând că cei care stabilesc „limite” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei „aleg înfrângerea”.

Războiul din Ucraina este „existențial pentru Europa noastră și pentru Franța”, a insistat șeful statului francez. „Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero” și „nu vom mai avea nicio securitate”, a adăugat el.

Ce arme a trimis Franța Ucrainei

Ministerul francez al apărării a publicat pe 4 martie lista completă a armelor pe care Parisul le-a trimis Ucrainei pentru a se apăra în fața agresiunii rusești, arătând că a furnizat Kievului sisteme de apărare antiaeriană, lansatoare multiple de rachete, sisteme de artilerie, vehicule blindate, drone, camioane, arme de calibru mic, ambarcațiuni militare, carburant și alte tipuri de echipamente.

Printre sistemele militare trimise de Paris Kievului se numără 6 sisteme de apărare antiaeriană Mistral, două sisteme de apărare antiaeriană Crotale și unul SAMP-T. Pe lângă acestea, Ucraina a mai primit din partea Franței:

  • 6 obuziere TRF1;
  • 10 mortiere grele cu calibrul de 120 de milimetri;
  • 60 de drone și 10 sisteme de detectare a dronelor;
  • peste un milion de cartușe pentru arme cu calibrul mic.

Valoarea totală a acestor echipamente se ridică la aproximativ 2,6 miliarde de euro însă ministerul francez al apărării a menținut clasificate unele date, ca de exemplu numărul de rachete furnizate pentru sistemele de apărare antiaeriană Crotale sau numărul de rachete SCALP, echivalentul francez al rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow trimise de Marea Britanie Ucrainei.

Noua strategie privind asistența pentru Ucraina pe care a adoptat-o guvernul francez prevede asistență militară de până la 3 miliarde de euro pentru Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro