Rusia susține că este „extrem de greu de crezut” că ISIS-K a comis atentatul terorist de la Moscova
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat miercuri că este „extrem de greu de crezut” că Statul Islamic ar fi avut capacitatea să lanseze atacul terorist de vinerea trecută de la Crocus City Hall din Moscova, relatează Reuters.
„Ei s-au expus. Ei [Statele Unite] au început să strige, nu pentru a cere o anchetă, ci ca să scoată Ucraina din atac. Prejudecățile și implicarea lor în această poveste sunt evidente”, a mai declarat ea miercuri în timpul unui briefing cu presa, adăugând că, dacă Ucraina într-adevăr nu a fost implicată în atac, „primele declarații ale americanilor ar fi trebuit să fie despre necesitatea de a investiga și prezenta faptele”.
Zaharova pare să facă referire la faptul că administrația președintelui Joe Biden a declarat la câteva ore după atac că a avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atac terorist la Moscova și că nu există nicio dovadă privind implicarea Ucrainei.
De altfel, Zaharova a reacționat încă de vineri seara la aceste declarații ale Washingtonului.
„Casa Albă a declarat că nu vede niciun semn că Ucraina sau ucrainenii sunt implicați în atacul terorist de la Moscova”, a declarat ea. „Pe ce bază trag oficialii de la Washington concluzii în mijlocul unei tragedii despre nevinovăția cuiva?”, a mai spus aceasta.
Zaharova a adăugat că, dacă Washingtonul are informații, acestea ar trebui împărtășite și că, dacă Washingtonul nu are informații, „nu ar trebui să vorbească în acest mod”.
Șeful FSB susține deopotrivă că SUA au avertizat Rusia despre pericolul unui atentat, dar că ar fi fost implicate în organizarea sa
Alexandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate de la Moscova, a admis marți că Rusia a fost avertizată de SUA cu privire la pericolul unui atac terorist, dar că avertismentul a fost unul „general” și că informațiile nu s-au confirmat la momentul respectiv.
În pofida avertismentului american, Bortnikov a mai declarat marți că, deși FSB nu a identificat încă cine a ordonat atacul din 22 martie, „există indicii” privind implicarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Ucrainei.
„Desigur că Ucraina”, a declarat marți și Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, după ce a fost întrebat de un reporter dacă în spatele atacului terorist se află Ucraina sau ISIS-K. Această organizație teroristă, o ramură a Statului Islamic, a revendicat atentatul la câteva ore după comiterea sa și a publicat fotografii cu presupușii atacatori.
O analiză publicată luni de HotNews.ro arăta însă că mass-media rusă și propagandiștii Moscovei au ignorat aproape complet faptul că ISIS-K a revendicat atacul care a spulberat ce-a mai mare promisiune făcută de Vladimir Putin rușilor.
Miercuri, anchetatorii ruși au anunțat că vor studia „cererea unor parlamentari” de a investiga ceea ce aceştia au numit „organizarea, finanţarea şi executarea de acte teroriste” împotriva Rusiei de către Statele Unite şi alte ţări occidentale.
Pe același subiect: