Sari direct la conținut

Șefa Găgăuziei, după semnarea unui acord la Moscova: „Rusia a salvat din nou poporul nostru”

HotNews.ro
Evghenia Gutul alaturi de presedintele Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images
Evghenia Guțul alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, şi preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, au anunţat că au semnat marţi, la Moscova, un acord privind utilizarea cardurilor ruseşti „Mir” în regiunea autonomă, o măsură ce îi va permite să depășească „blocajul economic” impus de Guvernul de la Chișinău, potrivit presei de peste Prut, preluată de News.ro.

Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, şi Dmitri Konstantinov s-au dus la Moscova „într-o vizită de lucru” la doar o lună după ce ei au mai fost în Rusia, la un forum la Soci, ocazie cu care guvernatoarea s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin şi s-a fotografiat cu el, ceea ce a dat naştere unor dezbateri aprinse la Chişinău.

Guţul, Konstantinov şi preşedintele băncii ruseşti Promsviazbank, Petr Fradkov, au semnat marţi un acord pentru utilizarea cardurilor „Mir” pe teritoriul Găgăuziei.

„În Moldova, cetăţenii trăiesc în sărăcie extremă”

„În Moldova, cetăţenii trăiesc în sărăcie extremă. Pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din Găgăuzia, am cerut conducerii Promsviazbank să ofere asistenţă umanitară Găgăuziei, adică finanţare suplimentară de la prietenii noştri care vor să ne ajute. (…) Ne dorim ca până la 1 mai pensionarii şi angajaţii de stat ai Găgăuziei să poată obţine ceea ce merită. Şi merită o viaţă mai bună”, a declarat Guţul presei ruse, citată de NewsMaker.

Acordul va oferi fonduri suplimentare pentru angajaţii de stat şi pensionarii din Găgăuzia. În plus, acordul prevede că rudele rezidenţilor din Găgăuzia care locuiesc în Rusia vor primi servicii „speciale” suplimentare, la un tarif separat.

Guţul a precizat că în Găgăuzia sunt aproximativ 20.000 de pensionari şi circa 5.000 de angajaţi ai statului.

„Vom acorda asistenţă în obţinerea cardurilor bancare pentru pensionarii noştri şi angajaţii de stat, toţi cei care au dreptul la indemnizaţiile şi plăţile promise. Acesta este un moment foarte important pentru noi. Rusia a salvat din nou poporul nostru şi şi-a confirmat statutul de prieten şi protector al poporului găgăuz. Specialiştii noştri lucrează deja la problemele tehnice, organizatorice şi juridice ale acestui program. Mai este mult de lucru, dar ştim deja sigur că victoria va fi a noastră!”, a scris ulterior Guţul pe reţelele sociale.

Regiunea, care oficial se numește „Găgăuz Yeri”, a fost înființată la începutul 1990 pentru a proteja drepturile minorității găgăuze de pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, mulți dintre locuitorii Găgăuziei sunt nostalgici după Uniunea Sovietică, vorbesc doar limba rusă (deși limba oficială în Moldova este româna, iar limba găgăuzilor este apropiată de turcă) și își văd viitorul doar alături de Federația Rusă.

Și asta în condițiile în care Moldova a devenit țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, în iunie 2022.

ISW: Kremlinul se foloseşte de actorii pro-ruşi din Moldova pentru a justifica o potenţială agresiune împotriva Chişinăului

Kremlinul încearcă probabil să folosească actorii pro-ruşi din Moldova pentru a destabiliza democraţia şi societatea moldovenească, pentru a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE) sau chiar pentru a justifica viitoare operaţiuni hibride sau convenţionale împotriva Moldovei, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) după interviul pe care guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, l-a acordat televiziunii ruse de stat Pervîi Kanal.

Guvernatoarea regiunii autonome moldoveneşti pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guţul, afiliată Kremlinului, a insinuat că oficialii români controlează guvernul moldovean, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de eforturi ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene pro-occidentale, susține ISW.

Guţul a afirmat luni, în timpul unui interviu acordat televiziunii de stat Pervîi Kanal, că, dacă Găgăuzia ar începe un proces de separare de Republica Moldova, va exista o reacţie nu numai din partea guvernului moldovean de la Chişinău, ci şi din partea Bucureştiului, despre care Guţul a afirmat că este cel care „controlează” autorităţile moldoveneşti, insinuând că Moldova nu este suverană.

Guţul a susţinut că autorităţile moldoveneşti ar putea răspunde la secesiunea găgăuză cu „declaraţii zgomotoase şi ameninţătoare” sau ar putea desfăşura forţe în Găgăuzia şi a afirmat că unirea dintre Moldova şi România ar însemna „moartea” Moldovei, a limbii şi culturii moldoveneşti, rezumă ISW, care aminteşte, de asemenea că, vineri, Guţul a afirmat că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de secesiune de Republica Moldova, în cazul în care Moldova se va uni cu România.

Interviul acordat de Guţul televiziunii de stat ruse are probabil ca scop stabilirea condiţiilor pentru a justifica o potenţială viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei în faţa vorbitorilor de limbă rusă şi a publicului pro-rus din Găgăuzia, din republica separatistă pro-rusă moldovenească Transnistria şi din alte zone pro-ruse din Europa şi Asia Centrală, precum şi din Rusia însăşi, mai comentează experții de la ISW.

„NATO controlează Ucraina şi se foloseşte de Ucraina pentru a ameninţa Rusia”

Kremlinul consideră probabil că eforturile sale în Moldova fac parte dintr-un conflict geopolitic existenţial mai larg al Rusiei cu Occidentul, adaugă Institutul, care menţionează că Ministerul rus al Afacerilor Externe şi oficiali ai săi au insinuat recent că ţările occidentale ghidează cumva politica de securitate naţională şi în cazul guvernului armean şi au afirmat că Finlanda „şi-a pierdut independenţa în luarea deciziilor de politică externă” de la aderarea sa la NATO.

Anterior, arată ISW, Kremlinul a făcut afirmaţii false similare, potrivit cărora NATO controlează Ucraina şi se foloseşte de Ucraina pentru a ameninţa Rusia, pentru a submina suveranitatea ucraineană şi a justifica invazia rusă în Ucraina.

Kremlinul va continua probabil să afirme că diferitele sale state-ţintă nu sunt pe deplin suverane pentru a stabili condiţiile informaţionale pentru operaţiuni hibride sau convenţionale ruseşti împotriva lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro