Sari direct la conținut

Ucraina a adoptat mult-așteptata lege a mobilizării pentru a-și spori numărul de militari. Semnele de întrebare după decizia parlamentului

HotNews.ro
Soldați ucraineni, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege pentru a revizui normele ce guvernează modul în care armata mobilizează civili în rândurile sale. Rămâne neclar câți noi recruți vor putea fi mobilizați, dacă aceștia vor avea armele necesare și când anume vor fi lăsați la vatră militarii care se află pe front de la debutul războiului, scrie Reuters.

Legea adoptată joi, care mai are nevoie de semnătura președintelui Volodimir Zelenski, este considerată crucială pentru șansele Ucrainei de a face față Rusiei, într-un moment crucial al războiului.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a declarat miercuri că armata rusă este acum cu 15% mai mare decât atunci când a invadat Ucraina.

Proiectul de lege a fost adoptat în lectură finală cu o majoritate de 283 de voturi, după luni de deliberări, a scris Iaroslav Jelezniak, un deputat al partidului Holos, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ce este clar e că proiectul de lege nu stabilește nicio limită pentru perioada de timp pe care soldații mobilizați trebuie să o servească pe front, o chestiune extrem de sensibilă pentru miile de ucraineni care s-au înrolat în armată atunci când Rusia a lansat invazia la scară largă.

Un proiect de lege anterior propusese stabilirea unei limite de timp, dar legiuitorii au renunțat la aceasta, după ce liderii militari au spus că demobilizarea ar pune în pericol liniile de apărare.

Decizia a stârnit critici din partea militarilor aflați pe front de multă vreme care așteaptă acum să afle când se vor întoarce acasă.

Potrivit unei scrisori obținute de publicația Ukrainska Pravda și publicate pe 9 aprilie, eliminarea demobilizării din proiectul de lege a venit la cererea comandantului-șef al forțelor armate Oleksandr Sîrski.

Prevederile legii

Legea obligă bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să își actualizeze datele personale la autoritățile militare, permițând birourilor de recrutare să vadă mai ușor cine poate fi chemat în armată, în fiecare regiune.

Bărbații de vârstă militară ar fi obligați prin lege să aibă tot timpul asupra lor documentul de înregistrare primit de la biroul de recrutare. Ofițerii de recrutare ar putea cere acest document pe stradă.

Legea interzice persoanelor care nu respectă regulile de mobilizare să conducă vehicule. Un proiect anterior propusese pedepse dure, cum ar fi înghețarea activelor pentru astfel de persoane, dar această măsură a fost eliminată în urma protestelor publice.

Un alt proiect de lege care propune amenzi pentru cei care nu se supun recrutării a trecut de prima lectură.

Legea marțială le interzice bărbaților de vârstă militară să plece în străinătate, dar nu există nicio procedură de chemare în armată a ucrainenilor care se află în străinătate.

Însă legea adoptată prevede că, pentru a beneficia de servicii consulare, cum ar fi reînnoirea pașapoartelor, bărbații ucraineni ar trebui să prezinte documentele de înregistrare militară.

Legea propune de asemenea oferirea de avantaje financiare pentru persoanele care se oferă voluntar să lupte în armată și semnează un contract militar. În special, aceste bonusuri ar putea include un certificat pentru cumpărarea unui vehicul și asistență financiară pentru plata primei ipoteci.

Noua lege ar urma să elimine recrutarea obligatorie pentru bărbații ucraineni cu vârsta de 18 ani sau mai mult și să o înlocuiască cu o pregătire militară de bază pentru toți bărbații, începând cu septembrie 2025.

O nouă dispoziție din lege ar permite persoanelor care au fost condamnate și cărora li s-a acordat o pedeapsă cu suspendare să servească în armată. În prezent, condamnaților le este interzis orice tip de serviciu militar.

După ce sunt mobilizați, toți bărbații trebuie să urmeze o pregătire obligatorie înainte de a fi trimiși într-o zonă de luptă. În unele cazuri, autoritățile ar putea să confiște vehicule de la cetățeni și întreprinderi pentru nevoile armatei.

Un mesaj pentru partenerii Ucrainei

Parlamentarul Oleksandr Fedienko a declarat că adoptarea legii privind mobilizarea a trimis un „mesaj partenerilor noștri că suntem gata să ne recucerim teritoriul și avem nevoie de arme”. Neclar este, deocamdată, dacă toți militarii care ar putea fi mobilizați în urma legii vor avea suficente arme și muniții pentru a merge pe front.

Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre, a făcut apel la începutul acestei săptămâni la ucraineni să se înroleze în armată sau să fie gata să servească în armată. „Trebuie să ne dăm seama că nimeni nu va putea să stea liniștit”, a scris el pe Facebook.

„Nu contează cât de mult ajutor primim, nu contează câte arme avem, ne lipsesc oamenii! Echipamentul nu se conduce singur, arma nu trage singură, iar drona nu va zbura singură”, a mai spus el.

Parlamentul ucrainean a avut nevoie de mai multe luni pentru a supune proiectul de lege la un vot final în această săptămână, politicienii acuzându-se reciproc de redactarea unor amendamente prost formulate și de lipsa voinței politice de a aproba modificări nepopulare.

Peste 4.000 de amendamente au fost depuse după ce prima lectură a fost adoptată în februarie.

Într-un interviu pentru HotNews, politologul ucrainean Olexii Haran, profesor de politică comparată la Universitatea Națională din Kiev-Academia Mohyla, a explicat că Kievul poate aduna suficienți noi recruți, dar că trebuie să facă acest lucru în mod inteligent.

„Dacă se analizează sondajele actuale, vedem că sunt mulți oameni care nu vor să meargă la război, ceea ce este de înțeles. Dar totuși, 35% dintre ucraineni sunt gata să se înroleze în armată”, spune Haran.

„Nu ar trebui să vânăm oameni pentru a-i aduce în armată. Acest lucru nu va fi eficient. Dacă ne bazăm pe sondaje, care arată că destul de mulți oameni sunt pregătiți să fie mobilizați, atunci trebuie doar să îi abordăm și să le explicăm unde vor fi folosiți și sub ce formă, pentru că nu toată lumea ar merge, de fapt, în brigăzile de asalt”, a subliniat el.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro