Sari direct la conținut

Ce înseamnă că Rusia și-a intensificat atacurile împotriva Ucrainei: Câte rachete, drone și bombe ghidate a folosit Kremlinul în doar o luna – Zelenski

HotNews.ro
lansarea unei rachete Zircon de pe frgata Amiral Gorskov, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
lansarea unei rachete Zircon de pe frgata Amiral Gorskov, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

În timp ce Kievul încă așteaptă sosirea noului ajutor militar din partea SUA, Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, folosind potrivit președintelui Zelenski sute de rachete și drone și mii de bombe ghidate.

Astfel, Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate doar în atacurile din luna aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

„Doar forţa poate opri această teroare – forţa poporului nostru, forţa unităţii lumii, forţa presiunii asupra Rusiei, forţa sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, forţa soldaţilor noştri care ţin linia frontului”, a scris Zelenski pe Telegram.

Cu toate acestea, martie pare să fi fost și mai neagră pentru ucraineni, întrucât potrivit aceluiași Zelenski, forțele Kremlinului au lansat în această lună peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone și 400 de rachete asupra Ucrainei.

Rusia și-a sporit utilizarea bombelor ghidate lansate din aer în zonele de pe linia frontului în ultimele luni. Acestea sunt lansate din avioane de război în interiorul teritoriului controlat de Rusia și planează spre ținte cu viteză mare.

Pentru Moscova, acestea au devenit o modalitate eficientă de a lansa cantități mari de explozibili asupra tranșeelor și clădirilor ucrainene din apropierea frontului, o abordare care favorizează puterea exploziei în detrimentul preciziei.

Câte rachete au lansat rușii în doi ani de război

Asta în contextul în care potrivit unei informări din februarie a Ministerului ucrainean al Apărării, Kremlinul a lansat de la începutul războiului în 2022 peste 8.000 de rachete și 4.600 de drone.

În această primăvară, Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii civile şi energetice a Ucrainei, în timp ce Kievul aştepta un ajutor suplimentar din partea aliaţilor săi, iar apărarea sa aeriană era la limită.

Atacurile rusești au afectat jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu publicat miercuri în Foreign Policy, potrivit The Kyiv Independent.

„Voi îndrăzni să spun că, dacă o altă țară ar suferi această distrugere a sistemului energetic, ar arăta mult, mult mai rău decât Ucraina. Rezistăm pentru că am învățat multe”, a declarat Kuleba pentru Foreign Policy.

„Jumătate din sistemul nostru energetic este avariat și noi încă trebuie să conducem țara, să conducem efortul de război și să adunăm sprijinul lumii”, a mai spus Kuleba.

Câte rachete avea Rusia în stoc la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Ucrainei

Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda.

De asemenea, Rusia mai deținea 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibr și de 10 pentru Oniks.

Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

La începutul lunii aprilie, Direcția de informații militare a Ucrainei a raportat că Rusia avea aproximativ 950 de rachete operativ-tactice și strategice cu o rază de acțiune de peste 350 de kilometri și ar putea fi capabile să efectueze mai multe atacuri combinate până când va avea nevoie de o pauză pentru a acumula resurse.

Citește și:

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro