Ce au descoperit oficialii de la Kiev când au analizat resturile rachetelor nord-coreene lansate de Rusia în Ucraina
Procurorii ucraineni au examinat resturi de la 21 dintre cele aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene lansate de Rusia, încercând să evalueze amenințarea reprezentată de cooperarea Moscovei cu Phenianul. Biroul procurorului suprem al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat pentru Reuters că rata de eșec a acestor rachete pare să fie foarte ridicată. Totuși, atacurile au ucis 24 de persoane, au rănit 115 și au avariat mai multe clădiri rezidențiale și instalații industriale.
„Aproximativ jumătate dintre rachetele nord-coreene și-au pierdut traiectoriile programate și au explodat în aer; în astfel de cazuri, resturile nu au fost recuperate”, au declarat oficialii procuraturii.
Rachetele nord-coreene reprezintă doar o parte din arsenalul folosit de Rusia în timpul războiului său din Ucraina, dar presupusa lor utilizare a provocat alarmă de la Seul la Washington, deoarece ar putea anunța sfârșitul unui consens de aproape două decenii între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU privind împiedicarea Phenianului de a-și extinde programele nucleare și balistice.
Dincolo de faptul că a oferit Coreei de Nord posibilitatea de a testa rachete, Rusia a luat măsuri care vor îngreuna monitorizarea de către ONU a sancțiunilor impuse Phenianului în 2006.
Luna trecută, Moscova a blocat prin veto prelungirea anuală a misiunii monitorilor de sancțiuni ONU, care, timp de 15 ani, au urmărit aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord.
China, unul dintre cei cinci membri permanenți din Consiliul de Securitate, alături de Rusia, Statele Unite, Marea Britanie și Franța, s-a abținut de la vot.
Cu câteva zile înainte ca mandatul său să expire, grupul de experți a prezentat un raport care confirmă pentru prima dată că, încălcând sancțiunile ONU, o rachetă balistică de fabricație nord-coreeană, cunoscută sub numele de Hwasong-11, a lovit orașul ucrainean Harkov.
Acest lucru, precum și veto-ul Moscovei, subliniază modul în care Rusia și Coreea de Nord și-au intensificat relațiile bilaterale dincolo de acordurile tranzacționale, a declarat Edward Howell, expert în Coreea de Nord la Universitatea Oxford, citat de Reuters.
„Există o moștenire de durată care se conturează acum, și anume faptul că Coreea de Nord, prin faptul că este asigurată de sprijinul Rusiei, este într-adevăr capabilă să submineze instituții internaționale cheie precum Consiliul de Securitate al ONU”, a spus el.
Zeci de morți sau răniți
În ciuda eșecului de la ONU, Kostin a declarat că biroul său va continua ancheta.
Biroul procurorului a declarat că, atunci când nu au putut fi colectate resturi de la locurile de impact, rachetele Hwasong-11, care sunt numite și KN-23 în Occident, au fost identificate prin examinarea traiectoriilor de zbor, a vitezei și a locurilor de lansare.
Ultima utilizare înregistrată a unei KN-23 a avut loc la 27 februarie, a declarat biroul procurorului, adăugând că numărul total de lansări pe care le-a identificat corespunde cu informațiile care arată că Coreea de Nord a livrat aproximativ 50 de rachete balistice Rusiei.
Potrivit Statelor Unite, Rusia a primit rachete balistice și de artilerie din Coreea de Nord după ce liderul țării, Kim Jong Un, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru un summit în septembrie anul trecut.
Cele 21 de cazuri în care au fost colectate resturi includ trei situații care rachetele au fost trase asupra capitalei ucrainene Kiev și a regiunii înconjurătoare, a precizat biroul lui Kostin. Celelalte au lovit regiunile Harkov, Poltava, Donețk și Kirovohrad.
Atacurile, care au început la 30 decembrie 2023, au ucis 24 de persoane, au rănit 115 și au avariat mai multe clădiri rezidențiale și instalații industriale, a precizat biroul.
Cele aproximativ 50 de rachete au fost lansate din mai multe locații, inclusiv din regiunile vestice ale Rusiei Belgorod, Voronej și Kursk, a adăugat aceasta.
Declarația ucraineană nu a precizat dacă vreuna dintre rachete a fost doborâtă de apărarea aeriană. Rachetele balistice sunt, de obicei, greu de interceptat din cauza traiectoriei și vitezei lor.
Potrivit biroului lui Kostin, autoritățile ucrainene investigau în continuare dacă Phenianul a trimis instructori pentru a monitoriza lansările de rachete balistice.