Sari direct la conținut

Obiectivul strategic al Moscovei în Harkov, unde forțele rusești au avansat 5 kilometri

HotNews.ro
Soldați ruși pe linia frontului din Ucraina, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Soldați ruși pe linia frontului din Ucraina, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Forțele ruse au început vineri dimineață o operațiune ofensivă de-a lungul frontierei ruso-ucrainene în nordul regiunii Harkov și au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic, notează analiștii de la Instititul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina.

Forțele rusești desfășoară probabil faza inițială a unei operațiuni ofensive la nord de orașul Harkov, care are obiective operaționale limitate, dar care este menită să obțină efectul strategic de a atrage trupele ucrainene din alte sectoare critice ale frontului din estul Ucrainei.

Până în prezent, forțele rusești au lansat două eforturi limitate în zonă, unul la nord de orașul Harkov, în direcția Lyptsi, și altul la nord-est de orașul Harkov, în apropiere de Vovchansk.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că grupuri blindate ofensive rusești de o mărime nespecificată au încercat să străpungă apărarea ucraineană în apropiere de Vovchansk la primele ore ale dimineții și că luptele au continuat în zonă după ce forțele ucrainene au respins atacurile rusești.

Surse rusești și ucrainene au declarat că forțele rusești au început, de asemenea, asalturi cu infanterie grea între Strilecha (la nord de Lyptsi) și Zelene (la nord-est de Lyptsi) cu o noapte înainte de ofensiva terestră.

Avans de cinci kilometri pentru ruși în Harkov

Sursele rusești și ucrainene au raportat că forțele rusești au intensificat în mod semnificativ atacurile aeriene, bombardamentele și loviturile cu sistemele de rachete cu lansare multiplă împotriva pozițiilor, logisticii și infrastructurii ucrainene înainte și în timpul operațiunilor ofensive rusești în aceste zone.

Jurnalistul ucrainean Iuriy Butusov și publicația ucraineană Ukrainska Pravda au relatat că forțele rusești au cucerit Strilecha, Krasne, Pylna și Borisivka (toate la nord spre nord-est de Lyptsi), iar Butusov a spus că forțele rusești au stabilit un punct de sprijin în zona cu o adâncime de cinci kilometri și o lățime de 10 kilometri.

Imaginile geolocalizate au confirmat faptul că forțele rusești au cucerit Pylna și au avansat la sud de această așezare, iar sursele rusești au afirmat, de asemenea, pe scară largă că forțele rusești au cucerit Strilecha, Krasne și Borisivka, notează ISW.

Datele NASA Fire Information for Resource Management de ziua de vineri indică faptul că lupte grele au avut loc probabil în aceste patru așezări și în apropierea lor.

Analiștii de la ISW apreciază cu un grad ridicat de încredere, pe baza unor rapoarte ucrainene credibile și a preponderenței dovezilor, că forțele rusești au cucerit Strilecha, Krasne și Borisivka, dar nu a observat încă o confirmare geolocalizată a acestei evaluări.

De asemenea, milbloggeri ruși au afirmat că forțele rusești au cucerit Zelene, Ohirtseve și Hatyshche (ambele la vest de Vovchansk), deși ISW nu a observat confirmarea acestor afirmații.

Forțele rusești vor profita de poziția lor tactică în nordul regiunii Harkov

O sursă militară ucraineană de rang înalt a afirmat că inamicul a avansat circa un kilometru şi încearcă să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica atacurile pe teritoriul Rusiei din regiunile ucrainene Harkov şi Sumî.

ISW apreciază că forțele rusești au avansat în direcția Vovchansk, dar nu a observat suficiente dovezi pentru a evalua o urmă aproximativă a liniei frontului în zona imediată. Surse ucrainene au raportat că luptele au continuat în apropiere de Krasne.

ISW apreciază că forțele rusești au avansat în direcția Vovchansk, dar nu a observat suficiente dovezi pentru a evalua care este cu aproximație linia frontului în zonă.

Forțele rusești vor profita probabil de poziția lor tactică în nordul regiunii Harkov în zilele următoare pentru a-și intensifica operațiunile ofensive și pentru a continua faza inițială a unui efort ofensiv menit probabil să respingă forțele ucrainene de la granița cu regiunea Belgorod și să avanseze până în raza de acțiune a artileriei a orașului Harkov, mai apreciază think-tank-ul american.

Cu toate acestea, eforturile limitate pe care forțele rusești le desfășoară în prezent nu sugerează că urmăresc imediat o operațiune ofensivă de amploare pe scară largă pentru a încercui și cuceri orașul Harkov.

Rușii vor să atragă forțele ucrainene pe axa Harkov

Operațiunile ofensive rusești de-a lungul frontierei au probabil obiectivul strategic de a atrage și concentra forțele ucrainene pe această axă pentru a permite forțelor Moscovei să avanseze în alte zone din estul Ucrainei.

ISW continuă să evalueze că forțele rusești vor avea probabil dificultăți în a cuceri orașul Harkov, în cazul în care vor încerca să facă acest lucru.

Forțele rusești au decis probabil să lanseze aceste operațiuni ofensive pentru a profita cât mai mult de timpul relativ scurt rămas până când ajutorul occidental va ajunge pe linia frontului ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 808-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro