Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 809: Putin îl schimbă pe Șoigu de la Ministerul Apărării / Kremlinul acuză Ucraina că a lovit un bloc din Belgorod, susținând că există mai mulți morți și răniți / Rusia susține că a cucerit alte patru localități din Harkov

Bombardament rusesc în Harkov, Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Avalon / Profimedia
Bombardament rusesc în Harkov, Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Avalon / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afimat duminică seară că „lupte crâncene” sunt în desfăşurare pe anumite porţiuni de frontieră în regiunea nord-estică Harkov, în timp ce Rusia susține că a cucerit noi patru localități din regiune. Moscova a susținut duminică dimineața că Ucraina a atacat Rusia cu drone și rachete, iar mai multe persoane au murit. Duminică a fost și ziua în care președintele Putin l-a schimbat pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării cu Andrei Belousov. Șoigu îl va înlocui pe Nikolai Patruşev la Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

07:32Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici.

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 809 – LIVE pe HotNews.ro:

23:15Oficialii ruși susține că 9 persoane au murit, iar alte 20 au fost rănite când o parte a unui bloc rusesc s-a prăbușit după ce a fost lovit de fragmente ale unei rachete din era sovietică, lansată de Ucraina, relatează Reuters.

22:05Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afimat duminică seară că „lupte crâncene” sunt în desfăşurare pe anumite porţiuni de frontieră în regiunea nord-estică Harkov, de unde mii de persoane au fost evacuate în urma unor acţiuni ofensive pe care armata rusă le-a lansat începând de vineri în această provincie ucraineană, scriu AFP şi Reuters.

„Bătălii defensive şi lupte crâncene continuă pe o mare parte din frontiera noastră”, a spus Zelenski în mesajul său video, adresat națiunii.

„Ideea din spatele atacurilor în regiunea Harkov este de a dispersa forţele noastre şi de a diminua moralul armatei ucrainene”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit Agerpres. El a vorbit de asemenea despre lupte grele pe mai multe sectoare ale frontului în provincia estică Doneţk.

Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică mai devreme ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie. O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii în regiunea Harkov, de unde aproximativ 4.000 de civili au fost evacuaţi.

21:45Președintele rus Vladimir Putin a propus înlocuirea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării cu Andrei Belousov, relatează Reuters. Șoigu a fost numit de Putin secretarul Consiliului Securității.

20:46Un comandant ucrainean al unei unități speciale de recunoaștere face acuzații grave după ce rușii au început să intre în Harkov, la doi ani după ce forțele Kremlinului au fost respinse.Denîs Iaroslavskîi este furios

19:30Importanți parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian de deasupra vestului Ucrainei chiar de pe teritoriul Alianței Nord-Atlantice, a relatat sâmbătă publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Aceștia au sugerat desfășurarea de trupe de-a lungul graniței de est a NATO pentru a doborî „dronele rusești” care zboară deasupra Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent și Aussiedlerbote. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României și al Poloniei.

18:36Până la 500 de oameni rămân în continuare în orașul Vovceansk din regiunea Harkov, în timp ce în ultimele două zile peste 4.000 de persoane au fost evacuate din zonele regiunii atacate de ruși, relatează Ukrainska Pravda

17:42 Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul în exercițiu pentru situații de urgență și guvernatorul regiunii Belgorod despre atacul „barbar” cu rachetă al Ucrainei asupra unui bloc de apartamente din orașul Belgorod, a declarat duminică Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, relatează agenția de presă TASS, potrivit Reuters.

Potrivit guvernatorului Viaceeslav Gladkov, cel puțin două persoane au fost ucise în atac și ar putea fi mai mulți oameni sub dărâmături.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Belgorod cu rachete balistice Tochka și sisteme Adler și RM-70 Vampire (MLRS).

17:00Rușii au atacat 106 facilități de infrastructură din nouă regiuni ale Ucrainei pe parcursul ultimelor 24 de ore, a anunțat duminică Centrul militar de presă din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

În cadrul atacurilor au fost folosite diverse arme și au fost vizate 107 așezări. Mii de gospodării din șapte regiuni suferă pene de curent din cauza atacurilor rusești, a anunțat și Ministerul ucrainean al Energiei.

În ultimele 24 de ore, 1.146 de clienți din regiunea Harkov au rămas fără curent, alături de 4.600 de gospodării din regiunea Donețk, 2.418 gospodării din regiunea Zaporojie, 450 din regiunea Mikolaiv, 510 din regiunea Sumî, 25.800 din regiunea Herson și 1.500 de clienți din regiunea Cernihiv.

În timp ce unele localități au fost reconectate, mii de persoane încă se confruntă cu pene de curent. Situația este mai gravă în regiunea Donețk, unde 47.700 de clienți sunt deconectați de la rețeaua electrică.

Rusia a lansat și pe data de 8 mai un atac masiv asupra infrastructurii energetice în regiunile centrale și vestice ale Ucrainei, acesta fiind al cincilea atac asalt asupra rețelei electrice ucrainene de la începutul anului. Cel puțin două centrale hidroelectrice au fost dezafectate în urma atacului.

Operatorul energetic de stat ucrainean Ukrenergo a avertizat vineri că țara se confruntă cu o „penurie semnificativă de energie electrică”.

Rusia susține că a cucerit alte patru localități din Harkov

15:58Cel puțin 20 de persoane au fost rănite duminică în prăbușirea parțială a unei clădiri din Belgorod, în Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, după un atac al armatei Kievului, au anunțat serviciile de urgență, potrivit unui nou raport, relatează AFP.

„Numărul răniților, conform ultimelor date, este de 20 de persoane”, au spus aceștia, citați de agenția de presă de stat TASS.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că armata ucraineană a atacat „zonele rezidențiale ale orașului Belgorod” dimineața.

15:43Rusia a susținut, duminică, că avansează în regiunea Harkov, capturând patru localități suplimentare în apropierea graniței, ca parte a ofensivei lansate vineri și care a dus la evacuarea peste 4.000 de oameni, relatează AFP. La rândul său, comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că forțele Kievului se confruntă cu o situație dificilă în regiune.

15:13 România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă ca cererea Ucrainei, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, citată de News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Situația este dificilă în Harkov, spune șeful armatei ucrainene

14:21Generalul ucrainean care i-a spulberat pe ruși la Harkov, despre noua ofensivă în regiune: „Situația este dificilă”

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat duminica aceasta că forțele Kievului se confruntă cu o situație dificilă în luptele din regiunea Harkov, dar că fac tot ce pot pentru a-i împiedica pe ruși să spargă liniile de apăare, transmite Reuters.

14:00Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 15 rănite după ce un bloc de apartamente cu mai multe etaje s-a prăbuşit parţial din cauza unei lovituri cu rachete ucrainene în oraşul rus Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina, relatează Reuters, citând presa rusă.

Nu a fost imediat clar ce arme au fost folosite în atac – sau dacă acestea au fost furnizate de Occident, scrie News.ro.

Un martor a declarat că la faţa locului se află multe ambulanţe şi maşini de pompieri.

„O întreagă coloană a unui bloc de 10 etaje s-a prăbuşit”, a declarat martorul pentru Reuters sub rezerva anonimatului. „Văd mai multe victime. Pompierii caută printre dărâmături”, a relatat martorul.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale de apărare aeriană au distrus două rachete balistice convenţionale din epoca sovietică lansate în timpul nopţii de forţele ucrainene deasupra regiunii Belgorod.

Forţele ruseşti, pe de altă parte, au deschis la începutul acestei luni un nou front în regiunea ucraineană nord-estică Harkov, care se învecinează cu regiunea rusă Belgorod. Aceasta din urmă a fost atacată în mod repetat de Ucraina cu drone, artilerie şi interpuşi.

Liderul rus Vladimir Putin a sugerat în martie că Moscova ar putea încerca să stabilească o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean, din cauza atacurilor asupra Belgorodului.

12:58Aleksei Navalnîi și-a început disidența față de Kremlin prin expunerea corupției de la vârful statului rus prin intermediul Fundației Anticorupție (FBK) pe care a înființat-o în 2011. Aceasta a atras un număr mare de susținători care au sprijinit eforturile opozantului și care au continuat să lucreze pe perioada când acesta a fost încarcerat și care continuă și după moartea opozantului. Publicația independentă rusă Meduzaa vorbit cu membrii echipei lui Navalnîi și a documentat cum aceștia își continuă eforturile în ciuda represiunii brutale.

12:50Europa se află la începutul unei confruntări mai lungi cu Rusia, dar aceasta nu trebuie să fie neapărat militară, a avertizat președintele ceh Petr Pavel într-un interviu pentru ziarul austriac Die Presse, citat de News.ro.

12:23Unitățile ucrainene de apărare aeriană au doborât cinci drone de recunoaștere rusești în sudul Ucrainei în cursul zilei de ieri, au anunțat duminică Forțele Aeriene Ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

Patru drone Zala ar fi fost distruse deasupra regiunii Herson, iar o dronă Orlan-10 a fost doborâtă deasupra regiunii Nikolaev.

Nici Forțele Aeriene, nici autoritățile locale nu au raportat pagube sau victime în urma atacurilor cu drone.

Armata rusă a pierdat peste 1.200 de soldați în ultima zi

10:00Încă o zi cu pierderi mari pentru armata rusă. Ucraina susține că în ultimele 24 de ore, 1260 de soldați ruși au fost eliminați.

În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 482.290 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

08:16Guvernatorul regiunii ruse Belgorod de la granița cu Ucraina a declarat că o femeie a fost ucisă, 29 de persoane au fost rănite și câteva sute de apartamente au fost avariate de atacurile continue ale Ucrainei din weekend, informează Reuters.

„Orașul Belgorod și regiunea Belgorod au fost supuse unor bombardamente masive din partea forțelor armate ucrainene”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram, sâmbătă târziu. El nu a precizat când au avut loc bombardamentele.

Gladkov a declarat că aproximativ 300 de apartamente din 85 de clădiri de apartamente și patru proprietăți comerciale au fost avariate, iar patru acoperișuri de blocuri au primit lovituri directe.

Un spital orășenesc, un spital regional pentru copii, o școală și două facilități sportive au fost, de asemenea, avariate, a spus el.

Duminică dimineață, Gladkov a declarat că orașul Belgorod, centrul administrativ al regiunii, se confruntă cu un risc suplimentar de atac ucrainean, întreaga regiune fiind sub alertă de raid aerian.

07:50 Un atac cu dronă lansat în timpul nopții din Ucraina a provocat un scurt incendiu la o rafinărie din regiunea Volgograd, în sudul Rusiei, a declarat duminică guvernatorul regiunii, scrie Reuters.

„Incendiul a fost stins. Nu s-au înregistrat victime”, a declarat guvernatorul Andrey Bocharov pe canalul de Telegram al administrației locale.

Canalul rusesc de Telegram Baza, apropiat de serviciile de securitate, a postat fotografii cu flăcări care se ridicau pe cerul întunecat deasupra a ceea ce părea a fi o clădire industrială cu un coș de fum înalt.

Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent aceste informații. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea producătorului de petrol Lukoil, care deține rafinăria, sau din partea Kievului.

07:40 Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că sistemele sale de apărare aeriană au distrus șase drone de atac și două rachete balistice pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopții, vizând teritoriul rusesc, potrivit Reuters.

Cele două rachete balistice convenționale Tochka din perioada sovietică au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod, a precizat ministerul pe Telegram.

Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, două deasupra orașului Lipetsk și una a fost interceptată deasupra regiunii Vologorod.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro