Sari direct la conținut

„Au învățat lecțiile războiului”. Paramilitarii ruși anti-Putin, care luptă alături de ucraineni în regiunea Harkov, spun ce s-a schimbat în tacticile forțelor Kremlinului

HotNews.ro
Lupte Vovceansk, Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Zuma Press / Profimedia
Lupte Vovceansk, Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Zuma Press / Profimedia

Rebelii ruși, care de la începutul războiului au susținut că se opun Kremlinului realizând mai multe atacuri transfrontaliere, au fost trimiși acum de Ucraina să consolideze apărarea împotriva unei incursiuni terestre rusești în regiunea Harkov. Comandantul adjunct al Legiunii Libertatea Rusiei susține că, de la începutul războiului, luptătorii Kremlinului au devenit mai inovatori, relatează Reuters.

Rebelul cu indicativul Winnie a spus, de sub pălăria sa, în timp ce este cu fața acoperită, că bătăliile din regiunea Harkov sunt neîncetate de când forțele Moscovei au deschis un nou front săptămâna trecută.

„Situația este dificilă, intensitatea este foarte mare, au loc lupte aproape la fiecare zece minute”, a spus rebelul care face parte din Legiunea Libertatea Rusiei, un grup de ruși care se opun președintelui Vladimir Putin și care luptă pentru Ucraina.

Ucraina a trimis întăriri, inclusiv Legiunea Libertatea Rusiei și alte două unități formate din cetățeni ruși, pentru a-și consolida apărarea împotriva unei incursiuni terestre rusești în în regiunea nordică Harkov.

„Este o mașină de tocat carne incredibilă în care încă își (trimit) oamenii”, a spus Winnie, descriind pierderile rusești în timp ce infanteria Moscovei încearcă să intre mai adânc pe teritoriul Ucrainei. Ambele părți spun că cealaltă suferă pierderi grele în război, afirmații care nu pot fi verificate în mod independent.

Rușii anti-Putin spun că forțele Kremlinului au schimbat tacticile după doi ani de război

Comandantul adjunct al Legiunii Libertatea Rusiei, Maksimilian Andronikov, cunoscut și prin indicativul său Caesar, a declarat că luptătorii Rusiei au devenit mai inovatori.

„Au învățat lecțiile războiului, folosesc tactici destul de inteligente”, a spus el.

El vorbește în mod deosebit de extinderea utilizării bombelor aeriene, care sunt aruncate din avioane și de obicei poartă câteva sute de kilograme de explozibili sau mai mult. Rusia are stocuri vaste din era sovietică de bombe relativ ieftine.

În ultimele luni, Rusia a reușit să-și crească victoriile pe câmpul de luptă lovind orașele din prima linie și să lovească pozițiile de infanterie cu bombe aeriene.

„Astăzi au venit patru bombe aeriene ghidate, la aproximativ 500 de metri distanță. Eram la pământ și a început să vibreze, am fost aruncat în sus – și nu sunt mic”, a spus Winnie.

Forțele Kremlinului au soldați, dar mai puține vehicule ca la începutul războiului

Atacul rusesc, în linia orașelor Lyptsi și Vovceansk, a început vinerea trecută.

Rușii par să fi putut avansa cu cel puțin câțiva kilometri în unele locuri, una dintre cele mai rapide progrese pe care ambele părți le-a văzut din 2022, primul an al invaziei pe scară largă a Rusiei.

„Inamicul are avantaj pentru că are soldați, deși nu au atâtea vehicule ca înainte”, a spus Andronikov despre frontul din Harkov.

Rușii, a spus el, trimit considerabil mai puține vehicule blindate, dar chiar și așa au reușit să lanseze de câteva ori mai multe obuze de artilerie și drone decât Ucraina.

„Se simte deficitul. Înțelegem bine că, dacă nu ar exista, inamicul nu ar avea aceste succese aici sau în Donbas”, a spus el despre dezechilibrul privind artileria, o problemă resimțită acut de Ucraina în ultimele șase luni.

El a criticat limitele impuse de unii aliați ai Ucrainei cu privire la utilizarea armelor lor pentru a lovi Rusia, declarând că restricția a afectat capacitatea Kievului de a riposta pe frontul de nord, unde liniile sunt la câțiva kilometri de teritoriul rus.

Soldații ucraineni s-au plâns de multă vreme că restricția oferă Rusiei un scut, permițând forțelor sale să lanseze atacuri de peste graniță fără a-și pune logistica în pericol.

„Este o problemă. Există o listă întreagă de arme pe care le primim, dar până de curând nu aveam dreptul să le folosim pe teritoriul Rusiei… cu impunitate, inamicul folosește faptul că teritoriul rusesc nu poate fi lovit.”

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro