Sari direct la conținut

VIDEO Imagini cu luptele din orașul pe care rușii vor să pună mâna în regiunea Harkov, în cadrul noii ofensive lansate de Moscova

HotNews.ro
Rezidenții ucraineni sunt nevoiți să fugă din orașul Vovceansk, din regiunea Harkov, în timp ce forțele ruse câștigă teren., Foto: Hromadske / WillWest News / Profimedia
Rezidenții ucraineni sunt nevoiți să fugă din orașul Vovceansk, din regiunea Harkov, în timp ce forțele ruse câștigă teren., Foto: Hromadske / WillWest News / Profimedia

Serviciul Gărzii de Frontieră al Ucrainei a publicat joi imagini video cu luptele care au loc la periferia orașului Vovceansk din regiunea Harkov, o zonă de front în care trupele ruse au lansat, începând de săptămâna trecută, o ofensivă terestră, scrie Ukrainska Pravda.

Serviciul ucrainean a precizat că polițiștii de frontieră luptă ca parte a Forțelor de Apărare ale Ucrainei pe frontul din Harkov.

Imaginile video publicate arată un grup de polițiști de frontieră care își croiesc drum pentru a se alătura militarilor ucraineni, în ciuda bombardamentelor intense ale forțelor ruse.

Anterior în cursul zilei de joi, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat că trupele sale au dejucat planurile rușilor de a intra în zona fortificată a orașului Vovceansk și de a stabili un avanpost acolo.

Zelenski, pe frontul din Harkov: Situația este „extrem de dificilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers joi în regiunea Harkov, în care Rusia a lansat această nouă ofensivă, cu un număr de 30.000 de soldați, pe data de 10 mai.

Atacurile puternice ale rușilor au determinat armata ucraineană să repoziționeze unele trupe în direcția Kupiansk, la est de cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, a anunțat miercuri Statul Major General.

În orașul Harkov a ajuns joi și Zelenski, după ce anterior și-a anulat vizitele externe programate pentru această săptămână. El a precizat pe Telegram că a avut întâlniri cu armata ucraineană și a spus că situația pe câmpul de luptă este „extrem de dificilă”, dar se află „sub control în general”.

Zelenski a mai spus că a fost informat în detaliu despre situația de pe front de către șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrski. „Începând de astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații noștri provoacă pierderi mari” în rândul trupelor ruse, a spus președintele ucrainean.

„Cu toate acestea, situația rămâne dificilă, trimitem întăriri”, a punctat el.

„Un plan despre acțiunile viitoare a fost definitivat, atât pentru autorățile regionale din Harkov, cât și pentru strucurile de securitate din zonă”, a mai spus Zelenski.

Kievul a anunțat anterior că forțele sale continuă să lupte cu trupele Moscovei în cartierele din nordul orașului Vovceansk, în timp ce au respins încercările invadatorilor să avanseze în interiorul localității aflate la granița cu Rusia.

Capturarea orașului Vovchansk, aflat la 5 kilometri de graniță, ar fi cea mai importantă victorie a Rusiei după ce a lansat asaltul în regiune vinerea trecută, deschizând un nou front în invazia sa și forțând Kievul să trimită de urgență întăriri.

„Planurile inamicului de a pătrunde mai adânc în orașul Vovchansk și de a câștiga un punct de sprijin acolo au fost zădărnicite”, a precizat Statul Major General ucrainean, într-un comunicat.

De asemenea, Statul Major a transmis că situația din Vovchansk este sub control și că operațiunile defensive ale armatei ucrainene au forțat trupele ruse să reducă ritmul de înaintare în nordul regiunii Harkov.

Kievul acuză Rusia că a răpit și executat civili în pivnițele din regiunea Harkov

Tot joi, ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a acuzat armata rusă de detenţii arbitrare şi execuţii ale civililor în oraşul Vovceansk.

„Potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, militari ruşi, care încearcă să-şi extindă avansul în oraş, nu-i lasă pe locuitori să se evacueze: au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, a afirmat ministrul Igor Klimenko, într-un mesaj publicat pe Telegram, relatând, de asemenea, despre „primele execuţii de civili” de către armata rusă, potrivit AFP și Agerpres.

Ministrul a specificat că la periferia de nord a oraşului Vovceansk, unde se duc lupte grele, ocupanţii au luat prizonieri în rândul populaţiei civile.

Forţele ruse au împuşcat şi un localnic care a încercat să fugă pe jos, refuzând să se conformeze ordinelor lor, notează Ukrainska Pravda.

Replica ucrainenilor a venit în peninsula anexată Crimeea

În schimb, forţele ucrainene au atacat un aerodrom militar în peninsula Crimeea, ocupată de Rusia la Marea Neagră, pentru a doua noapte consecutiv, a anunţat joi un cont ucrainean de Telegram.

O facilitate de carburant de pe aerodromul din Belbek a fost lovită în atacul cu rachete şi a izbucnit un incendiu, a relatat publicaţia de ştiri online Astra.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a declarat că cinci rachete ATACMS de fabricaţie americană au fost doborâte deasupra Crimeei, pe care Moscova a anexat-o în 2014, încălcând dreptul internaţional.

În plus, trupele ruse au doborât patru drone ucrainene şi au interceptat alte două prin bruierea semnalului acestora, potrivit ministerului.

Bloggerii militari ruşi au confirmat însă că a izbucnit un incendiu pe aerdromul din Belbek, care fusese atacat cu o noapte în urmă. În timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că toate rachetele inamice au fost doborâte, imagini video care circulă online arată incendii puternice.

Impactul rachetelor şi dronelor lansate de Ucraina asupra Crimeei a fost confirmat şi de blogul militar Rîbar, apropiat Ministerului Apărării de la Moscova.

Belbek, situat în apropiere de oraşul-port Sevastopol, este considerat o bază importantă pentru forţele aeriene ruse din Crimeea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro