Sari direct la conținut

VIDEO Rusia l-a pus în „cușcă” pe generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58, arestat pentru corupție

HotNews.ro
Generalul rus Ivan Popov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Generalul rus Ivan Popov , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Tribunalul militar rus care îl judecă pe general-maiorul Ivan Popov, arestat pentru corupție, a dispus ca acesta să stea în timpul ultimei audieri în „cușca” menită să îi umilească pe inculpați și a respins solicitarea avocaților ca el să fie transferat în arest la domiciliu, relatează Lenta.

Deși audierea a avut loc în spatele ușilor închise la solicitarea parchetului, televiziunilor rusești li s-a permis să îl filmeze pe Popov.

Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, notează că, spre deosebire de audierea anterioară a lui Popov, instanța a dispus acum ca el să fie plasat în „cușcă”. La audierea anterioară el a stat la masă, alături de avocatul său.

„Solicitarea de comutare a măsurii de arest preventiv în arest la domiciliu este respinsă”, a anunțat instanța.

Procurorii militari s-au opus transferării generalului în arest la domiciliu și au cerut ca procesul să aibă loc în spatele ușilor închise întrucât el a fost un ofițer activ care a participat la „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Autoritățile ruse au anunțat marțea trecută că Popov, fostul comandant al Armatei 58, a fost reținut preventiv într-un dosar de fraudă „la scară deosebit de mare” în legătură cu achizițiile militare. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de închisoare.

Ivan Popov, demis după ce a criticat conducerea militară de la Moscova

Popov, care a comandat forțe ce au luptat în mai multe sectoare ale frontului din Ucraina a anunțat în iulie anul trecut că a fost demis din funcţia de comandant al Armatei 58, după ce a spus că a raportat șefilor săi situaţia dezastruoasă care domnea în primele linii unde, potrivit lui, militari ruşi „au fost înjunghiaţi pe la spate”, din cauza greşelilor unor ofiţeri de rang înalt.

„Armata ucraineană nu a putut să ne străpungă rândurile pe front, dar şeful nostru superior ne-a lovit în spate, decapitând armata în cel mai dificil şi mai intens moment”, a acuzat el. Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus” și care a comandat unități rusești în sudul Ucrainei, a ridicat în mod explicit problema morții soldaților ruși din cauza artileriei ucrainene și a spus că aceștia nu aveau sisteme de armament și recunoaștere adecvate pentru a contracara loviturile.

Apelul lui Popov, care, probabil, era destinat doar colegilor, a fost publicat pe Telegram de deputatul Dumei de Stat Andrei Gurulev, care în trecut a comandat și el Armata a 58-a. Politicienii și propagandiștii ruși au fost indignați de publicarea declarației lui Popov.

Arestarea sa a provocat un val de furie în rândul naționaliștilor și a bloggerilor miltari din Rusia, în rândul cărora era extrem de popular. La doar două zile după anunțul arestării sale, autoritățile ruse l-au arestat și pe generalul Vadim Șamarin, adjunctul lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus. Șamarin este acuzat de luare de mită.

Publicația independentă The Moscow Times pune aceste arestări pe seama unui război intern între serviciile secrete rusești și Ministerul Apărării de la Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 824-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro