LIVE Război în Ucraina – ziua 826: Mai multe țări își dau acordul pentru ca Ucraina să le folosească armele pentru a lovi Rusia / Kremlinul, sfătuit de un think tank să ia în considerare o „explozie nucleară demonstrativă”
Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească armele aliaților săi pentru a „neutraliza” bazele militare rusești folosite pentru a trage rachete în Ucraina, a declarat marți președintele Franței, Emmanuel Macron. Dar a adăugat: „Nu ar trebui să le permitem să atingă alte ținte din Rusia și, evident, capacități civile”. Macron a făcut aceste declarații în timpul unei vizite de stat în Germania, al cărei cancelar, Olaf Scholz, a părut să susțină și el Ucraina în această chestiune – spunând că este de acord cu președintele francez atâta timp cât ucrainenii respectă condițiile furnizorilor de arme. Cancelarul a refuzat însă să furnizeze rachetele de croazieră germane Taurus – cerute de ucraineni și capabile să lovească puternic pozițiile rusești din interiorul Ucrainei și din adâncul Rusiei.
SINTEZA ZILEI
- Scholz, dispus să mai depășească încă o „linie roșie”. Berlinul dă de înțeles că va permite Ucrainei să lovească „teritoriul agresorului” cu armele germane
- Financial Times: NATO dispune de doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic
- Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA, a declarat miercuri secretarul american de stat, Antony Blinken, potrivit The Kyiv Independent.
- Nu doar Varșovia, ci și reprezentanții Finlandei și ai Canadei au emis declarații separate miercuri, afirmând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, scrie The Kyiv Independent.
- Fostul președinte american, Donald Trump, ar fi sugerat că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia ar fi invadat Ucraina în timpul președinției sale, în cadrul unor întâlniri cu eventuali finanțatori pentru a-și asigura susținere pentru campania sa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, relatează Washington Post.
- Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că administrația Biden colaborează cu Congresul SUA pentru a oferi Republicii Moldova o sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari pentru a promova eforturile pe care el a spus că vor ajuta țara să reziste la interferenței Rusiei.
- Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a explicat ce s-ar putea schimba în relația cu Kievul după summitul din iulie de la Washington, relatează Kyiv Independent, citând Radio Europa Liberă.
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 826 – LIVE pe HotNews.ro:
00:40Financial Times: NATO dispune de doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic
Europa dispune doar în mică proporţie de capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja flancul estic, potrivit unor calcule interne ale NATO care scot la iveală amploarea vulnerabilităţilor continentului, scrie Financial Times, citat de News.ro.
Potrivit unor persoane familiarizate cu planurile confidenţiale de apărare întocmite anul trecut, statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-şi proteja membrii din Europa Centrală şi de Est împotriva unui atac la scară largă.
00:15Scholz, dispus să mai depășească încă o „linie roșie”. Berlinul dă de înțeles că va permite Ucrainei să lovească „teritoriul agresorului” cu armele germane
Guvernul german renunță cu prudență la rezervele sale privind permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte militare din interiorul Rusiei cu armele donate de Occident, scrie miercuri Politico.
22:35Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a explicat ce s-ar putea schimba în relația cu Kievul după summitul din iulie de la Washington, relatează Kyiv Independent, citând Radio Europa Liberă.
Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei
22:12Echipajele ucrainene de soldați care operează tancurile Abrams furnizate de SUA au dezvăluit o serie de slăbiciuni și defecte ale acestor vehicule blindate, ceea ce pune sub semnul întrebării utilitatea lor pe liniile de front în continuă schimbare ale războiului, relatează miercuri CNN.
21:52Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA, a declarat miercuri secretarul american de stat, Antony Blinken, potrivit The Kyiv Independent.
Această restricție a împiedicat Kievul să atace forțele ruse care se concentrează în apropiere de regiunea Harkov. pentru ofensiva lor lansată la începutul lunii mai, cu armament american avansat, precum rachetele ATACMS.
În ultimele zile, un număr din ce în ce mai mare de aliați ai Ucrainei, dar și șeful NATO, au afirmat că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească în interiorul Rusiei, intensificând presiunea asupra Washingtonului pentru a face același lucru. Cel mai recent, reprezentanți ai Finlandei, Canadei și Poloniei au emis declarații separate miercuri, spunând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul rus.
Aflat într-o vizită în Republica Moldova în ajunul reuniunii NATO de la Praga, Blinken a declarat că, pe măsură ce condițiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat în timpul invaziei, SUA „au adaptat și ajustat” sprijinul și armele pe care le-au furnizat.
Întrebat insistent dacă acest lucru înseamnă că SUA își va schimba politica privind lovirea țintelor din interiorul Rusiei, șeful diplomației americane a spus: „La fiecare pas, pe parcursul războiului, ne-am adaptat și ajustat după cum a fost necesar. Și deci exact asta vom face și în continuare”.
„Ascultăm mereu, învățăm mereu și luăm mereu decizii cu privire la ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Ucraina poate continua să se apere în mod eficient”, a precizat Blinken.
Anterior în cursul lunii mai, The New York Times (NYT) a relatat că Blinken făcea presiuni asupra administrației Biden pentru o schimbare de politică, în urma vizitei sale de la Kiev.
20:58Operațiunile de căutare și salvare după atacul rusesc asupra hipermarketului „Epitsentr” din Harkov s-au încheiat, a anunțat miercuri ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, potrivit The Kyiv Independent.
Conform lui Klimenko, atacul de sâmbătă al forțelor ruse asupra acestui hipermarket de materiale de construcții a ucis în total 19 persoane – 12 bărbați și șapte femei, inclusiv un băiat de 17 ani și o fată de 12 ani.
54 de persoane au fost rănite.
Forțele ruse ar fi lovit hipermarketul din Harkov cu două bombe aeriene ghidate. O a treia bombă a fost găsită ulterior la locul atacului.
Șaisprezece rude ale persoanelor dispărute după atac au furnizat mostre biologice pentru examinare, a declarat Klimenko. Se pare că au fost efectuate în total 100 de teste.
„Nu a fost ușor. A fost nevoie de echipamente speciale 24 de ore din 24 pentru a-i căuta pe cei uciși printre dărâmături, iar aceștia au fost identificați rapid cu ajutorul unui laborator de ADN”, a precizat ministrul.
Rusia a lansat aproape 10.000 de bombe ghidate în Ucraina de la începutul anului, potrivit ministrului apărării, Rustem Umerov.
20:21Un membru al unui think tank rus ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Kremlinului să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a intimida Occidentul și a-l împiedica să dea Ucrainei undă verde pentru a folosi armele pe care i le livrează să lovească ținte din interiorul Rusiei
Trei țări își dau acordul Ucraina să le folosească armele pentru a lovi interiorul Rusiei
19:43Nu doar Varșovia, ci și reprezentanții Finlandei și ai Canadei au emis declarații separate miercuri, afirmând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, scrie The Kyiv Independent.
Kievul poate lovi ținte militare de pe teritoriul rus cu arme furnizate de Finlanda, deoarece are dreptul la autoapărare conform Cartei ONU, a declarat ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, într-un interviu acordat ziarului finlandez Uusi Suomi.
„Finlanda nu a stabilit nicio restricție specială în ceea ce privește ajutorul său pentru Ucraina, dar presupune că acesta va fi folosit în conformitate cu dreptul internațional”, a spus Valtonen.
Chestiunea ca Ucraina să lovească obiective militare din Rusia folosind arme furnizate de Occident a ajuns în discuție după ce reprezentanți ai unor țări precum SUA și Germania au declarat că se opun acestei idei din cauza temerilor legate de o escaladare a conflictului. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat la ridicarea acestei restricții.
Șefa diplomației canadiene, Melanie Joly, a declarat și ea, în cadrul unei conferințe de presă, că țara de pe continentul nord-american nu se opune ca Ucraina să folosească armele furnizate de Ottawa pentru a lovi Rusia.
Viceministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, a reluat și el acest mesaj, declarând la postul de radio polonez Radoi Zet că Varșovia nu are nicio restricție privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Polonia pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.
Oficialii ucraineni au intensificat presiunea asupra aliaților lor în ultimele săptămâni, îndemnându-i să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia.
Trump ar fi sugerat că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia ar fi invadat Ucraina în mandatul său
19:34 Fostul președinte american, Donald Trump, ar fi sugerat că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia ar fi invadat Ucraina în timpul președinției sale, în cadrul unor întâlniri cu eventuali finanțatori pentru a-și asigura susținere pentru campania sa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, relatează Washington Post.
18:53 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că administrația Biden colaborează cu Congresul SUA pentru a oferi Republicii Moldova o sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari pentru a promova eforturile pe care el a spus că vor ajuta țara să reziste la interferenței Rusiei.
18:19Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă Polonia, a confirmat miercuri viceministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, care le-a cerut celorlalte state ce furnizează ajutor militar Kievului în războiul cu Rusia să procedeze la fel.
18:06Fostul comandant naționalist rus Igor Ghirkin, care a acuzat armata președintelui rus Vladimir Putin de eșec în războiul din Ucraina, a pierdut miercuri recursul împotriva unei pedepse de patru ani de închisoare
17:30Ungaria strânge legăturile cu Belarus, într-o nouă mișcare contrară atitudinii pro-Ucraina a UE, în timp ce guvernul ungar a semnat un acord cu ţară aliată cu Rusia – şi supusă sancţiunilor europene – pentru a contribui la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Ungaria
16:10Forțele de ordine din Ucraina au anunțat arestarea unui sabotor care lucra pentru serviciile secrete rusești și care a dat un unei substații electrice din regiunea Odesa, relatează publicația ucraineană Pravda.
„Un cetățean al Republicii Moldova a fost informat că este suspect de sabotaj în baza legii marțiale”, a transmis Parchetul General din Ucraina.
15:45 Dronele ucrainene au capacitatea de a lovi până la 2.500 de kilometri în Rusia, a avertizat miercuri un înalt oficial al forțelor aeriene ruse, citat de agenția de știri Tass. El a asigurat totuși că Moscova a fost protejată de astfel de lovituri, scrie Reuters.
15:22 Ucraina susține că Rusia a pierdut 505.100 de soldați de la începutul războiului.
În ultima zi, 1.300 de militari ruși au fost neutralizați pe câmpul de luptă, susține armata Kievului.
Kievul, avertizat să nu ceară un calendar clar de aderare la NATO
14:17Ministerul suedez al Apărării a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 13,3 coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari), potrivit The Kyiv Indepedent.
Este cea mai mare tranșă de asistență militară acordată de Suedia de la începutul invaziei la scară largă.
Pachetul include avioane de recunoaștere și control radar ASC 890, „întregul stoc suedez” de vehicule de luptă de infanterie Pansarbandvagn 302, obuze de artilerie, rachete antiaeriene și materiale pentru a ajuta la întreținerea și refacerea echipamentelor militare donate anterior, a precizat Ministerul suedez al Apărării.
Pachetul include, de asemenea, asistență financiară, resurse de comunicații prin satelit și un mandat din partea Institutului suedez de cercetare în domeniul apărării totale pentru a ajuta Ucraina să își dezvolte propriile capacități de cercetare.
13:10Țările occidentale i-au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu facă presiuni în mod individual asupra aliaților pentru a sprijini un calendar clar pentru aderarea Ucrainei la NATO, relatează ziarul britanic The Telegraph.
În pregătirea summitului NATO de la Washington, programat pentru 9-11 iulie, Germania și Statele Unite au „avertizat ferm” Ucraina să nu ceară un termen clar pentru intrarea sa în alianță. Partenerii Ucrainei l-au avertizat pe Zelenski să nu ceară „imposibilul” de la alianță, scrie ziarul britanic.
Kievul blochează schimburile de prizonieri prin „cereri noi și exagerate”
12:40Kievul blochează schimburile de prizonieri prin „cereri noi și exagerate”, a acuzat comisarul rus pentru drepturile omului Tatiana Moskalkova, citat miercuri de Interfax și The Moscow Times. Ultimul schimb a avut loc în februarie.
„Din nefericire, schimburile au fost suspendate de câteva luni din cauză că Ucraina constant face cereri noi și exagerate”, a declarat Moskalkova în timpul unei audieri într-o comisie parlamentară.
11:54Putin și-a numit fostul bodyguard într-o funcție majoră a statului. Cine e Alexei Diumin, posibil „succesor” al liderului rus
Kremlinul a anunțat miercuri că președintele Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Diumin, un consilier și fost bodyguard, în funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ al șefului statului rus, scrie Reuters.
11:00Rusia vrea să crească impozitele bogaţilor şi întreprinderilor pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina
Rusia preconizează o creştere a impozitelor bogaţilor şi întreprinderilor, a anunţat Ministerul Finanţelor, în contextul în care Moscova caută venituri suplimentare pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina, relatează AFP și News.ro.
Cheltuielile publice au fost mai mari decât veniturile cu zeci de miliarde de dolari de la intrarea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, aruncând ţara într-un deficit bugetar important.
Ministerul rus al Finanţelor a propus să crească impozitul impus societăţilor de la 20 la 25% şi să adopte noi praguri de impozitare a celor mai bogaţi ruşi.
„Aceste angajamente vizează să implementeze un sistem fiscal drept şi echilibrat”, a anunţat marţi într-un comunicat ministrul Finanţelor Anton Siluanov.
Excepţii sunt prevăzute în cazul militarilor care luptă în Ucraina, potrivit ministerului.
Aceste reforme ar putea să fie aprobate de către Parlament în acest an şi să intre în vigoare în 2025, a precizat el.
10:39Polonia va face o zonă tampon de 200 de metri la granița cu Belarus la începutul săptămânii viitoare, a declarat miercuri prim-ministrul Donald Tusk, transmite Reuters.
10:35Kievul a folosit deja armele primite de la partenerii din Vest pentru a lovi teritoriul rusesc, scriu agenția de presă AFP și ziarul german Bild. În unul dintre cazuri, Ucraina a primit un răspuns furios de la Berlin și Washington.
Rusia a atacat din nou Ucraina cu drone kamikaze
10:28Noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, a trimis telegrame forțelor Moscovei din Ucraina, mulțumindu-le pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă, a relatat miercuri Zvezda, postul de televiziune al armatei, scrie Reuters.
În luna mai, Putin l-a demis pe aliatul său Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării și l-a înlocuit cu Belousov, un economist și fost vicepremier, într-o mișcare surprinzătoare.
Schimbarea a fost văzută pe scară largă ca o încercare de a obține mai multă valoare din cheltuielile pentru apărare și de a curăța ministerul rus al apărării, care a fost afectat de un scandal major de mită.
09:52 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să asiste la 6 iunie, în Normandia, la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Franţa, a anunţat omologul său francez Emmanuel Macron, relatează AFP și News.ro.
„Voi avea ocazia, atunci când preşedintele Zelenski va veni în Franţa, cu ocazia Zilei Z, săptămâna viitoare, să-l primesc şi să mă exprim pentru a anunţa ceea ce vom face”, în afară de susţinerea Ucrainei, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă comună cu Olaf Scholz, la Meseberg, Emmanuel Macron.
„Nu voi comenta cu privire la comentarii necoordonate şi nefericite”, a răspuns el întrebat despre o trimitere a unor instructori militari francezi în Ucraina.
09:32Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și securitatea energetică a țării vor fi pe agenda discuției cu ocazia vizitei efectuate miercuri de către secretarul de stat american Antony Blinken la Chișinău, a anunțat Departamentul de Stat, citat de News.ro.
Este a doua vizită pe care o efectuează în mandatul său în Republica Moldova. Prima a avut loc în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.
09:20 Resturi de drone au căzut pe infrastructura energetică din regiunea Rivne, în nord-vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul Oleksandr Koval pe Telegram, după atacul rusesc din timpul nopții, informează Reuters.
Atacul a declanșat un mecanism de apărare care a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor localități, deși aceasta a fost restabilită între timp.
De asemenea, resturi de drone au avariat liniile electrice în regiunea centrală Kirovohrad, lucrările de reparații fiind în curs de desfășurare, a declarat guvernatorul regional.
Forțele aeriene au doborât 11 drone deasupra regiunii Nikolaev, fără ca guvernatorul local să ofere detalii despre pagube.
08:38 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de 29 mai, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, transmite The Kyiv Independent.
Se pare că dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. Orașul se află la aproximativ 153 de kilometri (95 de mile) de Kerci, care se află în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Avioanele, unitățile de rachete și de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra regiunilor Nikolaev, Kirovohrad și Rivne, au precizat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Putin susține că Occidentul a provocat ofensiva rusă în Harkov
- Vladimir Putin, avertisment fără precedent pentru Europa, în special pentru „țările mici”: „Să fie conştienţi cu ce se joacă”
- Ucraina va primi primele obuze achiziționate prin intermediul Cehiei „în zilele următoare”
- Forţele armate ucrainene vor crea noi unităţi formate exclusiv din foşti deţinuţi de drept comun eliberaţi după ce au semnat contracte pentru a se alătura forţelor armate care vor fi trimise să lupte pe front, a anunţat marţi ministrul justiţiei din Ucraina, Denis Maliuska.
- Macron: Trebuie să le permitem ucrainenilor să neutralizeze bazele militare de unde rușii trag cu rachete / Ce spune Scholz
- Parlamentul Elveției a adoptat o lege care vizează înăsprirea măsurilor privind expulzarea spionilor de pe teritoriul țării, proiectul de lege numind explicit spionajul rusesc în chiar titlul său.
- Suedia va suspenda temporar planurile de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare Gripen pentru a acorda timp piloților ucraineni să se familiarizeze cu avioanele F-16 de fabricație americană, a declarat marți la Bruxelles ministrul suedez al apărării.
- Rusia este aproape de a deveni prima țară din lume care recunoaște regimul taliban din Afganistan și stabilește relații diplomatice cu drepturi depline cu acesta, a confirmat marți Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
- Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidenţiale după expirarea mandatului de cinci ani al preşedintelui Volodimir Zelenski. Ar trebui efectuată o analiză serioasă şi profundă a problemei legitimităţii preşedintelui Ucrainei, a spus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă susţinută după vizita sa din Uzbekistan, a relatat agenţia oficială rusă TASS, citată de Reuters.
- Rusia nu are actualmente în plan să repună în funcţiune centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, a afirmat marţi directorul companiei publice nucleare ruse Rosatom, citat de agenția TASS.
- Zelenski a anunțat că a semnat marți la Bruxelles cu premierul Alexander De Croo un acord bilateral de securitate și de sprijin pe termen lung între Ucraina și Belgia.
–––––