Sari direct la conținut

Unele state i-au cerut lui Volodimir Zelenski să nu pună presiune și să ceară „imposibilul” prin aderarea Ucrainei în acest an la alianță

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

​Țările occidentale i-au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu facă presiuni în mod individual asupra aliaților pentru a sprijini un calendar clar pentru aderarea Ucrainei la NATO, relatează ziarul britanic The Telegraphși publicația independentă rusă Meduza.

În pregătirea summitului NATO de la Washington, programat pentru 9-11 iulie, Germania și Statele Unite au „avertizat ferm” Ucraina să nu ceară un termen clar pentru intrarea sa în alianță. Partenerii Ucrainei l-au avertizat pe Zelenski să nu ceară „imposibilul” de la alianță, scrie ziarul britanic.

„Ei (SUA) sunt foarte sceptici cu privire la progresele viitoare ale Ucrainei către aderarea deplină la NATO în acest an. S-ar putea ca SUA să nu fie la fel de îngrijorate ca Germania, dar există îngrijorări cu privire la amenințarea din partea Rusiei la adresa restului alianței”, a declarat pentru ziar o sursă familiarizată cu gândirea administrației președintelui american Joe Biden.

Surse ale publicației au spus că înainte de summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023, țările care susțin intrarea Ucrainei în alianță au făcut presiuni puternice asupra membrilor rămași indeciși pe această problemă, ceea ce a dus la o scindare a blocului militar.

Telegraph indică faptul că, la summitul NATO de la Washington, liderii alianței vor oferi Ucrainei ceea ce se numește acum „pod” sau „cale” către aderare pentru a demonstra sprijinul pentru proces.

NATO a sprijinit pentru prima dată intrarea Ucrainei în alianță în 2008. Organizația nu a oferit un interval de timp specific pentru când s-ar putea întâmpla acest lucru. După declanșarea invaziei de către trupele ruse, țările membre ale alianței au stabilit că Kievul nu va putea adera la NATO cât timp este în război.

La summitul NATO din 2023 de la Vilnius, Marea Britanie și Franța au insistat ca invitarea Ucrainei să fie adăugată la declarația summit-ului. Înainte de summit, Volodimir Zelenski a criticat țările NATO pentru „incertitudine” și „slăbiciune” cu privire la politica privind aderarea Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro