Sari direct la conținut

Soldații ucraineni critică tancurile Abrams primite de la americani: „Armura sa nu este suficient de bună”

HotNews.ro
Tancuri Abrams M1A2, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tancuri Abrams M1A2, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Echipajele ucrainene care lucrează pe tancurile Abrams, furnizate de SUA, au dezvăluit pentru CNN o serie de slăbiciuni și defecte ale vehiculelor blindate, punând sub semnul întrebării utilitatea acestora pe frontul aflat în continuă schimbare.

În momentul în care a anunțat donația, președintele american Joe Biden a spus că este o dovadă a „angajamentului durabil și neîntrerupt al Statelor Unite față de Ucraina”.

Echipajele antrenate în Germania au declarat că vehiculele, care reprezintă principalul tanc de luptă al armatei americane, în valoare de 10 milioane de dolari, nu aveau un blindaj care să poată opri armele moderne. Americanii au folosit tancurile Abrams în Irak împotriva forțelor lui Saddam Hussein și a insurgenților.

„Armura sa nu este suficient de bună pentru acest moment”, a declarat un membru al echipajului, cu indicativul Joker. „Nu protejează echipajul. Pe bune, astăzi acesta este războiul dronelor. Așa că acum, când tancul se deplasează, încearcă mereu să îi lovească”.

Colegul său, Dnipro, a adăugat că cei care folosesc aceste tancuri sunt „ținta numărul unu”. „Fără apărare, echipajul nu supraviețuiește pe câmpul de luptă”, a spus el.

Toate cele 31 de Abrams desfășurate în Ucraina sunt angajate în apropierea liniei de front din estul țării, potrivit oficialilor din Brigada 47 Mecanizată, care le-a primit pe toate. Solicitarea ucraineană pentru Abrams, tancuri complexe și grele, a stârnit dezbateri semnificative la începutul anului 2023, deoarece vehiculul american are un lanț de aprovizionare complex. Unele versiuni funcționează cu combustibil pentru avioane.

Retrase de pe front din cauza riscului de drone

Oficiali ai Pentagonului au declarat în aprilie că tancurile Abrams au fost retrase de pe linia frontului din cauza amenințării dronelor de atac rusești, deși Brigada 47 a declarat că unele sunt încă în acțiune, în ciuda deficiențelor care s-au materializat.

O mare parte din linia frontului ucrainean este dominată acum de utilizarea dronelor de atac kamikaze, dispozitive minuscule și precise care pot lovi infanteria și care provoacă daune semnificative tancurilor. Apariția acestor drone FPV, pilotate de soldați care poartă ochelari similari celor din jocuri video, a schimbat natura războiului, limitând mișcarea și introducând un nou element de vulnerabilitate pentru vehiculele blindate.

Limitele Abrams au fost vizibile în bătăliile crâncene din jurul orașului Avdiivka, al cărui control a fost preluat în cele din urmă de Rusia în februarie. Un șofer și-a pierdut un picior când blindajul a fost penetrat. Cu toate acestea, nu doar inovația este cea care împiedică tancurile.

Muniția este, de asemenea, o problemă, la fel ca în alte părți de pe linia frontului ucrainean. „Ceea ce avem noi este mai mult pentru lupte directe tanc contra tanc, ceea ce se întâmplă foarte rar”, a spus Joker. „Mult mai des lucrăm ca artilerie. Trebuie să distrugi o linie de copaci sau o clădire. Am avut un caz în care am tras 17 gloanțe într-o casă și aceasta era încă în picioare”.

Performanțele slabe ale tancurilor au fost ironizate de analiștii ruși, care le-au numit „cutii de conserve goale”. Un model avariat a fost capturat de forțele rusești care au defilat cu el în Piața Roșie.

Ucraina subliniază că orice ajutor militar este folosit

Echipajul ucrainean și-a exprimat frustrarea față de faptul că tancurile au fost făcute pentru un stil de război de tip NATO, în care aviația și artileria pregătesc câmpul de luptă înainte ca tancurile și infanteria să avanseze. Kievul se plânge de mult timp de lipsa artileriei și a puterii aeriene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru CNN că „Ucraina testează și îmbunătățește acum echipamente care nu au fost pregătite inițial pentru războiul nostru”.

„Cerem tuturor țărilor să ne sprijine cu echipamente de orice nivel de capacitate tehnică. Le folosim pe toate în mod corespunzător”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Decizia lui Biden de a furniza Abrams a venit după ce aliații europeni s-au angajat să trimită propriile tancuri de luptă la începutul anului 2023, înainte de contraofensiva eșuată din vara anului trecut a Ucrainei, un pas care fusese considerat de neconceput cu câteva luni înainte.

____

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro