Sari direct la conținut

Biden a permis în secret Ucrainei să atace interiorul Rusiei cu arme americane – Politico

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Bonnie Cash - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia
Joe Biden, Foto: Bonnie Cash - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia

SUA au dat undă verde Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, însă doar în apropierea Harkovului, au declarat joi un oficial american și alte două persoane familiarizate cu problema, citate de Politico.

După luni de apeluri din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ridica restricțiile, Politico scrie că președintele american și-a schimbat poziția.

„Președintele și-a îndrumat recent echipa să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească armele americane în scopuri de contraatac în Harkov, astfel încât Ucraina să poată ataca forțele ruse care le lovesc sau se pregătesc să le lovească”, a confirmat un oficial american, adăugând că politica de a permite lovituri adâncul Rusiei „nu s-a schimbat”.

New York Times scria joi că presiunea în jurul președintelui american crește, iar atât aliați, cât și consilieri ai acestuia spuneau că o schimbare de poziție a lui Joe Biden este inevitabilă.

Oficialii americani, citați de NYT și vorbind sub protecția anonimatului, spuneau că dacă Biden își schimbă poziția, este puțin probabil să o anunțe. În schimb, obuzele și rachetele americane „vor începe pur și simplu să aterizeze asupra țintelor militare rusești”.

Informația Politico vine după ce secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat miercuri că Washingtonul își va „adapta și ajusta, dacă este necesar” interdicția de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA.

„Cred că ceea ce ați văzut în cei peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locațiile, mijloacele pe care le folosește Rusia s-au schimbat, ne-am adaptat și ajustat la asta… Exact asta vom face și mai departe”, a spus el.

Săptămâna aceasta AFP și ziarul german Bild relateau că armele occidentale au fost deja folosite de ucraineni în mai multe rânduri împotriva teritoriului Rusiei, cel mai recent împotriva orașului Krasnodar, fără a preciza ce ținte au fost lovite.

Într-o actualizare de miercuri, AFP a precizat că de fapt, în mod dovedit, armele occidentale au fost deja folosite în provinciile anexate Donbas și Crimeea. Și că Moscova a acuzat recent Kievul de un atac cu bombe ghidate franceze Hammer și rachete antiradar americane HARM în regiunea rusă Belgorod.

Tabloidul Bild a scris la rândul lui că armata ucraineană a folosit cel puțin o dată un sistem Patriot primit din Germania pentru a acționa „independent” împotriva avioanelor rusești care atacau Ucraina.

Apelurile șefului NATO pentru ca aliații să ridice restricțiile

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat membrii alianţei să ridice restricţiile pentru utilizarea armelor lor, pentru a permite Ucrainei să lovească „ţinte militare legitime” în interiorul Rusiei.

„A venit momentul să ne gândim dacă va fi corect să ridicăm unele dintre restricţiile care au fost impuse, deoarece vedem acum că, în special în regiunea Harkov, linia frontului şi linia de frontieră sunt mai mult sau mai puţin aceleaşi”, a declarat Stoltenberg, adăugând că decizia aparţine fiecărei ţări.

Joi, Jens Stoltenberg a făcut un nou apel, spunând că „a venit timpul” ca membrii să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei.

Lituania şi-a exprimat vocal sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a lovi ţinte din interiorul Rusiei, în timp ce președintele leton Edgars Rinkevics a spus că „nu există niciun motiv raţional şi pragmatic pentru a nu permite Ucrainei să folosească aceste arme împotriva Rusiei într-un mod cât mai eficient”.

Ucraina are de asemenea unda verde a Regatului Unit, Franței, Țărilor de Jos, Cehiei, iar guvernul german a renunțat cu prudență la rezervele sale privind permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte militare din interiorul Rusiei cu armele donate de Occident

Ce au spus până acum aliații despre folosirea armelor occidentale pentru atacuri în Rusia

STATELE UNITE

Preşedintele de atunci al Statului Major interarme, Mark Milley, a declarat anul trecut: „Pot spune că le-am cerut ucrainenilor să nu folosească echipamente furnizate de SUA pentru atacuri directe în Rusia”, potrivit News.ro, citând Reuters.

Întrebat miercuri despre poziţia actuală a Washingtonului, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că aceasta se va „adapta şi ajusta”.

„Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta …. Este exact ceea ce vom face, în continuare”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat reporterilor de la Washington că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat de-a lungul războiului. „Dar, în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”, a punctat el.

MAREA BRITANIE

În timpul unei vizite la Kiev, la 3 mai, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat pentru Reuters că Ucraina va putea folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei şi că depinde de Kiev dacă face acest lucru.

„Ucraina are acest drept”, a spus el. „Aşa cum Rusia loveşte în interiorul Ucrainei, puteţi înţelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără”, a punctat el.

FRANŢA ŞI GERMANIA

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească situri militare din interiorul Rusiei pe care Moscova le foloseşte pentru a ataca Ucraina. „Credem că ar trebui să li se permită să neutralizeze siturile militare de unde sunt lansate rachete, siturile militare de unde este atacată Ucraina”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz. „(Dar) nu ar trebui să le permitem să lovească alte ţinte din Rusia şi situri civile sau alte situri militare din Rusia…”, a adăugat Macron.

Întrebat în legătură cu acest subiect, Scholz a răspuns: „Mi se pare ciudat când unii oameni susţin că (Ucrainei) nu ar trebui să i se permită să se apere şi să ia măsuri adecvate pentru acest lucru”

ITALIA

Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui să fie folosite pe teritoriul rusesc, a declarat joi ministrul italian de externe Antonio Tajani. „Toate armele care pleacă din Italia (către Ucraina) ar trebui să fie folosite pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Tajani într-un interviu pentru postul public de televiziune RAI.

DANEMARCA

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen s-a făcut ecoul lui Stoltenberg în comentariile făcute marţi la postul de televiziune TV2. „Sunt bineveniţi să folosească ceea ce am donat Ucrainei şi în afara Ucrainei – adică asupra ţintelor ruseşti – dacă acest lucru este în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat ea. „Secretarul general al NATO a fost foarte clar pe această temă, că este în cadrul regulilor atunci când porneşti un război, deoarece Ucraina este cea care este atacată de Rusia”, a spus Frederiksen. Cu toate acestea, ea nu a spus dacă acest lucru se va aplica avioanelor de luptă F-16 pe care Ucraina urmează să le primească de la Copenhaga.

OLANDA

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, Ministerul olandez al Apărării a declarat miercuri că Ucraina ar trebui să folosească armele donate în conformitate cu dreptul internaţional. „Dincolo de acest lucru, Olanda nu impune limitări legale privind utilizarea armelor furnizate de Olanda deasupra sau pe teritoriul rusesc”, a declarat MAE olandez.

CEHIA

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi, în cadrul unui briefing, că declaraţiile lui Stoltenberg şi ale altora pe această temă sunt „absolut logice”.

„Ucraina este o ţară care se apără împotriva agresiunii ruseşti şi, ca ţară agresată, are cu siguranţă toate drepturile de a folosi toate posibilităţile pentru apărarea sa”, a afirmat Fiala.

BALTICI

Lituania şi-a exprimat vocal sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a lovi ţinte din interiorul Rusiei. „Modul de a reacţiona la agresiunea Rusiei în Ucraina, dar şi în ţările noastre, este să permitem Ucrainei să folosească armele pe care le are deja, aşa cum trebuie să le folosească”, a declarat luni ministrul de externe Gabrielius Landsbergis. „Acesta este modul în care gestionăm escaladarea, acesta este modul în care oprim Rusia”.

Preşedintele leton Edgars Rinkevics a fost, de asemenea, de acord cu Stoltenberg, declarând luni la CNN: „Cred că nu există niciun motiv raţional şi pragmatic pentru a nu permite Ucrainei să folosească aceste arme împotriva Rusiei într-un mod cât mai eficient”.

Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a cerut pe X ca aliaţii Kievului să „sporească antrenamentul pentru luptătorii ucraineni (şi) să permită Ucrainei să lovească ţinte militare din Rusia”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro