Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii au lovit un terminal petrolier din portul rusesc Kavkaz. Lovitura, parte dintr-o operaţiune mai amplă, care a vizat şi instalaţii energetice din Crimeea

HotNews.ro
Podul Kerci (sau podul Crimeei), care leagă peninsula Kerci din Crimeea anexată de regiunea Krasnodar din Rusia , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Podul Kerci (sau podul Crimeei), care leagă peninsula Kerci din Crimeea anexată de regiunea Krasnodar din Rusia , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rachete lansate de marina ucraineană au lovit vineri un terminal petrolier din portul rusesc Kavkaz din regiunea Krasnodar, a anunţat armata ucraineană, potrivit Reuters.

Kievul încearcă să submineze forţele ruseşti care presează de-a lungul liniilor de front de pe teritoriul său prin atacarea instalaţiilor petroliere ruseşti care sunt cruciale pentru finanţarea economiei şi a războiului.

Atacul a făcut parte dintr-o operaţiune mai amplă a armatei ucrainene şi a serviciului de securitate SBU pentru a perturba logistica forţelor ruse din Crimeea anexată, a declarat o sursă de securitate ucraineană pentru agenția Reuters, citează News.ro.

Armata ucraineană a raportat explozii la terminalul petrolier, menționând pagubele provocate de atacul efectuat cu rachete Neptun, de fabricaţie ucraineană.

Dronele ucrainene au lovit, de asemenea, un alt depozit de petrol din regiunea Krasnodar, se arată în comunicat.

„Sistemul de apărare aeriană `modern` şi `eficient` al Rusiei s-a dovedit încă o dată neputincios împotriva rachetelor şi sistemelor noastre fără pilot şi nu a reuşit să protejeze instalaţii importante folosite pentru logistica şi aprovizionarea armatei ruse”, a scris armata ucraineană pe Telegram.

Ce au relatat rușii

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a precizat pe Telegram că apărarea sa aeriană a distrus cinci rachete şi 29 de drone care vizau Krasnodar. Căderea unor resturi de drone a provocat un incendiu la un depozit de petrol din districtul Temriuk, avariind mai multe rezervoare pline cu combustibil şi rănind două persoane, au spus oficialii locali ruşi.

Sursa de securitate ucraineană citată de Reuters a declarat că operaţiunea s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile. Aceasta a inclus, de asemenea, lovituri asupra instalaţiilor energetice din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Moscova în 2014, cu opt ani înainte ca aceasta să lanseze invazia sa la scară largă în Ucraina.

Sursa a mai spus că, cu o zi înainte, dronele ucrainene au lovit un sistem rusesc de detectare radar cu rază lungă de acţiune Nebo-SVU, situat în apropiere de Armiansk, în Crimeea.

„Această operaţiune specială a SBU a orbit apărarea aeriană rusă pe o parte semnificativă a frontului”, a spus sursa.

Incapabil să egaleze rapid vastul arsenal rusesc de rachete de croazieră şi balistice, Kievul s-a concentrat pe dezvoltarea şi producţia de drone, inclusiv cu rază lungă de acţiune, astfel încât să poată da riposta Rusiei, care a bombardat Ucraina pe tot parcursul invaziei ce durează deja de 27 de luni.

______

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro