Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 836: Zelenski susține că trupele ruse au eșuat în ofensiva din Harkov / Atac-surpriză cu drone ucrainene la o bază rusească unde sunt staționate avioane de vânătoare și bombardiere / Explozii în Crimeea

Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Mai multe explozii s-au auzit în timpul nopții în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Un oficial impus de Rusia a susținut că forțele rusești au distrus o dronă marină.

06:25Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 836 – LIVE pe HotNews.ro:

22:36Trupele ruse au eșuat în ofensiva lor din regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său video adresat sâmbătă seară națiunii, după ce s-a întâlnit cu comandantul-șef al armatei, generalul Oleksandr Sîrski, scriu The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

21:45Cehia a anunțat că primește în continuare mesaje de la țări care doresc să participe la inițiativa condusă de Praga de a achiziționa și furniza muniție pentru Kiev, scrie Ukrainska Pravda.

„Avem și alte memorandumuri de înțelegere pe masă. Țările ne contactează în continuare și doresc să participe la inițiativa privind muniția”, a spus ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová.

Oficiali guvernamentali cehi au precizat că Ucraina urmează să primească aproximativ 500.000 de proiectile de artilerie până la sfârșitul anului. Černochová a declarat că ar trebui să existe suficienți donatori în mod regulat.

Săptămâna trecută, premierul ceh Petr Fiala a anunțat că 15 țări UE și NATO au contribuit cu peste 1,6 miliarde de euro la această inițiativă.

Ministrul ceh al Apărării a mai spus că speră că aceste obuze și muniții își vor dovedi utilitatea pe câmpul de luptă.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla. Dar muniția va fi în mâinile ucrainenilor și, bineînțeles, va depinde de tacticile lor și de prioritățile lor militare, pe care ei le desemnează. Noi îi putem sprijini sub această formă, a proviziilor militare”, a mai declarat ea.

Armata ucraineană susține că deține controlul asupra celei mai mari părți a orașului Vovceansk din Harkov

20:28Forțele ucrainene de apărare controlează cea mai mare parte a orașului Vovceansk din regiunea Harkov, în timp ce rușii își consolidează numărul de efective în această zonă de front, a anunțat sâmbătă Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al Grupului strategic operațional din Khortytsia, la televiziunea națională, potrivit Ukrainska Pravda.

„Cea mai mare parte a orașului Vovceansk este controlată de forțele de apărare. Acestea țin inamicul sub tir, provocându-le cele mai multe pierderi posibile și încercând să avanseze pentru a elibera toate teritoriile noastre”, a afirmat Voloșin.

El a precizat că rușii își consolidează grupul de forțe din nordul regiunii Harkov, mutând forțe suplimentare din alte zone și „încercând să relocalizeze unități în apropierea graniței și să implice forțele de asalt aerian ale Rusiei (VDV)”.

„Există, de asemenea, informații potrivit cărora inamicul folosește tactica de a desfășura unități de barieră din rândul efectivelor unităților Akhmat (loiale liderului cecen Ramzan Kadîrov, n.r.) pentru a-și susține activitățile”, a mai declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că aceste unități sunt desfășurate în zona de frontieră cu Ucraina.

„Unitățile de barieră”, cunoscute și sub numele de forțe antiretragere, sunt desfășurate pentru a împiedica retragerea sau dezertarea în rândul propriilor forțe. Ele sunt poziționate în spatele câmpului de luptă pentru a impune disciplina și a se asigura că soldații rămân angajați în luptă.

20:14Un bărbat a fost ucis, o femeie a fost rănită, iar o clădire a unei școli a fost distrusă în urma unui bombardament rusesc asupra satului Hotimlea din regiunea Harkov, a anunțat sâmbătă administrația militară regională, potrivit Ukrainska Pravda.

„O persoană a murit în urma rănilor, un alt locuitor a fost spitalizat. Urmare a lansării (de către ruşi) a două bombe aeriene, o clădire şcolară a fost distrusă, un magazin şi locuinţe private au fost avariate”, au precizat autorităţile regionale din Harkov, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Regiunea Harkov se află sub tirul unor bombardamente transfrontaliere ruse de aproape o lună.

19:25Președintele american Joe Biden a promis sâmbătă continuarea sprijinului oferit de Washington pentru Kiev în lupta împotriva invaziei ruse, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri” la Ucraina, scrie AFP.

19:05O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în atacurile desfășurate de ruși în regiunea sudică Herson, au anunțat autoritățile locale sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.

O femeie în vârstă de 60 de ani a fost ucisă în satul Dudchany în jurul prânzului, a precizat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, într-o postare pe Telegram.

Doi bărbați au fost răniți de un bombardament rusesc în satul Bilozerka, din Herson, situat la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Dudchany, a anunțat administrația militară regională.

Într-o postare pe Telegram, administrația a precizat că cei doi rezidenți, în vârstă de 81 de ani și, respectiv, 69 de ani, se aflau afară când Rusia a bombardat satul situat la 20 de minute de mers cu mașina de Herson.

Administrația regională a precizat că cei doi bărbați au suferit răni pe tot corpul. „În prezent, medicii le oferă victimelor asistența necesară”, a adăugat administrația.

Un fost primar ucrainean, care a colaborat cu rușii de la începutul războiului, ținta unei tentative de asasinat în Rusia

18:28Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (DIU) susține că în Rusia a avut loc o tentativă de asasinat asupra lui Hennadii Matsehora, fostul primar al orașului Kupiansk, care a trădat Ucraina și a devenit colaboraționist al rușilor. În prezent, acesta se află în stare critică, potrivit Ukrainska Pravda.

„Pe 7 iunie 2024, a avut loc o tentativă de asasinat în orașul rus Stary Oskol asupra lui Hennadii Matsehora, un trădător al Ucrainei care a fost primar al orașului Kupiansk (regiunea Harkov) din partea partidului (prorus) Platforma de Opoziție pentru Viață (OPFL). (…) Trădătorul poporului ucrainean se află în stare critică”, a transmis DIU.

DIU mai afirmă că Matsehora s-a oferit voluntar să coopereze pe deplin cu rușii.

În special, el a semnat și a anunțat public așa-numitul protocol privind înființarea administrației de ocupație din Harkov, în iunie 2022.

După ce forțele ucrainene au eliberat Kupiansk, el a fugit cu rușii în regiunea Belgorod, „unde stăpânii săi ruși i-au oferit lui Matsehora servicii puternice de protecție și pază, care, cu toate acestea, nu au putut să-l protejeze pe primarul colaboraționist”.

17:20Cel puţin 174 de civili au fost ucişi şi 690 răniţi în Ucraina în luna mai, acesta fiind cel mai mare bilanţ începând din iunie 2023 și până în prezent înregistrat într-o lună, potrivit datelor Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU), scrie Le Monde.

„Numărul civililor ucişi reprezintă o creştere de 31% faţă de aprilie 2024”, notează raportul.

„Mai mult de jumătate dintre victimele din luna mai au fost înregistrate în oraşul şi regiunea Harkov, unde forţele armate ruse au lansat o nouă ofensivă terestră pe 10 mai”, mai scrie în raport.

„Principalul motiv pentru numărul mare de victime civile a fost utilizarea de bombe şi rachete lansate din aer asupra unor zone populate, cum ar fi comunităţile din apropierea liniei frontului şi oraşul Harkov”, a precizat ONU, potrivit news.ro.

16:49Rusia va menține deschise liniile de dialog cu puterile nucleare, dar va răspunde în consecință dacă Statele Unite vor desfășura mai multe arme nucleare strategice, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

16:38 Rușii își mută unitățile din regiunea Herson pe frontul din Harkov, a anunțat Centrul Național de Rezistență (NRC) al Ucrainei, creat de Forțele de Operații Speciale (SOF)

15:36Atacul cu dronă asupra unui aerodrom din Osetia de Nord, de pe care decolează avioanele care atacă Ucraina, este o operațiune specială a Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit unei surse din interiorul instituției citate de Ukrainska Pravda.

„Aceasta este o activitate planificată a serviciilor de informații ucrainene și o aplicare cu succes a unor mijloace interne îmbunătățite”, a susținut sursa.

Sursa a confirmat că acesta este primul atac asupra aerodromului din Mozdok și a adăugat că zona vizată pe teritoriul rus se extinde și că vorbim în mod special de mijloace ucrainene.

De pe aerodromul Mozdok decolează avioane de vânătoare și bombardiere rusești care atacă Ucraina.

Primul atac ucrainean cu drone asupra bazei aeriene Mozdok

14:23Bază aeriană rusească din Osetia de Nord, ținta dronelor ucrainene

Unitățile de apărare aeriană rusești au distrus sâmbătă trei drone ucrainene în orașul rusesc Mozdok din Republica Osetia de Nord-Alania, a declarat șeful regiunii, Serghei Meniaylo, informează Reuters.

A fost primul atac cu drone în regiune, au relatat agențiile de presă rusești.

Meniaylo, care a scris pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că atacul a provocat „pagube minore și incendii” și că nimeni nu a fost rănit.

Drona viza atacarea unui aerodrom militar, a precizat Meniaylo.

Mozdok este situat la aproximativ 730 de kilometri sud-est de granița cu Ucraina și găzduiește o bază aeriană rusă. În urma celui de-al doilea război cecen de la începutul anilor 2000, în Mozdok au avut loc mai multe atacuri teroriste care ar fi ucis zeci de soldați ruși, potrivit The Kyiv Independent.

14:15Trei persoane din Republica Moldova au fost reţinute şi plasate în arest la Paris, fiind suspectate că au aplicat pe ziduri şabloane de tip graffiti ce reprezintă sicrie, însoţite de menţiunea „Soldat francez în Ucraina”, potrivit BFMTV, citată de News.ro.

12:25Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, pe care ruşii o controlează parţial, a acuzat vineri forţele ucrainene că au ucis 22 de persoane şi au rănit 15 în bombardamente asupra micului oraş Sadove, iar guvernatorul din Lugansk a anunţat trei morţi şi 35 de răniţi într-un alt atac. În ambele s-ar fi folosit arme occidentale, potrivit Moscovei, relatează Reuters și News.ro.

Guvernatorul din Herson, Vladimir Saldo, a declarat că forţele ucrainene au atacat în mod deliberat zona a doua oară, folosind o rachetă HIMARS furnizată de SUA pentru a provoca un număr cât mai mare de victime.

Leonid Pasecenik, guvernatorul instalat de Rusia în Luhansk, regiune ocupată din nord-estul Ucrainei, a declarat, la rândul său, că o lovitură ucraineană a ucis trei persoane şi a rănit alte 35. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ucrainene au folosit rachete ATACMS furnizate de SUA în atacul asupra oraşului Luhansk.

Nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei cu privire la niciunul dintre cele două incidente.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ambele episoade „au expus esenţa inumană, nazistă” a autorităţilor ucrainene, după ce Statele Unite au permis Kievului să folosească arme furnizate de SUA asupra ţintelor ruseşti, în circumstanţe limitate.

Zaharova a acuzat anterior Ucraina că a folosit rachete HIMARS pentru a lovi ţinte civile în regiunea Belgorod din sudul Rusiei.

În Herson, a scris Saldo pe aplicaţia de mesagerie Telegram, un magazin plin de clienţi şi angajaţi a fost lovit în Sadove, un oraş situat la sud de centrul regional Herson, acesta din urmă fiind controlat de trupele ucrainene. El a estimat bilanţul la 22 de morţi şi 15 răniţi, dintre care cinci în stare gravă. Agenţia rusă de ştiri TASS l-a citat ulterior pe Saldo, care le-a spus jurnaliştilor: „După prima lovitură, locuitorii din casele din apropiere au ieşit în fugă pentru a-i ajuta pe răniţi şi, în scurt timp, o rachetă HIMARS a lovit. Doi copii se numără printre cei morţi”.

El a declarat că forţele ucrainene au efectuat „în mod deliberat o lovitură repetată pentru a crea un număr mai mare de victime”.

11:06Şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Vadim Filaşkin, a anunţat sâmbătă că doi civili au fost răniţi, ca urmare a bombardamentelor ruseşti din ultimele 24 de ore, potrivit Ukrinform.

10:33Rusia a pierdut 517.290 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, 1.210 de trupe rusești au fost eliminate în ultima zi.

09:15Comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a declarat sâmbătă că în timpul nopții Forţele de Apărare ucrainene au doborât o rachetă rusească de tip Kh-59 şi nouă drone de atac Shahed, informează agenția ucraineană de presă Ukrinform.

Potrivit lui Oleşciuk, Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă şi cu 13 drone kamikaze, lansate din regiunea Kursk (Rusia) şi Ceauda, Crimeea.

Cele nouă drone şi o rachetă rusească au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei în regiunile Harkov, Zaporojie, Poltava şi Dnipropetrovsk.

09:12Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat că doar 27% dintre termocentralele din țară mai sunt funcţionale, din cauza atacurilor repetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, relatează publicați Korespondent.

Potrivit oficialului ucrainean, 42 de unităţi electrice au fost distruse ca urmare a bombardamentelor ruseşti. În plus, 20 de unităţi hidroenergetice nu funcţionează deloc, acestea reprezentând 1,3 gigawaţi din întreaga capacitate de generare a energiei.

08:25Explozii au fost auzite în Sevastopol, în Crimeea ocupată, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, a relatat canalul de Telegram Crimean Wind, preluat de The Kyiv Independent.

În jurul orei locale 1:39, locuitorii din Balaklava, o așezare care aparține de orașul Sevastopol, ar fi auzit explozii. Prima explozie ar fi avut loc în apropierea centralei termice din Balaklava. Crimean Wind susține că înainte de explozie s-au auzit arme de calibru mare, ceea ce ar putea indica un atac cu drone.

O a doua explozie a fost auzită mai aproape de linia de coastă, în apropierea portului Sevastopol.

Liderul împuternicit al Rusiei la Sevastopol, în Crimeea ocupată, Mihail Razvozhayev, a susținut ulterior că „sunetele puternice” pe care le-au auzit rezidenții în Golful Striletska erau forțele rusești care distrugeau o „navă fără pilot”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro