Sari direct la conținut

Ioana Mihăilă: Nu am tăcut, în tot mandatul meu am pus soluții pe masă, soluții faultate de un premier care nu credea că vine valul 4

HotNews.ro
Ioana Mihaila, Foto: Arhiva personala
Ioana Mihaila, Foto: Arhiva personala

Ioana Mihăilă, ministrul propus al Sănătății în Guvernul Cioloș și fost ministru al Sănătății până la începutul lunii septembrie, a declarat, marți, în timpul audierii din comisiile parlamentare de specialitate, că nu a tăcut și a utilizat, în ultimele luni, „toate căile” pentru a cere finanțare pentru tratamente necesare pacienților COVID, ambulanță, vaccinuri, personalul din centrele de vaccinare și resurse pentru bonurile de masă acordate persoanelor vaccinate împotriva COVID-19. Ioana Mihăilă afirmă că prima solicitare de finanțare a fost făcută pe data de 28 aprilie, iar aceste adrese au fost ignorate în mod repetat atât de premier, cât și de Ministerul Finanțelor – condus în această vară tot de Florin Cîțu.

„Premierul Florin Cîțu a ales însă să aloce peste un miliard de lei din fonduri de rezervă pentru a cumpăra voturi la Congresul PNL”, a acuzat Ioana Mihăilă.

Cele mai importante declarații ale Ioanei Mihăilă, ministrul propus al Sănătății:

  • Nu am tăcut.
  • Am utilizat toate căile pe care le-am putut utiliza pentru a comunica cu cei care puteau să facă ceva pentru pregătirea valului 4.
  • Toate adresele trimise la Guvern și la Ministerul Finanțelor.
  • 18 aprilie – premierul a fost informat despre situația dramatică a bugetului Ministerului Sănătății. A fost informat că execuția bugetară este 100% pe programele de sănătate și pe plata centrelor de vaccinare. Premierul a fost informat despre nevoia de a suplimenta bugetul programelor naționale de sănătate, bugetul serviciilor județene de ambulanță, bugetul rezervei Ministerului Sănătății.
  • Am solicitat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în luna august, cu 10 milioane de lei, pentru a asigura finanțarea vaccinurilor din Programul național de vaccinare, solicitare care a fost respinsă de ministrul de Finanțe de atunci, fostul premier Florin Cîțu.
  • Am solicitat, informând premierul, grăbirea rectificării bugetare prin adrese repetate – în 13 iulie, în 29 iulie, prin două adrese și în 4 august, specificând care sunt consecințele acestei întârzieri: faptul că nu se pot achiziționa tratamentele necesare pacienților COVID-19 – vorbim despre Remdesivir, de exemplu, faptul că bugetele serviciilor județene de ambulanță sunt epuizate și doar prin efortul managerilor de spitale, cărora țin să le mulțumesc și acum, aceste servicii de ambulanță și Unități de Primiri Urgențe au reușit să funcționeze, faptul că nu există resurse pentru vaccinurile obișnuite – și a trebuit să facem tot felul de artificii bugetare pentru a le asigura, faptul că medicii și personalul medical din centrele de vaccinare nu a fost plătit.
  • Ce a ales să facă domnul premier? Domnul premier a ales să amâne rectificarea bugetară până când a trecut programul Anghel Saligny, adică în 9 septembrie, când deja – și domnul Streinu Cercel știe, pentru că am avut numeroase discuții – nu mai aveam tratament pentru pacienții cu HIV/SIDA.
  • Tot în această rectificare bugetară trebuiau să intre sumele pentru bonurile de masă pentru vaccinați. Aseară, un medic de familie mi-a transmis un mesaj: o bătrânică de 80 de ani care a venit la vaccinare și care a primit un astfel de bon de masă i-a mulțumit.
  • Ce a ales premierul să facă? A ales să nu dea cei 100 de lei ca bonuri de masă pentru vaccinare, a ales să nu dea 10 milioane de lei pentru programul obișnuit pentru vaccinare, a ales să nu aloce cele 400 de milioane solicitate pentru dotările din spitale, a ales să nu aloce cele 150 de milioane solicitate pentru acoperirea fondului de rezervă și a ales să nu aloce finanțare pentru serviciile județene de ambulanță și Unitățile de primiri urgențe.
  • A ales însă să aloce peste un miliard de lei din fonduri de rezervă pentru a cumpăra voturi la Congresul PNL.
  • În tot mandatul meu am pus soluții pe masă, soluții faultate de un premier care nu credea că vine valul 4.

Ioana Mihăilă a prezentat toate aceste adrese prin care a cerut finanțare în ultimele luni, cu număr de înregistrare, în ședința de astăzi a comisiilor de specialtate din Parlament, în care este audiată pentru un nou mandat de ministru al Sănătății.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro