Sari direct la conținut

Câți copii de 5-11 ani s-au programat pentru vaccinarea împotriva COVID-19? Vaccinarea copiilor începe mâine

HotNews.ro
Copil vaccinat in bratele mamei sale, Foto: Hotnews
Copil vaccinat in bratele mamei sale, Foto: Hotnews

Aproape 3.500 de copii cu vârsta între 5 și 11 ani s-au programat până în această dimineață pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea copiilor din această grupă de vârstă începe mâine în România, în 220 de cabinete pediatrice distribuite pe întreg teritoriul țării. 3.435 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani s-au programat deja la vaccinare, cu o zi înainte de startul campaniei, arată datele transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, la solicitarea HotNews.ro.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor mai mici de 12 ani din România se face cu singurul vaccin aprobat în acest moment pentru această grupă de vârstă – Comirnaty, vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Vaccinarea copiilor se va face însă cu un vaccin pediatric, un alt tip de vaccin decât cel folosit pentru adulți.

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani se face în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare – vorbim doar despre centre de vaccinare care folosesc vaccin Pfizer. În platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

De asemenea, vaccinarea se va putea face și în cabinetele medicilor de familie care administrează vaccin pediatric Pfizer.

Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici:https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani se poate face doar în centrele de vaccinare regăsite în platforma de programare cu denumireaP_Ped , iar programarea se face prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate face și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Copiii de 11 ani și mai mici nu se pot vaccina în lipsa consimțământului informat acordat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și în lipsa efectuării triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/.

Autoritățile din România se așteaptă ca doar unul din 5 copii din grupa de vârstă 5-11 ani să se vaccineze împotriva COVID-19.

Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani este de doar 20%, „date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro