„Nu știm ce statistici a consultat premierul”. Din 2013, speranța de viață la bărbații români este în stagnare, iar la femei abia crește. Ce se întâmplă cu sistemul de sănătate?
Premierul Marcel Ciolacu a spus recent, la Institutul Fundeni, că „dacă ne uităm pe statistici suntem cel mai bolnav popor din lume”. Un reputat specialist român în demografie, Vasile Ghețău, pornește de la această declarație și arată, cu date statistice, spre ce se îndreaptă România.
„Un bărbat din România trăiește cu aproape 7 ani mai puțin decât un bărbat din celelalte 26 de țări ale Uniunii Europene”, scrie Vasile Ghețău într-o analiză publicată luni în Contributors. El atrage atenția asupra unor fenomene grave.
Practic, în România speranța de viață la naștere a fost în anul 2022 de 71,9 ani la bărbați și 79,5 ani la femei. Față de valorile medii pentru populația UE-27 aceste valori sunt cu 6,6 ani mai mici la bărbați și cu 4,5 ani la femei, consemnează autorul, unul dintre cei mai mari specialiști în demografie din istoria acestei discipline în România.
Speranța de viață la naștere la bărbați este în stagnare a nivelului după anul 2013 și crește modest la femei, arată Ghețău.
O premieră: vom avea 6,1 milioane de oameni în vârstă de peste 60 de ani
„Atunci când astfel de dezvoltări au loc într-o populație cu cele mai mici valori ale speranței de viață în Europa apare un mare semn de întrebare și un mare semnal: ce se întâmplă atât de negativ în infernala mașinărie a factorilor determinanți ai stării de sănătate, ai morbidității, ai mortalității și în sinteza acesteia – speranța de viață?”, se întreabă autorul.
O nouă presiune se va pune pe sistemul de sănătate. Începând de acum, cea mai numeroasă generație din istoria României, decrețeii, se apropie de 60 de ani.
România intră în „era supra îmbătrânirii”
„Ne aflăm astăzi în apropierea momentului în care generațiile 1967-1968 și cele care au urmat, generații mari, ajung în populația de 60 ani și peste. La începutul anului 2028 generația 1967 va avea 60 de ani, în anul următor o va urma generația 1968 și apoi li se vor alătura în anii următori generațiile următoare, cu efective mari”.
În mai puțin de două decenii de acum înainte, se va întâmpla ceva ce țara nu a mai avut niciodată: 6,1 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani vor trăi în România anului 2050, conform proiecțiilor statistice.
România va trăi o fază de supra îmbătrânire. „Supra-îmbătrânirea populației în vârstă de 60 ani și peste se va accentua, vârsta medie ar crește de la 70,8 ani în anul 2023 la 73,5 în anul 2053 la bărbați și de la 72,2 la 75,1 ani la femei”, avertizează statisticianul Vasile Ghețău.